fbpx
20 november, 2018 / Blogg

Svenska företag måste ta ansvar för de globala målen

Under året har jag haft förmånen att sitta med i en rådgivande grupp tillsammans med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i samarbete med Dagens industri och Aktuell Hållbarhet. Uppdraget har varit att ta fram kriterier för att granska och ranka 100 börsnoterade bolag och deras hållbarhetsarbete. I dag presenteras rankningen i Dagens Industri. Målet är att kriterierna och rankningen ska vara ett användbart verktyg för företag i deras hållbarhetsarbete, inte minst arbetet med att leva upp till och integrera Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i verksamheten.

Bara 38 procent av bolagen har tydligt rapporterat hur de bidrar till de globala målen och endast 6 procent har analyserat sin negativa påverkan på målen. Bolagen måste bli bättre på att analysera både sin positiva och sin negativa inverkan. Alfa Laval är ett av de företag som gjort ett bra arbete med att koppla de globala målen till sitt hållbarhetsarbete.

Rankningen visar låga betyg på hur företagen tar ansvar för mänskliga rättigheter hela vägen ut till underleverantörer. I dag jobbar 48 miljoner människor under slavliknande förhållanden i länder som Sverige gör affärer med varje dag. Här pratar vi om stora, börsnoterade bolag med resurser.

Ska vi nå de globala målen 2030 så måste företagen ta ett rejält kliv framåt och hållbarhet måste gå före avkastning. Då krävs mod, ledarskap och vilja att förändra. Jag hoppas att svenska företag inser allvaret och tar stafettpinnen vidare för att nå de globala målen till 2030.

Vill ditt företag lära sig mer om Agenda 2030 och de globala målen? Kolla in www.fn.se/agenda2030 eller delta på Hållbart näringsliv den 27 november då vi håller i ett lunchsamtal om de globala målen.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer