9 oktober, 2017 / Blogg

Glad flickadag!

För sjätte året i rad firar vi internationella flickadagen, instiftad av FN:s generalförsamling. Världens flickor har en sådan kraft, potential och möjligheter. Att ge dem goda förutsättningar är inte bara rätt, det är också smart. Därför fokuserar vi på FN-förbundet på flickors rättigheter och driver projektet Flicka och kampanjen Stoppa barnäktenskap. Vi vet att barnäktenskap är förödande för flickor. Det tar inte bara ifrån dem makten över sin kropp och sitt liv, utan innebär också minskade möjligheter till utbildning och fritid liksom större risk för tidiga graviditeter och våld. Barnäktenskap måste helt enkelt stoppas – överallt!

I Sverige finns fortfarande möjlighet att erkänna äktenskap ingångna utomlands med barn som flyttar hit. Nu utreds om lagen om barn- och tvångsäktenskap ska skärpas så att det inte längre ska vara möjligt, något som FN-förbundet kämpat för sedan länge. Vi har gjort en Sifoundersökning som visar att stödet för skärpt lagstiftning är stort. Fyra av fem svenskar, 78 procent, stödjer tanken att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige. Sexton procent är tveksamma eller vet inte medan bara 6 procent svarar nekande. Det visar ett brett stöd för principen att alla barn i Sverige ska ha samma rätt att vara barn oavsett bakgrund.

Gilla gärna vår facebooksida Stoppa barnäktenskap för löpande info!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer