fbpx
Foto: Kenny Murgor/Unsplash
9 januari, 2019 / Blogg

Motgångar och förhoppningar inför FN-året 2019

Så har vi kommit in på 2019 och kan se tillbaka på ett händelserikt 2018. USA, som av många länge setts som en stabil stormakt, har ändrat kursen rejält. Under president Trump har landet lämnat bland annat MR-rådet, Parisavtalet och INF-avtalet. Trump har strypt USA:s bistånd till UNFPA, lämnat flera handelsavtal och i mångt och mycket fjärmat landet från det internationella samarbetet. Flera män med liknande agenda och retorik – Bolsonaro i Brasilien, Maduro i Venezuela och Duterte i Filippinerna – har utmärkt sig. Det är oroande.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna firade 70-årsjubileum den 10 december.
Ett förfärligt exempel på att de mänskliga rättigheterna totalt körs över är rohingyernas situation i Myanmar. Förfärligt är det också att Syrienkrigets åttonde år snart är avverkat och, liksom kriget i Jemen, orsakar oerhört mänskligt lidande. Jemen har äntligen fått internationell uppmärksamhet bland annat tack vare goda svenska insatser och fredssamtalen som hölls i Stockholm. Ett annat kvitto på att Sverige är en viktig aktör i FN är att flera svenska kvinnor handplockats av FN-chefen Guterres till höga poster i världsorganisationen.

Även om vi konfronteras med mycket ledsamt finns det positiva saker att lyfta. Det har lugnat sig på Koreahalvön, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter har stärkts på Irland, här i Sverige har ett totalförbud mot barnäktenskap klubbats igenom, klimatfrågan har fått långt större uppmärksamhet och fokus än tidigare, en rad länder har tagit krafttag mot engångsplast vilket gett omedelbara effekter i haven, och världsfattigdomen är på rekordlåg nivå – en miljard människor färre räknas nu som extremt fattiga jämfört med 1990. Det ger oss kraft att fortsätta jobba för en bättre värld. Som den förre FN-chefen Ban Ki-moon sa: “We are the first generation that can put an end to poverty and we are the last generation that can put an end to climate change”. Det är dags att kavla upp ärmarna inför FN-året 2019.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer