fbpx
Sveriges ungdomsdelegat Sofia Brännström från LSU lyfte i sitt anförande unga som förändringsagenter.
20 juli, 2020 / Blogg

Ohållbar utveckling i en pandemisk värld

När världens länder samlades för att för femte gången gå igenom hur det går med genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, var det via skärmar. Covid-19 pandemin var i högsta grad närvarande.

Världen över, hemma eller på kontor, i olika tidszoner, följde delegater och andra åhörare med start den 7 juli den första veckans tematiska avsnitt som behandlade hur det går med utvecklingen inom olika områden. Svenska FN-förbundet var en del av den svenska e-delegationen som i år gjorde sina anföranden under mötet från Stockholm.

Här framträdde en stor samständighet gällande världens utveckling och effekterna av Covid-19. Bortsett från de höga dödstalen och de ansträngda sjukvårdssystemen, var det hög och långsiktig arbetslöshet samt en omställning av arbetsmarknaden som förutsågs. Samtidigt antogs den ekonomiska nedgången fortsätta under år framöver. Betydelsen av digitaliseringen har stärkts när behoven av system för distansundervisning och distansarbete har ökat i takt med att länder har stängt ner. Samtidigt har gapet i tillgänglighet vad gäller digitala plattformar visat att de som redan låg efter, nu lämnas ännu längre bakom. Flera talade om ”the lockdown generation” – den unga generationen som kommer att påverkas av pandemin i form av försenad eller inställd utbildning samt risk för hög och långvarig arbetslöshet. Parallellt stack rösterna för ungdomsdelegaterna ut med skarpa och sakliga analyser.

Sverige höll flera anföranden och lyfte bland annat vikten av att ingen ska lämnas utanför, behovet av stärkta kärnstöd och innovativa finansieringslösningar, samt vikten av mer förnybar energi. Dessutom annonserade både Sverige och Norge att de vill rapportera för andra gången 2021. Sveriges ungdomsdelegat, Sofia Brännström från LSU, lyfte i sitt anförande unga som förändringsagenter. Micah Grzywnowicz från RFSL poängterade i sitt inlägg för den svenska delegationen att när civilsamhällets utrymme minskar blir ojämlikheten mindre synlig. Ytterligare röster höjdes under veckan om vikten av att inkludera civilsamhället och unga i arbetet med genomförandet av Agenda 2030. Under ett av många digitala sidoevent betonades också att ursprungsbefolkningar ska delta i arbetet med de frivilliga landrapporterna.

Mellan den 10 och 16 juli genomfördes ländernas frivilliga rapportering. I år var det 47 länder som hade skickat in frivilliga rapporter. Presentationerna av dem skedde med en sammanfattande redovisning, följt av en kort frågestund. Tiden för varje land var kort och möjligheterna att ställa frågor mycket begränsad. Många gånger hann länderna inte svara på de frågor som ställdes. En del kritiska frågor och inlägg kom däremot upp under rapporteringen.

Några av de områden som efter närmare två veckors tid framstod som särskilt viktiga för en hållbar återuppbyggnad efter Covid-19, var vikten av ökad och mer hållbar livsmedelsförsörjning, jämlik digitalisering och minskad klimatpåverkan. Andra områden som lyftes var vårt behov av global samverkan i stunder av kris, den otillräckliga finansieringen och det samtidiga behovet av en mer resurseffektiv och cirkulär ekonomi med förändrade konsumtionsmönster.

FN:s generalsekreterare António Guterres inledde den avslutande dagen med att meddela att pandemin har visat vikten av en multilateralism som bygger på förtroende, internationell rätt, mänskliga rättigheter och Agenda 2030. Under det avslutande mötet som handlade om vilket FN världen vill ha framöver, var det många länder som med emfas framhöll sitt stöd till FN-stadgan, multilateralismen och ett effektivt, transparent FN-system som levererar tydliga resultat.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer