fbpx
En studiotekniker spelar in generalsekreterare António Guterres budskap om covid-19. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
24 april, 2020 / Blogg

Multilateralism och diplomati viktiga nycklar

Det har knappast undgått någon på jorden att ett virus härjar och ställer till det. Vad vi bevittnar nu är ofattbart och svårt att ta in. Människor insjuknar och dör, samhällen stängs ner, människor förlorar jobb och inkomst, risken för enorma hungerkatastrofer växer sig större för varje dag och världsekonomin störtdyker. Världen har inte befunnit sig i en så svår situation sedan andra världskriget. Det är med smärta vi ser hur vår ambitiösa och hoppingivande Agenda 2030 och de globala målen pressas tillbaka i spåren av fattigdom och misär. I mörkret skymtar dock också några positiva inslag i form av minskade utsläpp av växthusgaser, förbättrad luftkvalitet och ökade chanser för vissa djurarter att återhämta sig.

Nyhetsrapporteringen visar att världens länder hanterar läget på olika sätt, vilket för all del är förståeligt givet utgångsläget. Dessvärre kan vi också konstatera att vissa stater tar ut svängarna och inskränker de mänskliga rättigheterna, gör om lagar, stänger och begränsar på ett sätt som på många vis är skrämmande. Vi ser en ökad protektionism som inte främst stänger dörren för covid-19.

Men viruset känner inga gränser. Det gör inte heller konsekvenserna av klimatförändringar eller kärnvapenanvändning. Nya pandemier av långt mer elak karaktär kan inte heller uteslutas. Det är tydligt att bättre samordning, global dialog och ökat, förbättrat samarbete är vad som krävs – inte det motsatta. Vi står inför ett vägval – vi kan antingen ta lärdom av detta, göra bättre och ta vara på chanserna att ställa om till en mer hållbar värld och en cirkulär ekonomi, eller så kan vi återgå till den tidigare modellen och fortsätta överförbruka och smutsa ner vår planet. Här gäller det att vidga vyerna, se framåt, resonera klokt och lägga egna politiska agendor och mandatperioder åt sidan. Civilsamhällets roll att trycka på är oerhört viktig. Makthavarna har rätt verktyg att använda, men de måste inse vilka. Det multilaterala samarbetet och diplomati är de främsta nycklarna till mänsklighetens gemensamma framtid.

Annelie Börjesson
Ordförande

Fotnot: FN:s generalförsamling beslutade den 12 december 2018 att inrätta internationella dagen för multilateralism och diplomati för fred.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer