fbpx
Varbergs FN-förening använder sig av demonstrations- och föreningsfriheten som i Sverige skyddas i grundlagen. Foto: Claes Grunditz
15 september, 2020 / Blogg

Hot mot demokratin i coronapandemins spår

På internationella dagen för demokrati är det nödvändigt att påminna om vikten av demokrati och dess betydelse för att uppnå fredliga och inkluderande samhällen där respekt för mänskliga fri- och rättigheter står i centrum. Just nu förstärks hotet mot demokratin av den pågående coronapandemin.

Demokrati är både en samhällelig process och ett mål. Respekt för mänskliga fri- och rättigheter, fria och rättvisa val med allmän rösträtt och en fungerande rättsstat är väsentliga i en demokrati. På samma sätt garanterar demokrati skydd för och förverkligande av mänskliga rättigheter genom att möjliggöra representation och deltagande av grupper och individer i olika samhällsprocesser, ett rättssystem där alla människor är lika inför lagen och fungerande och transparenta nationella styrande organ. Det slås fast i flera internationella människorättsdokument, bland andra FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt i FN:s löpande granskningsarbete.

Enligt Civicus, en internationell organisation som granskar det demokratiska utrymmet i 196 länder, lever endast tre procent av världens befolkning i länder där mötes-, förenings-, åsikts- och yttrandefriheten respekteras till fullo. Censur, fängslande av demonstranter, trakasserier, restriktiva lagar och hot utgör de främsta människorättskränkningarna, enligt organisationen. Den pågående coronapandemin används som politiskt verktyg av flera av världens ledare för att införa nya begränsningar och för att rättfärdiga människorättskränkningar med omsorg om folkhälsan som argument.

Inskränkningarna rör bland annat rätten till fri information, motstånd mot journalister och andra aktivister samt införandet av nya befogenheter för att behålla greppet om makten. Människorättskränkningar och strypandet av demokratin riskerar att hamna i skuggan när den globala pandemin står i fokus för det internationella samfundet. I ljuset av detta har FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammat vikten av demokrati för att säkerställa människors tillgång till fri information, deltagande i beslutsfattande och ansvarsutkrävande i arbetet mot pandemin.

Det dystra demokratitillståndet har dock inte hindrat civilsamhällesorganisationer, informella rörelser och människorättsförsvarare från att fortsätta att kräva social och politisk förändring. Detta är tydligt i länder där människor har nekats rättigheten att välja styre, där regelbundna val hållits men inte varit fria, transparenta eller rättvisa, och i stater där ledare signalerat att man inte kommer att släppa sitt grepp om makten. Sudan, Hongkong, Algeriet, Puerto Rico, Etiopien och Belarus är några exempel.

Människors krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter behöver tydligt stöd av det internationella samfundet. I detta arbete har FN och dess medlemsstater en betydande roll, både när det gäller att höja rösten och utkräva ansvar i de fall människorättskränkningar begås och som stödjare för demokratiförsvarare.

Ellie Al-Kahwati
Människorättsrådgivare hos Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer