fbpx
Foto: Nordiska museet
30 mars, 2023 / Ambassadörernas blogg

Låt oss aldrig glömma de kvinnor som kämpat för kvinnors rättigheter genom historien

Jag vill börja med att rikta ett stort symboliskt tack till alla historiska och nutida kvinnor för er outtröttliga kamp för kvinnors rättigheter och inte minst mina rättigheter. Tack för att ni tagit strid för att få era röster hörda, era rättigheter erkända och er jämställdhet upprättad. Er kamp har säkerställt ett mer jämställt liv där jag kan rösta och att gå i skolan. Den har också gett mig möjligheten att som ung kvinna engagera mig politiskt och vara ungdomsambassadör för Svenska FN-förbundet.

Kampen för kvinnors rättigheter växte fram under tidigt 1900-tal. År 1907 kom Clara Zetkinssom, aktivist och ledare inom den internationella socialistiska rörelsen i Tyskland, att lyfta fram idén om en internationell kvinnodag. Syftet med dagen var att göra folk uppmärksamma på det fortgående kvinnoförtrycket i samhället. I början hade dagen olika datum och fick först ett fast datum i Ryssland år 1917 – 8:e mars. Detta för att fira en demonstration som hade ägt rum på samma dag i Petrograd (nuvarande Sankt Petersburg) året innan, där tusentals kvinnor marscherade genom staden för att kräva fred och bättre arbetsvillkor. Därefter fortsatte kvinnor och kvinnorörelser uppmärksamma dagen, men det var först 1977 som FN:s Generalförsamling antog en resolution som bekräftar 8 mars som datumet för den Internationella kvinnodagen.

Sedan dess har den internationella kvinnodagen fortsatt att firas och uppmärksammas över hela världen med olika aktiviteter, demonstrationer och evenemang, vilka fokuserar på kvinnors prestationer, rättigheter och utmaningar. Dagen är även ett viktigt tillfälle att belysa de ojämlikheter och orättvisor som kvinnor dessvärre fortfarande möter i dagens samhälle. Ett exempel på detta är frågan om rätten till abort i USA, där grundlagen Roe vs Wade från 1973 revs upp förra året. Detta har inneburit inskränkningar av kvinnors rättigheter och rätten att bestämma över deras egna kroppar. Trots vår strävan efter jämställda förhållanden möter kvinnors rättigheter således fortsatta motgångar. Rätten till abort måste vara laglig, säker och tillgänglig för alla kvinnor.

Sammanfattningsvis vill jag ännu en gång tacka alla er som kämpat och fortfarande kämpar för kvinnors möjligheter och rättigheter i samhället. Ni är en inspiration för oss andra att aldrig ge upp och ni har uppmuntrat mig till att arbeta för en bättre värld. Om jag som ungdomsambassadör kan belysa mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter, kan det förhoppningsvis sprida kunskap och bidra till att fler arbetar för ett jämställt samhälle och fortsätter kampen för kvinnors rättigheter. Precis som kvinnorna för 100 år sedan gjorde åt oss.

Tova Ståhlberg
Svenska FN-förbundet
ungdomsambassadör

Läs mer:

Ung och engagerad?

Bli ungdomsmedlem och var med i arbetet för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer