fbpx
28 juni, 2019 / Blogg

Nu drar vi efter andan

Så lägger sig det loja sommarlugnet över landet. Många andas ut efter vårens arbets- och studiepass. Andra har sin mest hektiska tid just nu, när vi andra har ledigt. Svensk besöksnäring växer. Antalet gästnätter under 2018 var 3 procent fler än året innan. Delmål 8.9 i Agenda 2030 har den hållbara ledigheten i fokus. Det handlar om att utarbeta och genomföra en politik för hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter. Viktigt för ett land där en svag kronkurs och ett, ur ett globalt perspektiv, svalt klimat med ljusa sommarnätter lockar turister.

Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att nå de globala målen för hållbar utveckling till 2030. Åtminstone om man får tro det globala forskarnätverket som står bakom SDG Index and dashboards report som kom 2018.

Men även Sverige har utmaningar. Våra stora utmaningar ligger, enligt samma forskarnätverk, främst i vår alltför höga konsumtion och resursförbrukning som också leder till höga klimatutsläpp.

Under våren har jag rest runt och hållit utbildningar inom ramen för projektet Glokala Sverige. Frågan om vilket ord som deltagarna främst associerar med hållbarhet brukar komma upp. I nio fall av tio är det ordet långsiktighet som blir störst i det ordmoln som växer fram på den stora presentationsduken. Det är hoppingivande att det är just det ordet som kommer upp. Långsiktighet är ett nyckelord när det handlar om hållbar utveckling. En av anledningarna till att Sverige har så goda förutsättningar att nå målen i Agenda 2030 är just att vi har arbetat med många av dem länge, i vissa fall i över hundra år.

Under utbildningarna kommer vi ofta in på vilka samhällsförändringar vi har sett under de senaste tolv åren. Då brukar smarta telefoner, ändrade matvanor, nya bränslesorter, ökad medvetenhet om vikten av hållbar konsumtion, minskat matsvinn och systemförändringar på grund av digitaliseringen komma på tal. Stora förändringar kan ske på tolv år.

Om elva och ett halvt år är 2030 till ända och de 17 målen och deras 169 delmål ska vara uppfyllda. Det är en kort tid. Om det som behöver förändras inte påbörjas nu kommer vi inte att nå ända fram.

I höst fortsätter vi i Glokala Sverige våra utbildningar om Agenda 2030, världens mest ambitiösa handlingsplan för hållbar utveckling. Och vi som har världens bästa förutsättningar måste visa vägen. Vi som nu andas in sommaren och ljuset för fulla drag.

Malin Åberg Aas
Kommunikationsansvarig Glokala Sverige

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer