fbpx
Panel under rikskonferensen 2020. Foto: Folk och försvar
21 januari, 2020 / Blogg

Snedbalans i skidbacken

Så är jag sedan en tid hemkommen efter att ha deltagit på Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Under tre dagar samlas beslutsfattare, myndighetspersoner och organisationsföreträdare uppe på fjället. Det är en speciell tillställning som inte har någon motsvarighet i andra länder. Så långt är allt väl. Folk och Försvar har 99 medlemsorganisationer och civilsamhället representeras av ett antal av dessa. Men även i år kan jag konstatera att konferensen är snedbalanserad och inte står lika tungt med fötterna på de båda slalomskidorna. På den ena skidan åker 73 talare från myndigheter, politikens värld och olika relaterade organisationer. På den andra åker Röda Korsets generalsekreterare. Ja, vid årets rikskonferens fick EN representant för civilsamhället medverka på scenen – en snedfördelning som ger obalans i skidbacken.

Själva skidbacken var heller inte så varierad. Det var en svensk, ganska snäv backe där åkarna inte kunde se bortom så många krön och granar. Slalompinnarna som Folk och Försvar hade placerat ut var mest av en och samma färg. Låt mig förklara. I dagarna presenterade World Economic Forum en rapport om de största globala riskerna. För första gången är de fem största hoten relaterade till miljö och klimat. Det är anmärkningsvärt att inga klimatpinnar fanns i Sälenbacken. Inte heller fanns kärnvapenpinnarna med trots att det skramlas och oron är stor gällande utvecklingen på området. Folk och Försvar hade också missat vad man skulle kunna kalla FUP-pinnarna, alltså den feministiska utrikespolitiken. I år fyller resolution 1325 om kvinnors medbestämmande i fredsprocesser 20 år, Pekingplattformen fyller 25 år, kvinnokonventionen CEDAW har just fyllt 40 och mål 5 om jämställdhet ska upp och granskas på kommande politiska högnivåforum (HLPF) i FN i sommar. Om dessa tre ämnen hade funnits på programmet hade backen blivit långt mycket bättre. Vi var några civilsamhällesorganisationer som uppmärksammade ovanstående ämnen samt fredsfrämjande insatser.

Trots begränsningarna var rikskonferensen intressant och välorganiserad. Tydlig politisk enighet fanns om att de rekordstora satsningarna på försvaret är behövliga och att Ryssland och Kina hotar vår demokrati genom desinformation, felaktig propaganda, cyberattacker och diverse provokationer. Försvarsministern var tydlig med att vi inte kan utesluta ett militärt anfall och att vi lever i en orolig värld. Olika försvarssamarbeten dryftades och hot i vår närhet likaså. En intressant aspekt lyftes av rikspolischef Anders Thornberg som fick frågan om vad han ansåg var det största hotet för Sverige. Han menade att det var barn och unga som i tidig ålder hamnar snett och kommer in i gängkriminalitet och grov brottslighet. Dessa individer ökar i antal och behöver ha en tro på framtiden. Det fanns inte heller i programmet.

Det är en utmaning att få en helhetsbild av alla de hot Sverige står inför i dag och framöver. Alla rikskonferensens deltagare har på sig sina egna pjäxor och sin egen utrustning och ser världen genom sina egna skidglasögon. Därtill åker de sitt eget skidrace i samma backe. Jag har nämnt några stora frågor som jag tror hade bidragit till att Sveriges beslutsfattare och makthavare skulle få ett större och bättre perspektiv. Det kan vara avgörande för att ta sig i mål helskinnad.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer