fbpx
16 november, 2018 / Blogg

Framtidsvisioner och en simtur i Svarta havet

Det börjar bli vinter i Tbilisi. Träden skiftar i rödorangea nyanser och jag har letat fram min vinterjacka för att inte frysa under min dagliga promenad till det georgiska FN-förbundet där jag praktiserar. Häromhelgen var jag dock i turistorten Batumi där det fortfarande kändes som sensommar. Jag tog faktiskt en liten simtur, vilket chockerade några georgier men jag insisterade på att det var ungefär lika varmt som svensk sommar. När jag simmade där i Svarta havet tänkte jag på hur jag aldrig kunnat förutspå för några år sedan att jag skulle hamna i just detta lilla hörn av världen.

Mycket i Georgiens politik kretsar kring landets närmande till EU och NATO. Ibland funderar jag över hur mycket georgier tänker på västvärlden och hur lite ”vi” tänker på Georgien. Hursomhelst är många av de georgier jag träffat hoppfulla inför framtiden. Ett potentiellt medlemskap i EU symboliserar för många georgier ökat oberoende av Ryssland samt ökad demokratisk och ekonomisk utveckling.

Då och då berättar mina kollegor om den svåra tiden i Georgien under nittiotalet då landet genomgick en systemkollaps. Under den tiden ringlade sig köerna till affärerna långa, vissa hade inte tillgång till elekticitet och många fick klara sig utan värme under vintern. Denna svåra tid verkar dock inte vara något som ältas särskilt mycket, många riktar istället blickarna framåt. Och trots att det bara är ungefär tjugofem år sedan känns det som en svunnen tid, en annan värld. Men även om väldigt mycket har förändrats sedan dess står landet fortfarande inför många utmaningar. Bland annat behöver respekten för mänskliga rättigheter stärkas och både demokratin och rättsstaten utvecklas.

Parlamentet och domstolen är bland de institutioner som den georgiska befolkningen har minst förtroende för medan kyrkan har högst förtroende. Homosexualitet ses fortfarande som en avvikelse från landets traditionella ortodoxa kristna värderingar. HBTQ-personer är en av de allra mest utsatta grupperna i landet. De är bland annat särskilt utsatta för diskriminering samt både fysiskt och psykologiskt våld. Situationen är onekligen nedslående.

Det georgiska FN-förbundet jobbar dock hårt med att främja en inkluderande demokrati och att uppmuntra civilt engagemang bland unga. Genom dem har jag kunnat träffa positiva och engagerade ungdomar, vilket gett mig hopp inför framtiden. Jag hoppas att frågan fortsätter växa i vikt, att civil aktivism fortsätter utvecklas i Georgien och att dagens georgiska ungdomar under sin livstid kommer tillåtas att öppet älska den de älskar.

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer