fbpx
Marita Jansson under en lektion på Voxnadalens gymnasium. Foto: Marita Jansson
24 januari, 2019 / Blogg

Från FN till flossa

Jag har just påbörjat min trettiofemte termin som lärare. Tänk vad tiden rusar fram! Och precis som vanligt efter ett jullov tänker jag att det kommer kännas ovant att träffa klassen igen. Vi börjar skolan igen en torsdag och så fort lektionen är igång känns allt precis som vanligt. Det känns så kul att få träffa eleverna i ”min” klass och komma igång med undervisningen. Denna första dag på terminen ska vi jobba med normer och jämställdhet, vilket så småningom ska leda till en litteraturvetenskaplig analys ur ett feministiskt perspektiv.

Vi inleder med olika frågeställningar som gäller jämställdhet mellan män och kvinnor. Övningen blir mycket intressant och ofta utbrister eleverna förvånat att de inte trodde att ojämlikheten var så stor! Jämställdhet är ett viktigt och bra exempel på där undervisning kan vara en ögonöppnare. Det känns viktigt att få ungdomarna att se att allt hänger ihop. FN:s 17 globala mål sätter verkligen fingret på alla de områden som skolan måste rusta eleverna för. Dessutom stämmer de bra överens med skolans övergripande mål om demokrati, hållbar utveckling, jämställdhet, och så vidare. I de globala målen finns så mycket vi som lärare kan hämta inspiration och information ifrån, och det gör jag ofta till mina lektioner.

Att undervisa är inte bara roligt utan också viktigt. Med tanke på vad kommande generationer måste tackla vill jag ge mina elever en bra grund att stå på. Speciellt i dessa tider då vi dagligen möts av rubriker om klimatkris, migration, krig och svält, men även rubriker som utropar att vi måste se ut på visst sätt, äta si eller så eller förverkliga oss själva genom att resa hit eller dit. Det är då skolan kan vara en sorts motvikt där vi kan förmedla fakta, diskutera och vara källkritiska mot all information vi omges av. Kanske kan det hjälpa till att mota bort några av våra fördomar.

Jag kan lugnt säga att jag verkligen gillar mitt jobb som lärare. Under de tio år då vår skola varit certifierad FN-skola har jag dessutom jobbat med skolans FN-elevförening. Att prata om FN-relaterade frågor tillsammans med eleverna tycker jag är jättespännande. Så idag på den internationella utbildningsdagen vill jag slå ett extra slag för alla Sveriges FN-skolor och alla engagerade elever och lärare som dessa skolor är fulla av!

Tillsammans med mina elever lär jag mig alltid något nytt. Varje dag faktiskt. Om nya tekniska grejor, nya appar, nya ord och nya danser. Som att flossa – hur gör man det?! Nu vet jag! Man lär så länge man lever och man lär så länge man har elever!

Marita Jansson
Lärare på Voxnadalens gymnasium och Årets FN-lärare 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer