fbpx
25 april, 2018 / Blogg

Reflektioner från New York

Gårdagen inleddes med möte med delegationen på den svenska FN-reppen. Därefter öppningstal och den allmänna debatten. Ja, så värst mycket till debatt är det ju inte vilket ni som varit på FN-konferenser eller spelat FN-rollspel är väl medvetna om. En radda tal från var och en av de deltagande staternas delegationer är vad vi talar om.

Jag tycker att det är bra att utrikesministern så tydligt trycker på behovet av ökad och förbättrad  finansiering av fredsbyggande. Jag tycker också det är bra att regeringen trycker på att vi är skyldiga att förvandla löftet om ”sustaining peace” till en realitet för de som lever i skuggan av konflikter och våld. Margot Wallströms tal hittar ni här.

Sverige är redan idag en stor bidragsgivare till insatser som förebygger konflikt och bygger fred. Jag tycker för egen del att regeringen gärna hade kunnat passat på att påminna om det snart halvsekel långa löftet om att vi rikare länder kan ge 0,7% av vår BNI i bistånd, vilket endast ett fåtal länder gör idag.

Jag tycker också att regeringen kan knyta ihop säcken och uttala att de fredsbyggande insatserna, i synnerhet genom FN:s fredsbyggande fond, är en del av det paket som under toppmötet 2005 fick namnet ”skyldighet att skydda”. Debatten om det paketet har alltför snett fokuserat på militära interventioner. Vi som vet att syftet var bredare kan bidra till att återskapa rätt fokus genom att själva benämna fredsbyggande och ”sustaining peace” som just ett sätt att utöva vår skyldighet att skydda de som lever i skuggan av konflikter och våld.

Inte helt oväntat kommer just finansieringen att bli en stridsfråga i denna fråga (också). En annan är frågan om inblandning i staters inre angelägenhet. Idag förs frågan upp också i säkerhetsrådet och utmärkta Security Council report har en bra analys presenterad här.

Jag avslutade gårdagen med att delta i en minnesceremoni över 100-årsminnet av första världskrigets slut. Detta kan låta perifert, men har faktiskt till 100% med saken att göra. FN bildades med första och andra världskrigets hemskheter som bakgrund. FN-stadgan inleds just med att mot den bakgrunden slå fast att FN:s syfte är ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden”.

Vid ceremonin gjorde generalförsamlingens ordförande, Miroslav Lajčák, också en annan parallell iakttagelse nämligen att vi i första världskriget såg bruk av nervgas som vapen. Den frågan är tyvärr dagsaktuell också i vår tid…

Jens Petersson, biträdande generalsekreterare
Bloggar från fredsveckan i New York

Läs tidigare blogginlägg från Jens resa här. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer