Svenska FN-förbundets kongress 2021 hölls för första gången digitalt.
5 juli, 2021 / Blogg

Nu tar vi sikte på tre år till av viktiga FN-frågor!

Så har den första digitala kongressen i Svenska FN-förbundets historia gått av stapeln. Vi var många som undrade hur detta evenemang, som under normala omständigheter är en vimlande och dynamisk tillställning, skulle förflyta när vi alla satt hemma framför en datorskärm.

Efter flera utbildningstillfällen i digitala verktyg och en förlängd kongress, med digitala förhandlingar i ytterligare någon vecka efter kongresshelgen den 12-13 juni, har vi fått många positiva kommentarer och feedback. Våra deltagare tyckte att vår första digitala kongress flöt på bra! Här vill jag ge en eloge till vårt presidium som med erfaren hand guidade oss igenom alla moment.

De båda dagarna inleddes med intressanta gästtalare, och vi fick lyssna till inga mindre än FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, den svenska hållbarhetsforskaren Line Gordon, visselblåsaren Anders Kompass och WFUNA:s generalsekreterare Bonian Golmohammadi. Därtill fick vi träffa fyra av förbundets fantastiska goodwillambassadörer – Oscar Molander, Annika Jankell, Anna Bergendahl och Carolina Klüft – som berättade om sitt engagemang.

Kongressen tog många beslut som nu ligger till grund för de kommande tre åren. Jag är glad att välkomna en ny laddad styrelse, samtidigt som jag tackar de ledamöter som avgick för gott och värdefullt samarbete. Jag är också glad att förbundet nu har ett nytt måldokument att arbeta efter. Innehållet är i stort det samma, men vi har förtydligat och förkortat.

Vad gäller alla de motioner som behandlats, så har vi fortsatt fokus på att försöka stärka vår folkrörelse, vi ska nu bredda vår skolverksamhet genom att erbjuda landets grundskolor ett utbildnings- och engagemangspaket, vi jobbar vidare med kärnvapenfrågan och vi kommer framgent att arbeta mer med området klimat och miljö. Nästa år hålls den stora miljökonferensen Stockholm+50 där vi siktar på att vara en betydande aktör. Agenda 2030 och de globala målen är fortsatt en ledstjärna i vår verksamhet, liksom de tre FN-pelarna fred, mänskliga rättigheter och utveckling.

Med dessa ord önskar jag alla en trevlig sommar, så tar vi krafttag igen om några veckor!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Sverige rapporterade till FN om Agenda 2030 för andra gången

16 juli, 2021 / Nyheter

På torsdagskvällen svensk tid presenterade Sverige för FN hur det går med genomförandet av de globala målen, Agenda 2030. "Sverige har en lång väg kvar", sa statsminister Stefan Löfven.

Läs mer

FN-organ varnar för ökad hunger och undernäring

13 juli, 2021 / Nyheter

Hungern i världen har ökat dramatiskt under förra året som en följd av Covid-19. Enligt en ny FN-rapport har 811 miljoner människor lidit av undernäring under 2020.

Läs mer

1,4 miljoner oönskade graviditeter i pandemins spår

11 juli, 2021 / Nyheter

Covid-19 tros ha påverkat 12 miljoner kvinnors tillgång till preventivmedel. I låginkomstländer har reserestriktioner, överbelastad sjukvård och läkemedelsbrist lett till oönskade graviditeter och ökad barna- och mödradödlighet.

Läs mer

Fler hållbara lösningar nödvändiga för att nå Agenda 2030 i tid

09 juli, 2021 / Blogg

Fler transformativa framtidslösningar krävs de kommande nio åren, skriver Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling och deltagare i den svenska e-delegationen under HLPF 2021.

Läs mer

Cecilia Tengroth ny generalsekreterare på Svenska FN-förbundet

07 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Svenska FN-förbundet är rörelsen för ett bättre och starkare FN. Den 1 oktober tillträder Cecilia Tengroth som förbundets nya generalsekreterare.

Läs mer

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

06 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030.

Läs mer

Brinnande engagemang hos många unga

06 juli, 2021 / Världshorisont

I den svenska FN-rörelsen finns två grupper med särskilt stark närvaro: pensionärer och ungdomar. Ungdomar utgör nästan en femtedel av FN-förbundets medlemmar. Vad innebär detta starka engagemang hos yngre?

Läs mer

”Utbildning ligger till grund för allt”

02 juli, 2021 / Nyheter

För Årets FN-vän 2017, Yasmine Sherif, handlar utbildning om mänskliga rättigheter. Genom den unika fonden Education cannot wait arbetar hon för att alla världens barn ska ha rätt till bra utbildning.

Läs mer

Så kan Agenda 2030 och de globala målen styra Almedalsveckan

01 juli, 2021 / Nyheter

När Gotlandsfärjorna nästa sommar åter fylls med opinionsbildare och beslutsfattare måste samtalen föras utifrån FN:s räddningsplan för planeten, Agenda 2030. Nästa år har vi kommit halvvägs till 2030 och många förväntar sig svenskt ledarskap. Vi föreslår att de 17 globala målen får plats på scen i Almedalen, skriver Svenska FN-förbundet och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning.

Läs mer