fbpx
Konferens om kärnvapen. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
29 augusti, 2018 / Blogg

Även stormakterna måste nedrusta

Att kärnvapenprov upphör är nödvändigt för att få bort de livsfarliga vapnen. Därför har FN gjort den 29 augusti till internationella dagen mot kärnvapenprov.

Vi är många som oroas över Nordkoreas kärnvapenprovsprängningar. Samtidigt utvecklar stormakterna kärnvapensystem även utan att provsprängningar sker. Att Ryssland nyligen tappade en kärnkraftsdriven missil i samband med testverksamhet i Barents hav är en otäck påminnelse om det.

Större insatser måste göras av både USA och Ryssland för att uppfylla kraven i ickespridningsavtalet.  Avtalet, som reglerar ickespridning och kärnvapenstaternas skyldighet att nedrusta sina arsenaler, öppnades för undertecknande för 50 år sedan och trädde i kraft 1970. Hittills har 191 stater anslutit sig. Internationella domstolen inskärpte 1996 att staterna är skyldiga att följa ickespridningsavtalet och nedrusta under internationell insyn.

FN-chefen António Guterres har gjort kärnvapen till en central FN-fråga. När han lanserade sitt initiativ ”Securing our common future” tidigare i år uppmanade han alla stater som ännu inte undertecknat provstoppsavtalet att göra det. Det är, vid sidan av FN-avtalet mot kärnvapen från förra sommaren, en i raden av åtgärder som krävs för att åstadkomma verklig nedrustning.

Annelie Börjesson
Ordförande, Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer