20 november, 2018 / Blogg

Svenska företag måste ta ansvar för de globala målen

Under året har jag haft förmånen att sitta med i en rådgivande grupp tillsammans med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i samarbete med Dagens industri och Aktuell Hållbarhet. Uppdraget har varit att ta fram kriterier för att granska och ranka 100 börsnoterade bolag och deras hållbarhetsarbete. I dag presenteras rankningen i Dagens Industri. Målet är att kriterierna och rankningen ska vara ett användbart verktyg för företag i deras hållbarhetsarbete, inte minst arbetet med att leva upp till och integrera Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i verksamheten.

Bara 38 procent av bolagen har tydligt rapporterat hur de bidrar till de globala målen och endast 6 procent har analyserat sin negativa påverkan på målen. Bolagen måste bli bättre på att analysera både sin positiva och sin negativa inverkan. Alfa Laval är ett av de företag som gjort ett bra arbete med att koppla de globala målen till sitt hållbarhetsarbete.

Rankningen visar låga betyg på hur företagen tar ansvar för mänskliga rättigheter hela vägen ut till underleverantörer. I dag jobbar 48 miljoner människor under slavliknande förhållanden i länder som Sverige gör affärer med varje dag. Här pratar vi om stora, börsnoterade bolag med resurser.

Ska vi nå de globala målen 2030 så måste företagen ta ett rejält kliv framåt och hållbarhet måste gå före avkastning. Då krävs mod, ledarskap och vilja att förändra. Jag hoppas att svenska företag inser allvaret och tar stafettpinnen vidare för att nå de globala målen till 2030.

Vill ditt företag lära sig mer om Agenda 2030 och de globala målen? Kolla in www.fn.se/agenda2030 eller delta på Hållbart näringsliv den 27 november då vi håller i ett lunchsamtal om de globala målen.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer