fbpx
Marita Jansson under en lektion på Voxnadalens gymnasium. Foto: Marita Jansson
24 januari, 2019 / Blogg

Från FN till flossa

Jag har just påbörjat min trettiofemte termin som lärare. Tänk vad tiden rusar fram! Och precis som vanligt efter ett jullov tänker jag att det kommer kännas ovant att träffa klassen igen. Vi börjar skolan igen en torsdag och så fort lektionen är igång känns allt precis som vanligt. Det känns så kul att få träffa eleverna i ”min” klass och komma igång med undervisningen. Denna första dag på terminen ska vi jobba med normer och jämställdhet, vilket så småningom ska leda till en litteraturvetenskaplig analys ur ett feministiskt perspektiv.

Vi inleder med olika frågeställningar som gäller jämställdhet mellan män och kvinnor. Övningen blir mycket intressant och ofta utbrister eleverna förvånat att de inte trodde att ojämlikheten var så stor! Jämställdhet är ett viktigt och bra exempel på där undervisning kan vara en ögonöppnare. Det känns viktigt att få ungdomarna att se att allt hänger ihop. FN:s 17 globala mål sätter verkligen fingret på alla de områden som skolan måste rusta eleverna för. Dessutom stämmer de bra överens med skolans övergripande mål om demokrati, hållbar utveckling, jämställdhet, och så vidare. I de globala målen finns så mycket vi som lärare kan hämta inspiration och information ifrån, och det gör jag ofta till mina lektioner.

Att undervisa är inte bara roligt utan också viktigt. Med tanke på vad kommande generationer måste tackla vill jag ge mina elever en bra grund att stå på. Speciellt i dessa tider då vi dagligen möts av rubriker om klimatkris, migration, krig och svält, men även rubriker som utropar att vi måste se ut på visst sätt, äta si eller så eller förverkliga oss själva genom att resa hit eller dit. Det är då skolan kan vara en sorts motvikt där vi kan förmedla fakta, diskutera och vara källkritiska mot all information vi omges av. Kanske kan det hjälpa till att mota bort några av våra fördomar.

Jag kan lugnt säga att jag verkligen gillar mitt jobb som lärare. Under de tio år då vår skola varit certifierad FN-skola har jag dessutom jobbat med skolans FN-elevförening. Att prata om FN-relaterade frågor tillsammans med eleverna tycker jag är jättespännande. Så idag på den internationella utbildningsdagen vill jag slå ett extra slag för alla Sveriges FN-skolor och alla engagerade elever och lärare som dessa skolor är fulla av!

Tillsammans med mina elever lär jag mig alltid något nytt. Varje dag faktiskt. Om nya tekniska grejor, nya appar, nya ord och nya danser. Som att flossa – hur gör man det?! Nu vet jag! Man lär så länge man lever och man lär så länge man har elever!

Marita Jansson
Lärare på Voxnadalens gymnasium och Årets FN-lärare 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer