fbpx
Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
22 juli, 2019 / Blogg

Hoppfullt högnivåmöte och tysta käppar i hjulet

Jag är precis hemkommen från FN:s högnivåmöte (HLPF) om hållbar utveckling i New York. Det är en stor konferens där världens länder samlas för att diskutera arbetet med Agenda 2030. Det har varit intensiva dagar med möten, sidoarrangemang i form av paneldiskussioner och seminarier, samt presentationer av nationella rapporter (så kallade voluntary national review, VNR). I år rapporterade 47 länder och de globala målen som stod i fokus denna gång var mål 4, 8, 10, 13, 16 och 17. Sverige rapporterade inte i år. Varje land hade en kvart på sig att presentera sitt arbete med målen, sedan fick övriga länder samt större intressentgrupper så som civilsamhällesorganisationer ställa frågor. Länderna fick orimligt lite tid på sig att besvara frågorna.

Jag vill ta tillfället i akt att berömma civilsamhällets insatser – det var främst vår grupp som vågade ställa de besvärliga och obekväma frågorna och ge en mer nyanserad bild av verkligheten. Alla länders rapporter såg väldigt olika ut – det var allt från säljande reklamfilmsvarianter för att locka turister till monotona muntliga presentationer. Det fanns ingen gemensam mall eller struktur, vilket rapporteringen skulle vinna på. Tyvärr var det inte många länder som tog upp vad de faktiskt behövde arbeta med.

Trots det lämnar jag HLPF med hopp och en bättre känsla för världens framtid än vad jag hade när jag åkte dit. Allt fler inser allvaret och vill åstadkomma något. Spännande är att Helsingfors, som en av få städer, lämnat in en rapport om hur de lokalt implementerar agendan. Det är ett bra initiativ som jag hoppas sprider sig då det lokala arbetet är så betydelsefullt. Sammanfattningsvis har jag den senaste veckan fått en rejäl dos av Agenda 2030.

Tyvärr var mina intryck i New York inte bara positiva och sista kvällen såg jag något som berörde mig mycket. När jag gick från FN till hotellet hade en man tagit en överdos i en park. Några var där och försökte få liv i honom. Kort därefter passerade en bil, rutan på passagerarsidan var nedvevad och halvt ut genom fönstret hängde ännu en kraftigt drogpåverkad man. Dessa händelser gjorde mig väldigt illa berörd och tankarna for iväg. Det är så många i vår värld som är fast i olika typer av missbruk, och såväl den som missbrukar som människorna i dess omgivning påverkas så oerhört negativt. Pengar behövs för att finansiera, pengar som kunde gå till mat och utbildning till familjen. Många mördas och far illa i knarkindustrin, och i hemmet är våld ofta förekommande. Det talas om en opiodepidemi i USA, och i alla länder finns olika typer av missbruk som har en förödande effekt på både individer och hela samhällen. Alkohol och droger är i allra högsta grad ett hinder för att uppnå målen i Agenda 2030 men detta lyfts förvånansvärt lite. Detta var något jag även funderade över när jag var i Almedalen i början av juli och bland annat diskuterade frågan med den så kallade Blå band-rörelsen.

Uttrycket ”Leave no one behind” – ingen ska lämnas utanför – används mycket i arbetet med agendan. Jag tror att missbruk behöver lyftas långt mer i arbetet med Agenda 2030. Missbruk är en tyst käpp i hjulet. Vi skulle behöva en överdos av kunskap, insikt och handlingskraft om Agenda 2030-hjulet ska kunna rulla bättre.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer