fbpx
28 juni, 2019 / Blogg

Nu drar vi efter andan

Så lägger sig det loja sommarlugnet över landet. Många andas ut efter vårens arbets- och studiepass. Andra har sin mest hektiska tid just nu, när vi andra har ledigt. Svensk besöksnäring växer. Antalet gästnätter under 2018 var 3 procent fler än året innan. Delmål 8.9 i Agenda 2030 har den hållbara ledigheten i fokus. Det handlar om att utarbeta och genomföra en politik för hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter. Viktigt för ett land där en svag kronkurs och ett, ur ett globalt perspektiv, svalt klimat med ljusa sommarnätter lockar turister.

Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att nå de globala målen för hållbar utveckling till 2030. Åtminstone om man får tro det globala forskarnätverket som står bakom SDG Index and dashboards report som kom 2018.

Men även Sverige har utmaningar. Våra stora utmaningar ligger, enligt samma forskarnätverk, främst i vår alltför höga konsumtion och resursförbrukning som också leder till höga klimatutsläpp.

Under våren har jag rest runt och hållit utbildningar inom ramen för projektet Glokala Sverige. Frågan om vilket ord som deltagarna främst associerar med hållbarhet brukar komma upp. I nio fall av tio är det ordet långsiktighet som blir störst i det ordmoln som växer fram på den stora presentationsduken. Det är hoppingivande att det är just det ordet som kommer upp. Långsiktighet är ett nyckelord när det handlar om hållbar utveckling. En av anledningarna till att Sverige har så goda förutsättningar att nå målen i Agenda 2030 är just att vi har arbetat med många av dem länge, i vissa fall i över hundra år.

Under utbildningarna kommer vi ofta in på vilka samhällsförändringar vi har sett under de senaste tolv åren. Då brukar smarta telefoner, ändrade matvanor, nya bränslesorter, ökad medvetenhet om vikten av hållbar konsumtion, minskat matsvinn och systemförändringar på grund av digitaliseringen komma på tal. Stora förändringar kan ske på tolv år.

Om elva och ett halvt år är 2030 till ända och de 17 målen och deras 169 delmål ska vara uppfyllda. Det är en kort tid. Om det som behöver förändras inte påbörjas nu kommer vi inte att nå ända fram.

I höst fortsätter vi i Glokala Sverige våra utbildningar om Agenda 2030, världens mest ambitiösa handlingsplan för hållbar utveckling. Och vi som har världens bästa förutsättningar måste visa vägen. Vi som nu andas in sommaren och ljuset för fulla drag.

Malin Åberg Aas
Kommunikationsansvarig Glokala Sverige

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer