Svenska FN-förbundets kongress 2021 hölls för första gången digitalt.
5 juli, 2021 / Blogg

Nu tar vi sikte på tre år till av viktiga FN-frågor!

Så har den första digitala kongressen i Svenska FN-förbundets historia gått av stapeln. Vi var många som undrade hur detta evenemang, som under normala omständigheter är en vimlande och dynamisk tillställning, skulle förflyta när vi alla satt hemma framför en datorskärm.

Efter flera utbildningstillfällen i digitala verktyg och en förlängd kongress, med digitala förhandlingar i ytterligare någon vecka efter kongresshelgen den 12-13 juni, har vi fått många positiva kommentarer och feedback. Våra deltagare tyckte att vår första digitala kongress flöt på bra! Här vill jag ge en eloge till vårt presidium som med erfaren hand guidade oss igenom alla moment.

De båda dagarna inleddes med intressanta gästtalare, och vi fick lyssna till inga mindre än FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, den svenska hållbarhetsforskaren Line Gordon, visselblåsaren Anders Kompass och WFUNA:s generalsekreterare Bonian Golmohammadi. Därtill fick vi träffa fyra av förbundets fantastiska goodwillambassadörer – Oscar Molander, Annika Jankell, Anna Bergendahl och Carolina Klüft – som berättade om sitt engagemang.

Kongressen tog många beslut som nu ligger till grund för de kommande tre åren. Jag är glad att välkomna en ny laddad styrelse, samtidigt som jag tackar de ledamöter som avgick för gott och värdefullt samarbete. Jag är också glad att förbundet nu har ett nytt måldokument att arbeta efter. Innehållet är i stort det samma, men vi har förtydligat och förkortat.

Vad gäller alla de motioner som behandlats, så har vi fortsatt fokus på att försöka stärka vår folkrörelse, vi ska nu bredda vår skolverksamhet genom att erbjuda landets grundskolor ett utbildnings- och engagemangspaket, vi jobbar vidare med kärnvapenfrågan och vi kommer framgent att arbeta mer med området klimat och miljö. Nästa år hålls den stora miljökonferensen Stockholm+50 där vi siktar på att vara en betydande aktör. Agenda 2030 och de globala målen är fortsatt en ledstjärna i vår verksamhet, liksom de tre FN-pelarna fred, mänskliga rättigheter och utveckling.

Med dessa ord önskar jag alla en trevlig sommar, så tar vi krafttag igen om några veckor!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer