fbpx
Foto: Kenny Murgor/Unsplash
9 januari, 2019 / Blogg

Motgångar och förhoppningar inför FN-året 2019

Så har vi kommit in på 2019 och kan se tillbaka på ett händelserikt 2018. USA, som av många länge setts som en stabil stormakt, har ändrat kursen rejält. Under president Trump har landet lämnat bland annat MR-rådet, Parisavtalet och INF-avtalet. Trump har strypt USA:s bistånd till UNFPA, lämnat flera handelsavtal och i mångt och mycket fjärmat landet från det internationella samarbetet. Flera män med liknande agenda och retorik – Bolsonaro i Brasilien, Maduro i Venezuela och Duterte i Filippinerna – har utmärkt sig. Det är oroande.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna firade 70-årsjubileum den 10 december.
Ett förfärligt exempel på att de mänskliga rättigheterna totalt körs över är rohingyernas situation i Myanmar. Förfärligt är det också att Syrienkrigets åttonde år snart är avverkat och, liksom kriget i Jemen, orsakar oerhört mänskligt lidande. Jemen har äntligen fått internationell uppmärksamhet bland annat tack vare goda svenska insatser och fredssamtalen som hölls i Stockholm. Ett annat kvitto på att Sverige är en viktig aktör i FN är att flera svenska kvinnor handplockats av FN-chefen Guterres till höga poster i världsorganisationen.

Även om vi konfronteras med mycket ledsamt finns det positiva saker att lyfta. Det har lugnat sig på Koreahalvön, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter har stärkts på Irland, här i Sverige har ett totalförbud mot barnäktenskap klubbats igenom, klimatfrågan har fått långt större uppmärksamhet och fokus än tidigare, en rad länder har tagit krafttag mot engångsplast vilket gett omedelbara effekter i haven, och världsfattigdomen är på rekordlåg nivå – en miljard människor färre räknas nu som extremt fattiga jämfört med 1990. Det ger oss kraft att fortsätta jobba för en bättre värld. Som den förre FN-chefen Ban Ki-moon sa: “We are the first generation that can put an end to poverty and we are the last generation that can put an end to climate change”. Det är dags att kavla upp ärmarna inför FN-året 2019.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer