fbpx
25 april, 2018 / Blogg

Reflektioner från New York

Gårdagen inleddes med möte med delegationen på den svenska FN-reppen. Därefter öppningstal och den allmänna debatten. Ja, så värst mycket till debatt är det ju inte vilket ni som varit på FN-konferenser eller spelat FN-rollspel är väl medvetna om. En radda tal från var och en av de deltagande staternas delegationer är vad vi talar om.

Jag tycker att det är bra att utrikesministern så tydligt trycker på behovet av ökad och förbättrad  finansiering av fredsbyggande. Jag tycker också det är bra att regeringen trycker på att vi är skyldiga att förvandla löftet om ”sustaining peace” till en realitet för de som lever i skuggan av konflikter och våld. Margot Wallströms tal hittar ni här.

Sverige är redan idag en stor bidragsgivare till insatser som förebygger konflikt och bygger fred. Jag tycker för egen del att regeringen gärna hade kunnat passat på att påminna om det snart halvsekel långa löftet om att vi rikare länder kan ge 0,7% av vår BNI i bistånd, vilket endast ett fåtal länder gör idag.

Jag tycker också att regeringen kan knyta ihop säcken och uttala att de fredsbyggande insatserna, i synnerhet genom FN:s fredsbyggande fond, är en del av det paket som under toppmötet 2005 fick namnet ”skyldighet att skydda”. Debatten om det paketet har alltför snett fokuserat på militära interventioner. Vi som vet att syftet var bredare kan bidra till att återskapa rätt fokus genom att själva benämna fredsbyggande och ”sustaining peace” som just ett sätt att utöva vår skyldighet att skydda de som lever i skuggan av konflikter och våld.

Inte helt oväntat kommer just finansieringen att bli en stridsfråga i denna fråga (också). En annan är frågan om inblandning i staters inre angelägenhet. Idag förs frågan upp också i säkerhetsrådet och utmärkta Security Council report har en bra analys presenterad här.

Jag avslutade gårdagen med att delta i en minnesceremoni över 100-årsminnet av första världskrigets slut. Detta kan låta perifert, men har faktiskt till 100% med saken att göra. FN bildades med första och andra världskrigets hemskheter som bakgrund. FN-stadgan inleds just med att mot den bakgrunden slå fast att FN:s syfte är ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden”.

Vid ceremonin gjorde generalförsamlingens ordförande, Miroslav Lajčák, också en annan parallell iakttagelse nämligen att vi i första världskriget såg bruk av nervgas som vapen. Den frågan är tyvärr dagsaktuell också i vår tid…

Jens Petersson, biträdande generalsekreterare
Bloggar från fredsveckan i New York

Läs tidigare blogginlägg från Jens resa här. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer