fbpx
Foto: Annie Spratt/Unsplash
24 maj, 2019 / Blogg

Mammor kan stoppa skadliga traditioner

”Det är många år sedan nu, men jag minns fortfarande min lillasysters skrik som om det vore igår. Jag ryser i hela kroppen och mår så dåligt när jag tänker på det.” Orden är inte mina egna, utan en manlig bekants. Han är från Eritrea, och berättar om när hans syster som liten flicka utsattes för könsstympning. Ingen bedövning används – man bara håller fast flickan – och skär bort delar av könsorganet med ett rakblad eller en glasbit.

Trots att könsstympning är förbjudet i många länder sker det ändå i stor omfattning, främst i afrikanska länder. Hela fenomenet är för mig så svårt att förstå – hur det för flera tusen år sedan ens uppkom, att det överlevt som skadlig sedvänja och att det fortfarande är den grymma verkligheten för omkring fyra miljoner små flickebarn varje år. Som mamma till en liten tjej blir jag illamående av blotta tanken. Könsstympning är ett horribelt övergrepp som kränker mänskliga rättigheter å det grövsta och innebär allvarliga men, både fysiska och psykiska, för flickor under resten av livet.

Att få till förändring är en tidskrävande och långsam process – men mammor som Kediga i Etiopien har tack vare stöd från FN-förbundet visat att det är möjligt. Inför mors dag tänker jag lite extra på alla de mammor som kämpar för sina och sina barns rättigheter.

Det handlar om att ändra tänkande, attityder och värderingar kring dessa traditioner – att genom upplysning, samtal och påverkan få med både kvinnor och män för att könsstympning ska överges. Det handlar också om att hitta arbeten till de som livnär sig på könsstympning, liksom att få till såväl lagstiftning som ett fungerande rättsväsende för att se till att lagar efterlevs.

Barnen själva har inte möjlighet att göra något – men det har du. Genom att stödja vårt projekt Flicka bidrar du till att förändra för en liten dotter någon annanstans i världen.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer