fbpx
Koll & kommentar
Nanna tillsammans med delegaterna Maja och Channa på SweMUN.
25 april, 2019 / Blogg

Mina dagar som delegat för Indien

Att åka på FN-rollspelet SweMUN var till en början kanske inte mitt livs mest välgenomtänkta beslut. Jag hade uppsatser, prov och rapporter att skriva, och ovanpå detta kom nu ett FN-rollspel. Men eftersom jag hade haft ett riktigt roligt FN-rollspel på min skola innan tänkte jag att jag inte ville missa chansen.

Årets SweMUN ägde rum på en kursgård i Halmstad. Jag åkte dit tillsammans med sex andra elever och två lärare från min skola och på vägen dit kändes det lite pirrigt. För den som inte känner till vad ett FN-rollspel är så går det ut på att en grupp elever samlas och efterliknar FN:s arbete i generalförsamlingen eller säkerhetsrådet. Vi var över 100 elever som var på plats. Jag representerade Indien och ingick i utskottet för hållbar utveckling. Där diskuterade vi hur vi skulle uppnå minskade koldioxidutsläpp, samt sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR).

Dagarna på SweMUN, där vi fick höra så många olika länders perspektiv, lärde mig verkligen hur komplexa de här frågorna kan vara: Varför det är svårt att komma överens, men också varför man ändå når lösningar på dessa frågor. Frågor som verkligen behövs för att vi ska få en utveckling där både planeten och människor mår bra. Just hållbar utveckling är väl ett av få områden där de flesta länder kan vara med på något plan och i alla fall hålla med om något. Detta hindrade givetvis ändå inte några länder från att rollenligt ”bråka” lite, men aldrig till den grad att det gick ut över den diplomatiska tonen. Extra roligt var att alla gick ”all in” i sina länder. Folk följde sina roller, vilket gjorde rollspelet mer realistiskt och också roligare!

Jag har tagit med mig väldigt mycket tillbaka från SweMUN. Dels nya kunskaper om internationella relationer och de frågor vi har diskuterat, dels nya band till nya människor, och starkare band till dem som jag redan kände. Jag övade även upp förmågan att skriva ihop ett uttalande illa kvickt (med hjälp av mycket kaffe för att hålla mig vaken)! Det första talet jag höll, öppningstalet inför generalförsamlingen, var jättenervöst men under sista dagen kändes det nästan tråkigt att jag inte hann uttala mig så mycket, eller fick fler frågor. Under lobbyingen, där vi delegater pratade ihop oss om vilka frågor vi ville driva, drev jag kanske inte min egen resolution som jag förberett innan rollspelet så mycket.  Däremot såg jag till att påverka de andras resolutioner för att få det så som Indien ville ha det. Det kändes jättekul när  båda de resolutioner jag arbetat med i slutändan gick igenom i generalförsamlingen!

Efter tre intensiva dagar är det ingen underdrift att säga att jag var trött när jag kom hem igen. Det kändes som att jag hade kunnat sova i hundra år, och kallade reflexmässigt familjen för ”högt ärade delegater”. Men det var verkligen värt det! Att få diskutera och försöka nå resultat gör allt mycket mer verkligt än att bara läsa om internationell politik i böcker. Det var nog det bästa med hela SweMUN, få använda allt en lärt sig praktiskt. Nu har jag blivit ännu mer sugen på att arbeta med liknande saker i framtiden!

Nanna Mikkelsen
Elev på Spykens gymnasium och deltagare i SweMUN 2019

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer