fbpx
Strikta restriktioner i en mataffär i Georgien.
28 april, 2020 / Blogg

Utmaningar för Georgien i spåren av corona

Att göra utlandspraktik under en pandemi är svårt att förbereda sig på. Normalt sett skulle jag få möjlighet att arbeta med människor som bidrar direkt till att stärka demokrati, jämställdhet, integration och fredliga förhållanden i Georgien. Istället spenderar jag, som så många andra, väldigt mycket tid arbetandes hemma vid mitt köksbord. Att kunna arbeta hemifrån är dock ett privilegium som alla inte har, så för egen del har effekterna varit otroligt milda. Istället slår pandemin allra hårdast mot fattiga, marginaliserade eller förtryckta.

Georgien har relativt sett varit ganska förskonat från coronapandemin. I skrivande stund har totalt sett 404 personer blivit smittade. 95 av dessa har återhämtat sig och 4 personer har avlidit till följd av viruset. Georgiska myndigheter agerade snabbt i starten av pandemin. Nu har de bland annat stängt sina gränser, skolor och universitet samt restaurang-, hotell och butiksverksamheter. Det är även förbjudet att vistas offentligt i grupper större än tre.

Restriktionerna har generellt sett tagits emot väl av befolkningen. Staten åtnjuter en, sedan tidigare ovanlig, stärkt tillit. Däremot finns det en stor baksida av alla åtgärderna. Den lokala valutan, lari, är den som snabbast sjunkit i värde i Europa. Den så viktiga turistindustrin har kollapsat tillsammans med jordbruket och byggindustrin och många människor har mist sina företag och arbeten.

Det är tydligt att hela landet befinner sig i ett dilemma. Smittspridningen är fortfarande relativt låg men restriktionerna fortsätter urholka landets ekonomi. Följderna av pandemin kommer troligtvis kännas av under en lång tid framöver. Det är svårt att fortsätta arbetet med de samhällsproblem Georgien har. Det sedan tidigare krympande demokratiska utrymmet är nu ännu mindre.

FN-förbundet i Georgien har valt att möta utmaningen genom att digitalisera mycket av sin verksamhet. Projektet jag är involverad i gör just nu webbaserade utbildningar, föreläsningar och workshops om jämställdhet, demokrati och civilt engagemang riktat mot unga. Min kollega Tsiko berättar att “Till en början var vi oroliga att webbaserade aktiviteter inte skulle motivera de unga att vara aktiva. Internetuppkoppling är inte heller en självklarhet ute på landsbygden”. Lyckligtvis visade det sig att alla aktiva unga hade tillgång till internet och deltagandet var stort. Det tycks kräva mer än en global pandemi för att släcka engagemanget hos de ungdomar som involverar sig för en mer rättvis värld.

Vide Wassberg
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer