fbpx
Nanna tillsammans med delegaterna Maja och Channa på SweMUN.
25 april, 2019 / Blogg

Mina dagar som delegat för Indien

Att åka på FN-rollspelet SweMUN var till en början kanske inte mitt livs mest välgenomtänkta beslut. Jag hade uppsatser, prov och rapporter att skriva, och ovanpå detta kom nu ett FN-rollspel. Men eftersom jag hade haft ett riktigt roligt FN-rollspel på min skola innan tänkte jag att jag inte ville missa chansen.

Årets SweMUN ägde rum på en kursgård i Halmstad. Jag åkte dit tillsammans med sex andra elever och två lärare från min skola och på vägen dit kändes det lite pirrigt. För den som inte känner till vad ett FN-rollspel är så går det ut på att en grupp elever samlas och efterliknar FN:s arbete i generalförsamlingen eller säkerhetsrådet. Vi var över 100 elever som var på plats. Jag representerade Indien och ingick i utskottet för hållbar utveckling. Där diskuterade vi hur vi skulle uppnå minskade koldioxidutsläpp, samt sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR).

Dagarna på SweMUN, där vi fick höra så många olika länders perspektiv, lärde mig verkligen hur komplexa de här frågorna kan vara: Varför det är svårt att komma överens, men också varför man ändå når lösningar på dessa frågor. Frågor som verkligen behövs för att vi ska få en utveckling där både planeten och människor mår bra. Just hållbar utveckling är väl ett av få områden där de flesta länder kan vara med på något plan och i alla fall hålla med om något. Detta hindrade givetvis ändå inte några länder från att rollenligt ”bråka” lite, men aldrig till den grad att det gick ut över den diplomatiska tonen. Extra roligt var att alla gick ”all in” i sina länder. Folk följde sina roller, vilket gjorde rollspelet mer realistiskt och också roligare!

Jag har tagit med mig väldigt mycket tillbaka från SweMUN. Dels nya kunskaper om internationella relationer och de frågor vi har diskuterat, dels nya band till nya människor, och starkare band till dem som jag redan kände. Jag övade även upp förmågan att skriva ihop ett uttalande illa kvickt (med hjälp av mycket kaffe för att hålla mig vaken)! Det första talet jag höll, öppningstalet inför generalförsamlingen, var jättenervöst men under sista dagen kändes det nästan tråkigt att jag inte hann uttala mig så mycket, eller fick fler frågor. Under lobbyingen, där vi delegater pratade ihop oss om vilka frågor vi ville driva, drev jag kanske inte min egen resolution som jag förberett innan rollspelet så mycket.  Däremot såg jag till att påverka de andras resolutioner för att få det så som Indien ville ha det. Det kändes jättekul när  båda de resolutioner jag arbetat med i slutändan gick igenom i generalförsamlingen!

Efter tre intensiva dagar är det ingen underdrift att säga att jag var trött när jag kom hem igen. Det kändes som att jag hade kunnat sova i hundra år, och kallade reflexmässigt familjen för ”högt ärade delegater”. Men det var verkligen värt det! Att få diskutera och försöka nå resultat gör allt mycket mer verkligt än att bara läsa om internationell politik i böcker. Det var nog det bästa med hela SweMUN, få använda allt en lärt sig praktiskt. Nu har jag blivit ännu mer sugen på att arbeta med liknande saker i framtiden!

Nanna Mikkelsen
Elev på Spykens gymnasium och deltagare i SweMUN 2019

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer