fbpx
16 november, 2018 / Blogg

Framtidsvisioner och en simtur i Svarta havet

Det börjar bli vinter i Tbilisi. Träden skiftar i rödorangea nyanser och jag har letat fram min vinterjacka för att inte frysa under min dagliga promenad till det georgiska FN-förbundet där jag praktiserar. Häromhelgen var jag dock i turistorten Batumi där det fortfarande kändes som sensommar. Jag tog faktiskt en liten simtur, vilket chockerade några georgier men jag insisterade på att det var ungefär lika varmt som svensk sommar. När jag simmade där i Svarta havet tänkte jag på hur jag aldrig kunnat förutspå för några år sedan att jag skulle hamna i just detta lilla hörn av världen.

Mycket i Georgiens politik kretsar kring landets närmande till EU och NATO. Ibland funderar jag över hur mycket georgier tänker på västvärlden och hur lite ”vi” tänker på Georgien. Hursomhelst är många av de georgier jag träffat hoppfulla inför framtiden. Ett potentiellt medlemskap i EU symboliserar för många georgier ökat oberoende av Ryssland samt ökad demokratisk och ekonomisk utveckling.

Då och då berättar mina kollegor om den svåra tiden i Georgien under nittiotalet då landet genomgick en systemkollaps. Under den tiden ringlade sig köerna till affärerna långa, vissa hade inte tillgång till elekticitet och många fick klara sig utan värme under vintern. Denna svåra tid verkar dock inte vara något som ältas särskilt mycket, många riktar istället blickarna framåt. Och trots att det bara är ungefär tjugofem år sedan känns det som en svunnen tid, en annan värld. Men även om väldigt mycket har förändrats sedan dess står landet fortfarande inför många utmaningar. Bland annat behöver respekten för mänskliga rättigheter stärkas och både demokratin och rättsstaten utvecklas.

Parlamentet och domstolen är bland de institutioner som den georgiska befolkningen har minst förtroende för medan kyrkan har högst förtroende. Homosexualitet ses fortfarande som en avvikelse från landets traditionella ortodoxa kristna värderingar. HBTQ-personer är en av de allra mest utsatta grupperna i landet. De är bland annat särskilt utsatta för diskriminering samt både fysiskt och psykologiskt våld. Situationen är onekligen nedslående.

Det georgiska FN-förbundet jobbar dock hårt med att främja en inkluderande demokrati och att uppmuntra civilt engagemang bland unga. Genom dem har jag kunnat träffa positiva och engagerade ungdomar, vilket gett mig hopp inför framtiden. Jag hoppas att frågan fortsätter växa i vikt, att civil aktivism fortsätter utvecklas i Georgien och att dagens georgiska ungdomar under sin livstid kommer tillåtas att öppet älska den de älskar.

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer