Stenungsund, Tjörn och Orust FN-förening

januari 1, 2018 / Aktiviteter

Sverige i FN:s säkerhetsråd – en dag med sång och föreläsning

Lördagen den 16 December 2017 bjöd svenska FN-förbundet in till en dag med föreläsning om Sveriges arbete i Säkerhetsrådet och körsång med sånger i fredens tecken, på Stenungsögården utanför Stenungsund.

Mikael Zifa Eriksson, världsmusiker, körledare och sångare

Mikael Zifa Eriksson höll en tre timmar lång inspirerande workshop med rytm, rörelse och sång. Körworkshopen var öppen för alla att delta i och ingen tidigare sångerfarenhet var nödvändig. STO FN-förening stod för en god matig fika, samtal och fin gemenskap.  Mikael Zifa Eriksson är världsmusiker, körledare och sångare och med bland annat sånger från Afrika ledde Zifa kördeltagarna genom en prestationslös och befriande workshop där sångerna sedan fick avsluta kvällens föreläsning.

Viktor Sundman, projekthandläggare för fred och säkerhet på Svenska FN-förbundet, var för dagen inbjuden att tala om FNs Säkerhetsråd och om Sveriges roll i arbetet där. Under 2017 och 2018 sitter Sverige med i rådet efter ett massivt stöd i omröstningen i generalförsamlingen. Två tredjedelar av världens länder ställde sig då bakom Sveriges kandidatur.

Viktor Sundman, projekthandläggare för fred och säkerhet på Svenska FN-förbundet

Viktor höll en mycket informativ och faktaspäckad föreläsning som förutom att behandla Säkerhetsrådets uppbyggnad också pratade kring problematiken med de permanenta medlemmarnas vetorätt när det kommer till att fatta beslut inom rådet. Frågor som Sverige driver och har satt särskilt fokus på under sin tid i säkerhetsrådet är bland annat klimatförändringarnas roll i konflikter. Här vill Sverige att detta ska få större utrymme för diskussion. De fredsbevarande insatserna i världen behöver bli fler och mer effektiva och Sverige anser också, och driver på frågan, att ökad transparens i rådets arbete bör införas. Kvinnors delaktighet i fredsarbete är en annan viktig fråga som Sverige också driver under sin period i Säkerhetsrådet.

Det var en givande och inspirerande dag och vi vill tacka Viktor Sundman och Svenska FN-förbundet, Mikael Zifa Eriksson för ett strålande arbete med kören, samt de som deltog under dagen!

STO FN-förening tackade Zifa och Viktor med en Fairtrade-gåvor som bestod av ekologiskt te och mörk choklad.

/Jenny Sporrong

Senaste nytt

Seminarium om Agenda 2030 i STO-regionen

05 januari, 2019 / Uncategorized

Till seminariet ”FN:s Agenda 2030 – Vad innebär den för STO-regionen” (som hölls i den avgränsade stora salen i Kulturhuset Fregatten, lördagen 1 december 2018 kl. 14-16) så hade STO

Läs mer

Händelserik förbundskongress tog ställning för ett demokratiskt FN

30 juli, 2018 / Uncategorized

16-17 juni 2018 var ett par hundra deltagare samlade till Svenska FN-förbundets kongress som hölls på översta våningen i Örebro slott. Från STO FN-förening deltog Petter Ölmunger som ombud och

Läs mer

För ett demokratiskt FN – kommentar till förbundsstyrelsens yttrande

17 maj, 2018 / Uncategorized

Svenska FN-förbundets styrelse har lämnat yttranden till de motioner som har inkommit till förbundskongressen i Örebro 16-17 juni 2018. I det följande avser vi i STO FN-förening kommentera de olika

Läs mer

”Vi har blivit som en liten familj” – intervju med Balkangruppen

22 april, 2018 / Uncategorized

I augusti kommer ungdomar från Stenungsund göra en studieresa till bland annat Srebrenica i Bosnien. Jimmy Lövgren, styrelseledamot i STO FN-förening, har träffat och intervjuat Balkangruppen på fritidsgården Hasselgården.  Vi

Läs mer

STO FN-förening uppmärksammade Internationella kvinnodagen 2018

20 mars, 2018 / Aktiviteter

  [caption id="" align="alignright" width="232"] Lea Ek pekar på foto-utställningen om flickors rättigheter.[/caption] Torsdagen 8 mars var Sylvia Wallin och Lea Ek från STO FN-förenings styrelse på plats på Kulturhuset

Läs mer

För ett demokratiskt FN – Motion till Svenska FN-förbundets kongress 2018

24 februari, 2018 / Uncategorized

(Motionen antagen av STO FN-förenings årsmöte 6 februari 2018 och skickas vidare till kongressen i Örebro 16-17 juni.) För ett demokratiskt FN Motion till Svenska FN-förbundets kongress 16-17 juni 2018

Läs mer

Alla hjärtans dag/Alla älskade barn

24 februari, 2018 / Aktiviteter

Onsdagen 14 februari arrangerade Integrationsgruppen på Tjörn, med representanter från kommunen, Svenska kyrkan, Kvinnor på Tjörn och STO FN-förening Alla hjärtans dag/Alla älskade barn, en dag med fokus på barns rättigheter.

Läs mer

Årsmöte 2018

06 februari, 2018 / Aktiviteter

Tisdagen 6 februari 2018 höll STO FN-förening årsmöte i Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Årets årsmötesordförande var Göran Sändare. Göran, som sedan länge är starkt engagerad i Stenungsunds filmstudio, berättade innan

Läs mer

Ljusmanifestation för mänskliga rättigheter 2017

12 december, 2017 / Aktiviteter

[caption id="" align="alignleft" width="401"] Simon Stranne berättar om att vara transperson i Sverige och i världen.[/caption] Ljusmanifestationen den 9 december 2017, med start vid 17.00 och med insamling till Svenska

Läs mer