fbpx
Mosul, Irak, 17-åriga Dalia Mohammed Fathi
30 mars, 2022 / Blogg

Fred för alla? Om inkludering i fredsbyggande processer

En miljard människor lever med någon form av funktionsnedsättning och ungefär hälften av dem bor i konfliktdrabbade områden. Trots det nämner bara 6,6 procent av alla fredsprotokoll situationen för personer med funktionsnedsättning. Om detta resonerar Nora Eklöv praktikant på FN-förbundet.

– Hur startar man ett webbinarium om fred när ett krig är runt hörnet? Man bara gör det. Med de orden inleder Jesper Hansén, generalsekreterare för organisationen My Right webbinariet om inkludering av personer med funktionsnedsättning i fredsbyggande processer. 

Samtalet berörde flera olika aspekter av vikten av inkludering i kris och i fredstid.

– Personer med funktionsnedsättning är ingen homogen grupp, ungefär en 1 miljard människor lever med någon form av funktionsnedsättning, det är cirka 15% av världens befolkning, säger Nønne Schjærff Engelbrecht, verksamhetsutvecklare på My Right och en av talarna på webbinariet.

Hon berättar att hälften av dessa personer lever i länder där det är kris och konflikter. De mest utsatta är kvinnor och barn. I dessa länder finns det, inte sällan, stora hinder för att kunna vara delaktig i samhällslivet på lika villkor. Det är hinder så som bristande tillgänglighet, sjukvård, möjlighet till skolgång och hinder att få rösta i allmänna val. 

– Att leva med en funktionsnedsättning leder ofta till fattigdom och fattigdom leder i sin tur till mer utanförskap från samhället, säger hon.

Diskriminering hindrar inkludering

I My Rights studie Peace for all från 2020, framkommer att personer med funktionsnedsättning inte blivit involverade i betydande fredsbyggande processer. En orsak till det är att det ofta finns ett tankesätt som fokuserar på välgörenhet snarare än mänskliga rättigheter, jämlikhet och inkludering. 

Normalisera inkludering av personer med funktionsnedsättning

Vidare betonades vikten av att normalisera inkludering av personer med funktionsnedsättning på alla områden i samhället och i alla resolutioner och avtal. Det visades också en kort film som handlade mer om fredsbyggande arbete.

Samtidigt finns det ett stort intresse bland förbund som samlar personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i fredsbyggande processer. Ett exempel som man lyfte på webbinariet var Bosnien som var krigshärjat under 90-talet. Det visade också hur inkluderingsfrågor är tätt sammankopplade. 

En av talarna, Jelena Misic från Bosnien, berättar om ett projekt som hon arrangerat i fredsbyggande syfte och betonar vikten av att inte glömma bort att inkludera kvinnor. 

– Lämna ingen kvinna utanför i fredsarbetet, det är viktigt att ha full inkludering inte bara i funktionshinderfrågorna, utan i samtliga frågor, säger Jelena Misic.

Nora Eklöv
Praktikant på Svenska FN-förbundet


Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer