fbpx
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.
19 mars, 2020 / Blogg

FN självklart verktyg i omtumlande tider

Det är omtumlande tider. Det vi ser nu runt om i världen hade få kunnat föreställa sig för någon månad sedan. Proportionerna av det nya coronaviruset och dess konsekvenser är enorma. Jag känner stor sorg för alla som drabbas – såväl de som mister nära och kära i förtid som för det otaliga antal människor som förlorar sina jobb och besparingar. De ekonomiska konsekvenserna av coronaepidemin är ogreppbara och de får en direkt negativ påverkan på individer och familjer världen över.

Samtidigt som nyheterna upptas av vad det nya coronaviruset ställer till med fortgår de konflikter, krig och andra svårigheter som fanns redan innan virusutbrottet. Fortfarande lider Syriens befolkning, såväl i landet som i överfulla flyktingläger där människor lever under miserabla förhållanden. Fortfarande kränks de mänskliga rättigheterna på många håll, fortfarande går 800 miljoner människor med tom mage, fortfarande är 70 miljoner människor på flykt. Dessa människor har, hur mycket de än önskar, inte haft någon som helst möjlighet att hamstra pasta och toalettpapper. De saknar allt.

Mitt i allt elände vill jag ändå hoppas och tro att något gott ska komma ur denna situation. Jag tänker att världens länder, med facit i hand, kommer att utvärdera allt när läget åter har stabiliserats. Jag hoppas att de kommer fram till att samarbete mellan länder blir än mer viktigt.

Globala kriser som denna klarar inget land på egen hand. Den plattform som världens länder har till sitt förfogande, FN, är det självklara verktyget för att bygga vidare på ett bättre och starkare multilateralt samarbete. Jag hoppas också att vi, genom denna nedstängning av världen med allt vad det innebär, får en nystart att kraftfullt arbeta vidare med Agenda 2030 och de globala målen. Vi har tidigare talat om två stora hot mot mänskligheten – kärnvapen och klimatet. Många flyg, bilar och industrier står nu stilla. Världen har dragit i nödbromsen, men av en annan anledning än klimatförändringarna. På sikt kanske det visar sig att just detta fick en ovärderlig effekt för mänskligheten.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer