fbpx
25 maj, 2021 / Glokala Sverige

Ulrika Freij knyter ihop Glokala Sveriges första tre år

Drygt tre år har gått sedan Glokala Sverige startade. Ulrika Freij, som varit med från början, lämnar nu rollen som projektansvarig och tillträder som chef för verksamhetsutveckling på Svenska FN-förbundet. Här summerar hon åren som gått och lyfter några höjdpunkter från den färska resultatrapporten för Glokala Sveriges första verksamhetsperiod som precis publicerats.

Det var 2017 som idén till Glokala Sverige började gro på FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Ulrika Freij fick i uppdrag att göra en förstudie för att undersöka förutsättningarna för ett kommunikationsprojekt om Agenda 2030 riktat till kommuner och regioner.

– Det var tydligt att det fanns ett stort intresse för stöd i Agenda 2030-arbetet, men att intresset var så stort att vi bara tre år senare skulle ha med oss mer än hälften av landets kommuner och nästan alla regioner var mer än vi vågat drömma om, säger Ulrika.

Ett av skälen till att Glokala Sverige fått så stort genomslag tror Ulrika beror på det målgruppsnära arbetssättet.

– Glokala Sveriges målgrupper är i högsta grad medskapare i projektet. Kommunerna och regionen som medverkade i förstudien ställde sedan upp som pilotdeltagare och var med och utvecklade verksamheten. Våra kontaktpersoner lägger mycket tid och energi på att planera och utvärdera insatserna tillsammans med oss. Det är tydligt att det finns ett stort engagemang för Agenda 2030 i landets kommuner och regioner, säger Ulrika

Över 6000 tjänstepersoner och politiker har utbildats av Glokala Sverige. År 2020 angav 95% av utbildningsdeltagarna att de lärt sig något nytt och 98% att de kommer ha nytta av vad de lärt sig. Det är också tydligt att projektet bidragit till engagemanget för Agenda 2030. Deltagarna tycker att Glokala Sverige ger en skjuts i arbetet med Globala målen, som tycks både prioriteras högre och snabbas på. Hela 98% anser att arbetet med Agenda 2030 har intensifierats sedan de gick med i Glokala Sverige.

Det finns både efterfrågan på och behov av fortsatt stöd av Glokala Sverige. Statskontoret konstaterar i en rapport från 2020 att projektets stöd kan komma att spela en viktig roll för kommuner och regioner ända fram till 2030.

– Det är därför glädjande att Glokala Sverige fått finansiering från Sida för ytterligare en treårsperiod och att FN-förbundet och SKR kan fortsätta den verksamhet som påbörjats, nu även tillsammans med en tredje partner Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD. Våra organisationer kompletterar och stärker varandra i ett unikt och viktigt samarbete, säger Ulrika.

Ulrika lämnar nu rollen som projektansvarig för Glokala Sverige och blir ny chef för verksamhetsutveckling på FN-förbundet.

– Det har varit oerhört stimulerande och lärorika år med Glokala Sverige. Det roligaste har varit alla möten med engagerade politiker och tjänstepersoner och att se allt engagemang runt om i landet. Men det känns också tryggt att lämna projektet. Glokala Sverige har verkligen ett fantastiskt team och styrgrupp som kommer fortsätta utveckla verksamheten tillsammans med deltagarna. Jag vill rikta ett stort tack till er alla och ser fram emot att följa Glokala Sveriges utveckling, säger Ulrika.

Kerstin Söderström tar nu över som projektledare för Glokala Sverige. Läs mer om Glokala Sveriges resultat i rapporten för de tre första verksamhetsåren.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer