Svenska FN-förbundets kongress 2021 hölls för första gången digitalt.
5 juli, 2021 / Blogg

Nu tar vi sikte på tre år till av viktiga FN-frågor!

Så har den första digitala kongressen i Svenska FN-förbundets historia gått av stapeln. Vi var många som undrade hur detta evenemang, som under normala omständigheter är en vimlande och dynamisk tillställning, skulle förflyta när vi alla satt hemma framför en datorskärm.

Efter flera utbildningstillfällen i digitala verktyg och en förlängd kongress, med digitala förhandlingar i ytterligare någon vecka efter kongresshelgen den 12-13 juni, har vi fått många positiva kommentarer och feedback. Våra deltagare tyckte att vår första digitala kongress flöt på bra! Här vill jag ge en eloge till vårt presidium som med erfaren hand guidade oss igenom alla moment.

De båda dagarna inleddes med intressanta gästtalare, och vi fick lyssna till inga mindre än FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, den svenska hållbarhetsforskaren Line Gordon, visselblåsaren Anders Kompass och WFUNA:s generalsekreterare Bonian Golmohammadi. Därtill fick vi träffa fyra av förbundets fantastiska goodwillambassadörer – Oscar Molander, Annika Jankell, Anna Bergendahl och Carolina Klüft – som berättade om sitt engagemang.

Kongressen tog många beslut som nu ligger till grund för de kommande tre åren. Jag är glad att välkomna en ny laddad styrelse, samtidigt som jag tackar de ledamöter som avgick för gott och värdefullt samarbete. Jag är också glad att förbundet nu har ett nytt måldokument att arbeta efter. Innehållet är i stort det samma, men vi har förtydligat och förkortat.

Vad gäller alla de motioner som behandlats, så har vi fortsatt fokus på att försöka stärka vår folkrörelse, vi ska nu bredda vår skolverksamhet genom att erbjuda landets grundskolor ett utbildnings- och engagemangspaket, vi jobbar vidare med kärnvapenfrågan och vi kommer framgent att arbeta mer med området klimat och miljö. Nästa år hålls den stora miljökonferensen Stockholm+50 där vi siktar på att vara en betydande aktör. Agenda 2030 och de globala målen är fortsatt en ledstjärna i vår verksamhet, liksom de tre FN-pelarna fred, mänskliga rättigheter och utveckling.

Med dessa ord önskar jag alla en trevlig sommar, så tar vi krafttag igen om några veckor!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

09 maj, 2022 / Blogg

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer

Ryssland utesluts ur MR-rådet – vad innebär det? 

08 april, 2022 / Nyheter

FN:s generalförsamling har röstat för att utesluta Ryssland ur rådet för mänskliga rättigheter. Vad betyder beslutet och har det någon faktisk effekt?  

Läs mer