fbpx
Nanna tillsammans med delegaterna Maja och Channa på SweMUN.
25 april, 2019 / Blogg

Mina dagar som delegat för Indien

Att åka på FN-rollspelet SweMUN var till en början kanske inte mitt livs mest välgenomtänkta beslut. Jag hade uppsatser, prov och rapporter att skriva, och ovanpå detta kom nu ett FN-rollspel. Men eftersom jag hade haft ett riktigt roligt FN-rollspel på min skola innan tänkte jag att jag inte ville missa chansen.

Årets SweMUN ägde rum på en kursgård i Halmstad. Jag åkte dit tillsammans med sex andra elever och två lärare från min skola och på vägen dit kändes det lite pirrigt. För den som inte känner till vad ett FN-rollspel är så går det ut på att en grupp elever samlas och efterliknar FN:s arbete i generalförsamlingen eller säkerhetsrådet. Vi var över 100 elever som var på plats. Jag representerade Indien och ingick i utskottet för hållbar utveckling. Där diskuterade vi hur vi skulle uppnå minskade koldioxidutsläpp, samt sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR).

Dagarna på SweMUN, där vi fick höra så många olika länders perspektiv, lärde mig verkligen hur komplexa de här frågorna kan vara: Varför det är svårt att komma överens, men också varför man ändå når lösningar på dessa frågor. Frågor som verkligen behövs för att vi ska få en utveckling där både planeten och människor mår bra. Just hållbar utveckling är väl ett av få områden där de flesta länder kan vara med på något plan och i alla fall hålla med om något. Detta hindrade givetvis ändå inte några länder från att rollenligt ”bråka” lite, men aldrig till den grad att det gick ut över den diplomatiska tonen. Extra roligt var att alla gick ”all in” i sina länder. Folk följde sina roller, vilket gjorde rollspelet mer realistiskt och också roligare!

Jag har tagit med mig väldigt mycket tillbaka från SweMUN. Dels nya kunskaper om internationella relationer och de frågor vi har diskuterat, dels nya band till nya människor, och starkare band till dem som jag redan kände. Jag övade även upp förmågan att skriva ihop ett uttalande illa kvickt (med hjälp av mycket kaffe för att hålla mig vaken)! Det första talet jag höll, öppningstalet inför generalförsamlingen, var jättenervöst men under sista dagen kändes det nästan tråkigt att jag inte hann uttala mig så mycket, eller fick fler frågor. Under lobbyingen, där vi delegater pratade ihop oss om vilka frågor vi ville driva, drev jag kanske inte min egen resolution som jag förberett innan rollspelet så mycket.  Däremot såg jag till att påverka de andras resolutioner för att få det så som Indien ville ha det. Det kändes jättekul när  båda de resolutioner jag arbetat med i slutändan gick igenom i generalförsamlingen!

Efter tre intensiva dagar är det ingen underdrift att säga att jag var trött när jag kom hem igen. Det kändes som att jag hade kunnat sova i hundra år, och kallade reflexmässigt familjen för ”högt ärade delegater”. Men det var verkligen värt det! Att få diskutera och försöka nå resultat gör allt mycket mer verkligt än att bara läsa om internationell politik i böcker. Det var nog det bästa med hela SweMUN, få använda allt en lärt sig praktiskt. Nu har jag blivit ännu mer sugen på att arbeta med liknande saker i framtiden!

Nanna Mikkelsen
Elev på Spykens gymnasium och deltagare i SweMUN 2019

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer