Stenungsund, Tjörn och Orust FN-förening

november 27, 2017 / Aktiviteter

Vägen till ett FN-parlament

Under hösten har minikursen ”Vägen till ett FN-parlament” arrangerats på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Kursen har haft tre kurstillfällen. Varje kurstillfälle har varit 2,5 timmar, inklusive ca 30 minuters fikapaus. Varje tillfälle har innehållit både föreläsning och samtal. Kursledare har varit Petter Ölmunger, styrelseledamot i STO FN-förening och nationell samordnare för UNPA-kampanjen.

Image may contain: 1 person, indoor

Petter Ölmunger, nationell samordnare för UNPA-kampanjen och kursledare för kursen ”Vägen till ett FN-parlament”

Första kurstillfället hölls 21 september och hade rubriken den globala demokratins idéhistoria och vision. Tre historiska trådar lyftes fram som söker varandra och som successivt leder fram till visionen om global demokrati och om ett demokratiskt världsparlament:

1) KOSMOPOLITISK VÄRLDSBILD OCH MÄNNISKOSYN – Idén om att hela jorden är mitt hem och att alla människor är en del av min familj. Som enskild människa och som samlad mänsklighet har vi därför ett ansvar att värna alla människor och livsförutsättningarna på jorden.

2) GLOBAL RÄTTSORDNING PÅ DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNAS GRUND – ”Land skall med lag byggas, och inte med våldsgärningar”, så säger de gamla nordiska landskapslagarna. Alla hållbara, relativt fredliga och rättvisa samhällen, bygger på lag, rätt och ordningsmakt. Även vårt globala samhälle behöver ett globalt rättssystem som upprättas och utvecklas i linje med de mänskliga rättigheternas principer.

2) DEMOKRATI – Den demokratiska styrelseformen tycks, trots demokratins små och stora brister, vara långt mer framgångsrikt jämfört med andra kända styrelseformer vad det gäller att bygga fredliga, rättvisa och hållbara samhällen. Dessa tre trådar söker genom historien varandra och leder fram till visionen om global demokrati.

Det andra kurstillfället hölls 26 oktober och diskuterade vad syftet med ett FN-parlament skulle vara. Här är i sammanfattning några av de punkter som lyftes:

  • DEMOKRATI: Parlamentet är demokratins hjärta – ett FN-parlament skulle göra Förenta Nationerna och vårt globala samhälle mer demokratiskt.
  • SYMBOLIKEN: Ett FN-parlament skulle vara en symbol för den samlade mänsklighetens samhörighet och för den enskilda människans värde.
  • FREDSMÄKLAREN: Det demokratiska parlamentet är ett medel för att lösa konflikter och motstridiga intressen genom samtal och majoritetsbeslut.
  • GRANSKAREN: Genom ett FN-parlament skulle det skapas en bättre kanal för att ställa FN:s och den globala politikens aktörer under demokratisk granskning. Transparensen inom FN skulle öka.
  • SPINDELN I NÄTET: Ett FN-parlament skulle skapa förutsättningar för att bättre samordna FN:s och den globala politikens många livsviktiga verksamheter, som idag tyvärr ofta spelar ut varandra.
  • VISSELBLÅSAREN: Ett FN-parlament skulle kunna vara ett sorts vakttorn med uppgift att så tidigt som möjligt upptäcka och slå larm om eskalerande konflikter, brott mot mänskliga rättigheter och brott mot jordens miljö.
  • BESLUTSFATTAREN: Ett FN-parlament skulle vara ett legitimt organ för att fatta de globalt bindande beslut, och stifta de globala lagar, som behövs för att vi som mänsklighet ska kunna hantera våra stora globala ödesutmaningar.
  • FUNDRAISERN: Ett FN-parlament skulle vara navet i ett globalt skattesystem, där pengar som idag göms undan i skatteparadis istället skulle användas för att finansiera det globala utvecklingsarbetet.

Vid tredje och sista kurstillfället, den 23 november, lyftes slutligen UNPA-kampanjen och förslaget om att som nästa steg på väg mot ett FN-parlament upprätta en parlamentarisk församling inom FN. EN sådan församling kan till exempel upprättas genom ett beslut i Generalförsamlingen, inom ramen för FN-stadgans begränsningar, och utan möjlighet för Säkerhetsrådets Veto-makter att blockera. Sedan flera år driver STO FN-förening denna fråga och på sin kongress 2015 beslutade sig Svenska FN-förbundets kongress för att uttrycka stöd för förslaget. Nu behöver opinionen ytterligare breddas och stärkas. Sverige skulle på sikt kunna ingå i en grupp av progressiva medlemsstater som driver på för ett mer demokratiskt FN.

Kursen hölls på initiativ av och i samarbete med Göteborgs och Bohusläns FN-distrikt.

Toppbilden: förslag på logga för den parlamentariska församlingen inom FN

 

Senaste nytt

Medlemsmöte 5/2, kl. 18.00. Kaptensrummet Fregatten

01 februari, 2024 / Uncategorized

STO FN-förening: Medlemsmöte måndag den 5/2 kl 18.00 i Kaptensrummet , Fregatten.

Läs mer

Parlamentariker från mer än 40 länder kräver ett demokratiskt FN

02 februari, 2022 / Uncategorized

I ett uttalande som publicerades den 26 januari 2022 kräver över 120 sittande parlamentariker från mer än 40 länder och sex kontinenter att Förenta Nationerna och dess medlemsstater stärker världsorganisationen och gör

Läs mer

Hur mår världen, Ulrika Modéer?

17 september, 2021 / Uncategorized

Onlineföredrag torsdagen 21 oktober kl. 19 Välkommen till ett virtuellt föredrag med Ulrika Modéer, om UNDP, Agenda 2030 och om hur arbetet med de globala målen för hållbar utveckling påverkas

Läs mer

We The Peoples: Upprop för ett demokratiskt FN

27 april, 2021 / Uncategorized

Tillsammans med över 80 civilsamhällesorganisationer runt om i världen har STO FN-förening anslutit sig till ett upprop för en inkluderande global styrning och ett demokratiskt FN. Uppropet kommer på initiativ

Läs mer

Seminarium om Agenda 2030 i STO-regionen

05 januari, 2019 / Uncategorized

Till seminariet ”FN:s Agenda 2030 – Vad innebär den för STO-regionen” (som hölls i den avgränsade stora salen i Kulturhuset Fregatten, lördagen 1 december 2018 kl. 14-16) så hade STO

Läs mer

Händelserik förbundskongress tog ställning för ett demokratiskt FN

30 juli, 2018 / Uncategorized

16-17 juni 2018 var ett par hundra deltagare samlade till Svenska FN-förbundets kongress som hölls på översta våningen i Örebro slott. Från STO FN-förening deltog Petter Ölmunger som ombud och

Läs mer

För ett demokratiskt FN – kommentar till förbundsstyrelsens yttrande

17 maj, 2018 / Uncategorized

Svenska FN-förbundets styrelse har lämnat yttranden till de motioner som har inkommit till förbundskongressen i Örebro 16-17 juni 2018. I det följande avser vi i STO FN-förening kommentera de olika

Läs mer

”Vi har blivit som en liten familj” – intervju med Balkangruppen

22 april, 2018 / Uncategorized

I augusti kommer ungdomar från Stenungsund göra en studieresa till bland annat Srebrenica i Bosnien. Jimmy Lövgren, styrelseledamot i STO FN-förening, har träffat och intervjuat Balkangruppen på fritidsgården Hasselgården.  Vi

Läs mer

STO FN-förening uppmärksammade Internationella kvinnodagen 2018

20 mars, 2018 / Aktiviteter

  [caption id="" align="alignright" width="232"] Lea Ek pekar på foto-utställningen om flickors rättigheter.[/caption] Torsdagen 8 mars var Sylvia Wallin och Lea Ek från STO FN-förenings styrelse på plats på Kulturhuset

Läs mer