fbpx
António Guterres och Olof Skoog på FN:s högkvarter i New York. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
20 december, 2019 / Blogg

Global oro gör FN-arbetet ännu viktigare

FN-året 2019 har inte bjudit på historiska avtal eller politiska genombrott. Ändå fortsätter världsorganisationen att spela en unik roll som mötesplats för alla världens länder.

Agenda 2030 och hållbarhetsfrågorna har stått i centrum för FN-arbetet. Greta Thunberg har fortsatt sin kamp för att få världsledarna att lyssna på vad vetenskapen säger om klimatet. Sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 påminde om att nya tag måste tas om de globala målen ska nås, men också om att städer och företag vill ta en mer aktiv roll.

En rad personer med den tidigare FN-ambassadören Olof Skoog i spetsen har sett till att Sverige fortsätter vara en aktiv FN-medlem. Såväl Sveriges arbete i säkerhetsrådet 2017-2018 som det svenska engagemanget i Nordkorea, Syrien och Jemen har betydelse för det internationella samarbetet även framöver.

Ett aktivt svenskt FN-arbete återspeglas i det engagemang som förenar människor över hela landet. FN-rörelsen samlar organisationer, företag och enskilda i arbetet för ett starkare och bättre FN. Under året har vi bland annat arbetat vidare med våra 40 FN-skolor och fortsatt att stödja arbetet mot könsstympning och barnäktenskap. I kärnvapenfrågan valde regeringen att gå emot folkviljan och en stark svensk nedrustningstradition. FN-förbundet fortsätter att bilda opinion för svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen.

Efter decennier av sjunkande konfliktnivå ökar nu oron i världen. I Syrien, Afghanistan och Sydsudan har världssamfundet inte levt upp till sin skyldighet att skydda civila från krig och konflikt. En annan sorts oro manifesteras genom folkliga demonstrationer i hela världen. Bolivia, Guinea, Hongkong, Irak, Iran, Libanon, Ryssland, Venezuela – listan kan göras lång över länder där människor protesterar mot klyftor och kräver sina rättigheter. FN bevakar och kräver att regeringar möter medborgare i fredlig dialog.

Kvinnors rättigheter står under hot och måste försvaras. Efter kvinnokonventionen 40-årsdag väntar under 2020 uppföljningsmöten om både FN:s kvinnokonferens i Peking och om resolution 1325 om kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Redan före jul bjöd FN in till samtal om migrationen, en fråga som debatteras i många europeiska länder. Ansvarsfördelning samt lösningar på flyktingskapet kommer att stå på dagordningen även framöver. För svenskt vidkommande väntar granskning i FN:s rasdiskrimineringskommitté i januari. Barnkonventionen blir svensk lag från årsskiftet.

Under 2020 firar FN dessutom sitt 75-årsjubileum. Det är ett tillfälle för medlemsländerna att öka sina ansträngningar på en rad områden, att samarbeta konstruktivt och att anta utmaningen att inleda världens största dialog om vår gemensamma framtid. Motsättningar finns men länderna återkommer gång på gång till FN-arbetet. Det är särskilt viktigt i en tid av global oro.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer