fbpx
Aboud på FN-forum 2017. Foto: Privat.
9 oktober, 2019 / Blogg

Aboud från Raqqa har lösningen på Syrienkonflikten

Militära interventioner kan ibland vara både legitima och nödvändiga för världssamfundet när fredliga lösningar uttömts. Med interventioner, såväl lagliga som olagliga, följer ett stort moraliskt ansvar.

Att ingripa och sedan dra sig ur och lämna situationen åt sitt öde har trots det kännetecknat USA:s agerande under 2000-talet. Nu senast har Donald Trump valt att dra tillbaka amerikanska trupper och ge turkiska dito en chans att gå in i de kurdiskkontrollerade norra delarna av Syrien, sannolikt i syfte att slå tillbaka kurdiska framgångar. Kurdiska styrkor, som har haft en central roll i arbetet för att frigöra delar av norra Syrien ur IS-terroristers grepp, riskerar nu att lämnas åt sitt öde.

Det finns alltså stor risk för ytterligare förlängning av Syrienkonflikten. De kurdiska styrkorna kommer att tvingas försvara sig på ännu en front. Lägg därtill att Trump och Turkiets Erdogan nu lägger grunden för att resterna av IS antingen omedelbart får nya krafter eller tar chansen att åter växa i det kaos som blir följden av en turkisk-kurdisk storkonflikt. Risken är också stor att såväl turkiska som kurdiska styrkor begår övergrepp mot civila i en sådan situation.

Den utsatthet som kurder i hela regionen sedan ett sekel befinner sig i måste vändas. Omvärlden får inte åter vända dem ryggen. Detta måste samtidigt gälla också den icke-kurdiska befolkningen i den de facto autonoma kurdiska delen av norra Syrien.

I Dalarna bor sedan några år en ung medlem i Svenska FN-förbundet, Aboud. Han flydde hit sedan IS tagit över hans hemstad Raqqa. Aboud hör själv till den arabiska folkgruppen och han har flera gånger frågat hur världen ska trygga en säker och stabil framtid för hela Raqqas befolkning efter att kurdiska styrkor och USA drivit IS ur staden.

Aboud har föreslagit att situationen måste hanteras av FN. Det är lätt att instämma i hans önskan och ett ansvarsfullt USA hade agerat just så. I praktiken kräver en sådan lösning medgivande även från Assad-regimen och från Ryssland. Utan en sådan är ett beslut i FN:s säkerhetsråd – det enda som möjliggör sådan FN-närvaro på marken – inte möjlig.

Det kan låta utopiskt, men kraftfullt FN-agerande är fortfarande den rätta vägen i Syrienkonflikten. Alla parter måste besinna sig och sluta att förstöra civilbefolkningars liv för egna politiska och egoistiska syften. Gör norra Syrien till ett av FN skyddat område och bygg upp det som ett snart decennielångt krig fördärvat!

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer