fbpx
Nanna tillsammans med delegaterna Maja och Channa på SweMUN.
25 april, 2019 / Blogg

Mina dagar som delegat för Indien

Att åka på FN-rollspelet SweMUN var till en början kanske inte mitt livs mest välgenomtänkta beslut. Jag hade uppsatser, prov och rapporter att skriva, och ovanpå detta kom nu ett FN-rollspel. Men eftersom jag hade haft ett riktigt roligt FN-rollspel på min skola innan tänkte jag att jag inte ville missa chansen.

Årets SweMUN ägde rum på en kursgård i Halmstad. Jag åkte dit tillsammans med sex andra elever och två lärare från min skola och på vägen dit kändes det lite pirrigt. För den som inte känner till vad ett FN-rollspel är så går det ut på att en grupp elever samlas och efterliknar FN:s arbete i generalförsamlingen eller säkerhetsrådet. Vi var över 100 elever som var på plats. Jag representerade Indien och ingick i utskottet för hållbar utveckling. Där diskuterade vi hur vi skulle uppnå minskade koldioxidutsläpp, samt sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR).

Dagarna på SweMUN, där vi fick höra så många olika länders perspektiv, lärde mig verkligen hur komplexa de här frågorna kan vara: Varför det är svårt att komma överens, men också varför man ändå når lösningar på dessa frågor. Frågor som verkligen behövs för att vi ska få en utveckling där både planeten och människor mår bra. Just hållbar utveckling är väl ett av få områden där de flesta länder kan vara med på något plan och i alla fall hålla med om något. Detta hindrade givetvis ändå inte några länder från att rollenligt ”bråka” lite, men aldrig till den grad att det gick ut över den diplomatiska tonen. Extra roligt var att alla gick ”all in” i sina länder. Folk följde sina roller, vilket gjorde rollspelet mer realistiskt och också roligare!

Jag har tagit med mig väldigt mycket tillbaka från SweMUN. Dels nya kunskaper om internationella relationer och de frågor vi har diskuterat, dels nya band till nya människor, och starkare band till dem som jag redan kände. Jag övade även upp förmågan att skriva ihop ett uttalande illa kvickt (med hjälp av mycket kaffe för att hålla mig vaken)! Det första talet jag höll, öppningstalet inför generalförsamlingen, var jättenervöst men under sista dagen kändes det nästan tråkigt att jag inte hann uttala mig så mycket, eller fick fler frågor. Under lobbyingen, där vi delegater pratade ihop oss om vilka frågor vi ville driva, drev jag kanske inte min egen resolution som jag förberett innan rollspelet så mycket.  Däremot såg jag till att påverka de andras resolutioner för att få det så som Indien ville ha det. Det kändes jättekul när  båda de resolutioner jag arbetat med i slutändan gick igenom i generalförsamlingen!

Efter tre intensiva dagar är det ingen underdrift att säga att jag var trött när jag kom hem igen. Det kändes som att jag hade kunnat sova i hundra år, och kallade reflexmässigt familjen för ”högt ärade delegater”. Men det var verkligen värt det! Att få diskutera och försöka nå resultat gör allt mycket mer verkligt än att bara läsa om internationell politik i böcker. Det var nog det bästa med hela SweMUN, få använda allt en lärt sig praktiskt. Nu har jag blivit ännu mer sugen på att arbeta med liknande saker i framtiden!

Nanna Mikkelsen
Elev på Spykens gymnasium och deltagare i SweMUN 2019

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer