fbpx
20 november, 2018 / Blogg

Svenska företag måste ta ansvar för de globala målen

Under året har jag haft förmånen att sitta med i en rådgivande grupp tillsammans med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i samarbete med Dagens industri och Aktuell Hållbarhet. Uppdraget har varit att ta fram kriterier för att granska och ranka 100 börsnoterade bolag och deras hållbarhetsarbete. I dag presenteras rankningen i Dagens Industri. Målet är att kriterierna och rankningen ska vara ett användbart verktyg för företag i deras hållbarhetsarbete, inte minst arbetet med att leva upp till och integrera Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i verksamheten.

Bara 38 procent av bolagen har tydligt rapporterat hur de bidrar till de globala målen och endast 6 procent har analyserat sin negativa påverkan på målen. Bolagen måste bli bättre på att analysera både sin positiva och sin negativa inverkan. Alfa Laval är ett av de företag som gjort ett bra arbete med att koppla de globala målen till sitt hållbarhetsarbete.

Rankningen visar låga betyg på hur företagen tar ansvar för mänskliga rättigheter hela vägen ut till underleverantörer. I dag jobbar 48 miljoner människor under slavliknande förhållanden i länder som Sverige gör affärer med varje dag. Här pratar vi om stora, börsnoterade bolag med resurser.

Ska vi nå de globala målen 2030 så måste företagen ta ett rejält kliv framåt och hållbarhet måste gå före avkastning. Då krävs mod, ledarskap och vilja att förändra. Jag hoppas att svenska företag inser allvaret och tar stafettpinnen vidare för att nå de globala målen till 2030.

Vill ditt företag lära sig mer om Agenda 2030 och de globala målen? Kolla in www.fn.se/agenda2030 eller delta på Hållbart näringsliv den 27 november då vi håller i ett lunchsamtal om de globala målen.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer