fbpx
28 juni, 2019 / Blogg

Nu drar vi efter andan

Så lägger sig det loja sommarlugnet över landet. Många andas ut efter vårens arbets- och studiepass. Andra har sin mest hektiska tid just nu, när vi andra har ledigt. Svensk besöksnäring växer. Antalet gästnätter under 2018 var 3 procent fler än året innan. Delmål 8.9 i Agenda 2030 har den hållbara ledigheten i fokus. Det handlar om att utarbeta och genomföra en politik för hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter. Viktigt för ett land där en svag kronkurs och ett, ur ett globalt perspektiv, svalt klimat med ljusa sommarnätter lockar turister.

Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att nå de globala målen för hållbar utveckling till 2030. Åtminstone om man får tro det globala forskarnätverket som står bakom SDG Index and dashboards report som kom 2018.

Men även Sverige har utmaningar. Våra stora utmaningar ligger, enligt samma forskarnätverk, främst i vår alltför höga konsumtion och resursförbrukning som också leder till höga klimatutsläpp.

Under våren har jag rest runt och hållit utbildningar inom ramen för projektet Glokala Sverige. Frågan om vilket ord som deltagarna främst associerar med hållbarhet brukar komma upp. I nio fall av tio är det ordet långsiktighet som blir störst i det ordmoln som växer fram på den stora presentationsduken. Det är hoppingivande att det är just det ordet som kommer upp. Långsiktighet är ett nyckelord när det handlar om hållbar utveckling. En av anledningarna till att Sverige har så goda förutsättningar att nå målen i Agenda 2030 är just att vi har arbetat med många av dem länge, i vissa fall i över hundra år.

Under utbildningarna kommer vi ofta in på vilka samhällsförändringar vi har sett under de senaste tolv åren. Då brukar smarta telefoner, ändrade matvanor, nya bränslesorter, ökad medvetenhet om vikten av hållbar konsumtion, minskat matsvinn och systemförändringar på grund av digitaliseringen komma på tal. Stora förändringar kan ske på tolv år.

Om elva och ett halvt år är 2030 till ända och de 17 målen och deras 169 delmål ska vara uppfyllda. Det är en kort tid. Om det som behöver förändras inte påbörjas nu kommer vi inte att nå ända fram.

I höst fortsätter vi i Glokala Sverige våra utbildningar om Agenda 2030, världens mest ambitiösa handlingsplan för hållbar utveckling. Och vi som har världens bästa förutsättningar måste visa vägen. Vi som nu andas in sommaren och ljuset för fulla drag.

Malin Åberg Aas
Kommunikationsansvarig Glokala Sverige

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer