16 november, 2018 / Blogg

Framtidsvisioner och en simtur i Svarta havet

Det börjar bli vinter i Tbilisi. Träden skiftar i rödorangea nyanser och jag har letat fram min vinterjacka för att inte frysa under min dagliga promenad till det georgiska FN-förbundet där jag praktiserar. Häromhelgen var jag dock i turistorten Batumi där det fortfarande kändes som sensommar. Jag tog faktiskt en liten simtur, vilket chockerade några georgier men jag insisterade på att det var ungefär lika varmt som svensk sommar. När jag simmade där i Svarta havet tänkte jag på hur jag aldrig kunnat förutspå för några år sedan att jag skulle hamna i just detta lilla hörn av världen.

Mycket i Georgiens politik kretsar kring landets närmande till EU och NATO. Ibland funderar jag över hur mycket georgier tänker på västvärlden och hur lite ”vi” tänker på Georgien. Hursomhelst är många av de georgier jag träffat hoppfulla inför framtiden. Ett potentiellt medlemskap i EU symboliserar för många georgier ökat oberoende av Ryssland samt ökad demokratisk och ekonomisk utveckling.

Då och då berättar mina kollegor om den svåra tiden i Georgien under nittiotalet då landet genomgick en systemkollaps. Under den tiden ringlade sig köerna till affärerna långa, vissa hade inte tillgång till elekticitet och många fick klara sig utan värme under vintern. Denna svåra tid verkar dock inte vara något som ältas särskilt mycket, många riktar istället blickarna framåt. Och trots att det bara är ungefär tjugofem år sedan känns det som en svunnen tid, en annan värld. Men även om väldigt mycket har förändrats sedan dess står landet fortfarande inför många utmaningar. Bland annat behöver respekten för mänskliga rättigheter stärkas och både demokratin och rättsstaten utvecklas.

Parlamentet och domstolen är bland de institutioner som den georgiska befolkningen har minst förtroende för medan kyrkan har högst förtroende. Homosexualitet ses fortfarande som en avvikelse från landets traditionella ortodoxa kristna värderingar. HBTQ-personer är en av de allra mest utsatta grupperna i landet. De är bland annat särskilt utsatta för diskriminering samt både fysiskt och psykologiskt våld. Situationen är onekligen nedslående.

Det georgiska FN-förbundet jobbar dock hårt med att främja en inkluderande demokrati och att uppmuntra civilt engagemang bland unga. Genom dem har jag kunnat träffa positiva och engagerade ungdomar, vilket gett mig hopp inför framtiden. Jag hoppas att frågan fortsätter växa i vikt, att civil aktivism fortsätter utvecklas i Georgien och att dagens georgiska ungdomar under sin livstid kommer tillåtas att öppet älska den de älskar.

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer