Stenungsund, Tjörn och Orust FN-förening

april 22, 2018 / Uncategorized

”Vi har blivit som en liten familj” – intervju med Balkangruppen

I augusti kommer ungdomar från Stenungsund göra en studieresa till bland annat Srebrenica i Bosnien. Jimmy Lövgren, styrelseledamot i STO FN-förening, har träffat och intervjuat Balkangruppen på fritidsgården Hasselgården. 

Vi träffas på Hasselgården en kväll i slutet av april. Det är ungdomarna i Balkangruppen och deras två fritidsledare.  Det är dessa som i augusti kommer att göra en studieresa ner till Srebrenica i Bosnien i augusti. Ungdomarna brukar laga mat tillsammans en gång i veckan på fritidsgården, och även jag bjuds denna kväll på lite arabisk gryta som smakar gott. Tack!

Balkangruppen är en Vi Unga-förening och en studiecirkel genom Studieförbundet Vuxenskolan. De 6 ungdomarna inblandade i projektet är Donat Jerliu (13 år); Ala Alsheikh (17 år); Kamal Fahmee (17 år); Khalil Jezzini (17 år); och Alva Stenman-Hansson (15 år); samt ingår även Almina Brdar i gruppen, men hon är inte här denna kväll. Heidi Selland och Christoffer Ahlberg jobbar i ungdomsverksamheten. Båda har tidigare erfarenheter av att åka iväg med ungdomar på resor, (bl.a. till Auschwitz). Heidi jobbar mest på Hasselgården  medan Christoffer huvudskaligen är på Kulturhuset Fregatten.

Ungdomarna är svenskar, men några av deras föräldrar kommer från olika delar av världen (Sverige, Irak, Palestina, Libanon, Syrien, Kosovo, etc.). De är glada, öppna och ambitiösa – men också väl medvetna om att ungdomar idag får ta emot mycket orättvist ovett ifrån vuxenvärlden. Även deras fritidsledare intygar att de är bra ungdomar: förutom skola och andra föreningsverksamheter så är de väldigt aktiva nere på fritidsgården, och inte minst då i allt det arbete som det innebär att vara med i Balkangruppens förberedelser. Inte mycket tid över till annat där inte.

Nu har de bestämt sig för att åka ner till Srebrenica för att se hur det är där nere nu, en del år efter det fasansfulla kriget på 1990-talet. De har alla hört historier om vad som skedde under kriget i f.d. Jugoslavien, och inte minst i Srebrenica där tusentals muslimska pojkar och män avrättades och lades i massgravar. Någon av ungdomarna har släkt som drabbades, de andra har hört historier och sett bilder. De anser att det är viktigt att detta brott mot mänskligheten inte någonsin glöms bort, precis som inte heller Auschwitz någonsin får glömmas bort.

– Det är nutidshistoria, viktigt att berätta om för eftervärlden, något alla samstämmigt intygar.

De vet att intresset dessutom är stort även bland invandrande ungdomar i Stenungsund; det finns en hel del bosnier som kom hit under Balkan-kriget här. Föräldrarna till dessa 6 ungdomar i projektet kommer om 2 veckor att bjudas in till ett informationsmöte om hela projektet.

Idén till resan kom för något år sedan då Donat diskuterade med kompisen Emmy, och även Alva som också hade en mattelärare med rötter därifrån som berättade mycket om det. Så småningom utvecklades det hela till ett seriöst projekt.  Ungdomarna har blivit sponsrade av ett 15-tal organisationer och föreningar, bl.a. även STO FN-förening, men de har även jobbat ihop en del pengar själv också via olika uppdrag/arbeten. Vecka 32 flyger de ner till Tuzla, och sedan vidare transport därifrån till Srebrenica. Väl där nere måste de anmäla sig till lokala polisen inom 48 timmar för vidare uppehållstillstånd. De kommer att bo på ett slags lägenhetshotell, och förhoppningsvis kanske en lokal journalist, som även kan flytande svenska, kan hjälpa dem med guidning någon dag under veckan.

I Srebrenica har de ett schema att följa. De kommer bl.a. att besöka ett barnhem där för att se hur barnen har det – de vet att befolkningen fortfarande är väldigt drabbade. Det kommer även att bli något slags fotbollsturnering med lokala ungdomar. Förutom det så kommer de även att intervjua och fotografera människor där nere, och det kommer även att spelas in en dokumentärfilm (Khalil är regissören i detta projekt) som de vill sprida så mycket som möjligt, och även hoppas kunna få visa upp i ungdomssegmentet på Göteborgs Filmfestival nästa år. Kanske även i Stenungsund, på Kulturhuset…? Khalil vet vilket perspektiv han/de vill ha på filmen:

– Det kommer inte att fokusera på politiken, utan på människorna som lever och bor där, och vad kriget och det som skedde då har inneburit, och fortfarande innebär, för dem.

Det här ”Srebrenica-projektet” har svetsat samman gänget, de skämtar lite med varandra, men de är alla väldigt fokuserade på vilken upplevelse det här ska bli, och att kunna göra den tillsammans på det här sättet.

– Vi har blivit som en liten familj, säger Kamal.

De andra nickar instämmande. Det väntar en stor och omvälvande historielektion och upplevelse innan skolan åter börjar i höst.

Vi skiljs åt, och vi kommer överens om att hålla, och framför allt återuppta kontakten längre fram i år, när de kommit tillbaks från sin Srebrenica-resa och sammanställt sitt dokumentära material. Kanske kan det bli ett föredrag i STO FN-förenings regi, eller varför inte en utställning, eller till och med filmvisning på Kulturhuset senare i år?

STO FN-förening önskar all lycka och välgång till projektet! Ha en bra och givande resa, och ta vara på era erfarenheter, och sprid och informera andra ungdomar, och vuxna, om vad ni upplevt nere på Balkan. Så att världen aldrig glömmer.

Jimmy Lövgren, Hasselgården, 19 april 2018

Senaste nytt

Medlemsmöte 5/2, kl. 18.00. Kaptensrummet Fregatten

01 februari, 2024 / Uncategorized

STO FN-förening: Medlemsmöte måndag den 5/2 kl 18.00 i Kaptensrummet , Fregatten.

Läs mer

Parlamentariker från mer än 40 länder kräver ett demokratiskt FN

02 februari, 2022 / Uncategorized

I ett uttalande som publicerades den 26 januari 2022 kräver över 120 sittande parlamentariker från mer än 40 länder och sex kontinenter att Förenta Nationerna och dess medlemsstater stärker världsorganisationen och gör

Läs mer

Hur mår världen, Ulrika Modéer?

17 september, 2021 / Uncategorized

Onlineföredrag torsdagen 21 oktober kl. 19 Välkommen till ett virtuellt föredrag med Ulrika Modéer, om UNDP, Agenda 2030 och om hur arbetet med de globala målen för hållbar utveckling påverkas

Läs mer

We The Peoples: Upprop för ett demokratiskt FN

27 april, 2021 / Uncategorized

Tillsammans med över 80 civilsamhällesorganisationer runt om i världen har STO FN-förening anslutit sig till ett upprop för en inkluderande global styrning och ett demokratiskt FN. Uppropet kommer på initiativ

Läs mer

Seminarium om Agenda 2030 i STO-regionen

05 januari, 2019 / Uncategorized

Till seminariet ”FN:s Agenda 2030 – Vad innebär den för STO-regionen” (som hölls i den avgränsade stora salen i Kulturhuset Fregatten, lördagen 1 december 2018 kl. 14-16) så hade STO

Läs mer

Händelserik förbundskongress tog ställning för ett demokratiskt FN

30 juli, 2018 / Uncategorized

16-17 juni 2018 var ett par hundra deltagare samlade till Svenska FN-förbundets kongress som hölls på översta våningen i Örebro slott. Från STO FN-förening deltog Petter Ölmunger som ombud och

Läs mer

För ett demokratiskt FN – kommentar till förbundsstyrelsens yttrande

17 maj, 2018 / Uncategorized

Svenska FN-förbundets styrelse har lämnat yttranden till de motioner som har inkommit till förbundskongressen i Örebro 16-17 juni 2018. I det följande avser vi i STO FN-förening kommentera de olika

Läs mer

STO FN-förening uppmärksammade Internationella kvinnodagen 2018

20 mars, 2018 / Aktiviteter

  [caption id="" align="alignright" width="232"] Lea Ek pekar på foto-utställningen om flickors rättigheter.[/caption] Torsdagen 8 mars var Sylvia Wallin och Lea Ek från STO FN-förenings styrelse på plats på Kulturhuset

Läs mer

För ett demokratiskt FN – Motion till Svenska FN-förbundets kongress 2018

24 februari, 2018 / Uncategorized

(Motionen antagen av STO FN-förenings årsmöte 6 februari 2018 och skickas vidare till kongressen i Örebro 16-17 juni.) För ett demokratiskt FN Motion till Svenska FN-förbundets kongress 16-17 juni 2018

Läs mer