Stenungsund, Tjörn och Orust FN-förening

juni 9, 2017 / Uncategorized

Nationaldagsfirande för hållbar global utveckling

Mikael och Johannes hjälper Jacob inför ”minspelet”. Spelet går ut på att med ögonbindel ta sig över fältet utan att välta pinnarna (då har minan utlösts) på vägen.

Tisdagen 6 juni 2017 deltog STO FN-förening traditionsenligt i Stenungsunds nationaldagsfirande. I kanten av Kulturhusparken hade vi satt upp bord med informationsmaterial som vi och den friska vinden turades om att dela och blåsa ut till allmänheten. Bland informationsmaterialet som delades ut fanns bland annat FN-förbundets nya foldrar om Agenda 2030, FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling som antogs i september 2015.

Agenda 2030 lyftes även i en tipspromenad som hade satts upp runt parken. De som gick tipspromenaden tävlade, förutom om äran och om prestigen att få lära sig mer om detta ädla ämne, om att vinna en fin t-shirt från FN-förbundets butik med texten ”No Friend of Mine”, med syfte att särskilt uppmärksamma FN-förbundets kampanj Minor och FN:s arbete för minröjning.

För att uppmärksamma kampanjen genomfördes även liksom tidigare år ett ”minspel” och en insamling. De insamlade pengarna går till FN:s minröjningservice i DR Kongo så att de kan röja mark, hjälpa minoffer, förstöra gamla lager med minor och sprida information till människor som lever i mindrabbade områden. Andra mål med kampanjen är att verka för en global opinion för ett totalförbud mot minor i alla länder samt att öka kunskapen om konsekvenserna av minor och explosiva lämningar.

Tack alla som medverkade och som bidrog till en fin och värdefull dag!

Lea vägleder en av deltagarna i minspelet.

 

Senaste nytt

Hur mår världen, Ulrika Modéer?

17 september, 2021 / Uncategorized

Onlineföredrag torsdagen 21 oktober kl. 19 Välkommen till ett virtuellt föredrag med Ulrika Modéer, om UNDP, Agenda 2030 och om hur arbetet med de globala målen för hållbar utveckling påverkas

Läs mer

We The Peoples: Upprop för ett demokratiskt FN

27 april, 2021 / Uncategorized

Tillsammans med över 80 civilsamhällesorganisationer runt om i världen har STO FN-förening anslutit sig till ett upprop för en inkluderande global styrning och ett demokratiskt FN. Uppropet kommer på initiativ

Läs mer

Seminarium om Agenda 2030 i STO-regionen

05 januari, 2019 / Uncategorized

Till seminariet ”FN:s Agenda 2030 – Vad innebär den för STO-regionen” (som hölls i den avgränsade stora salen i Kulturhuset Fregatten, lördagen 1 december 2018 kl. 14-16) så hade STO

Läs mer

Händelserik förbundskongress tog ställning för ett demokratiskt FN

30 juli, 2018 / Uncategorized

16-17 juni 2018 var ett par hundra deltagare samlade till Svenska FN-förbundets kongress som hölls på översta våningen i Örebro slott. Från STO FN-förening deltog Petter Ölmunger som ombud och

Läs mer

För ett demokratiskt FN – kommentar till förbundsstyrelsens yttrande

17 maj, 2018 / Uncategorized

Svenska FN-förbundets styrelse har lämnat yttranden till de motioner som har inkommit till förbundskongressen i Örebro 16-17 juni 2018. I det följande avser vi i STO FN-förening kommentera de olika

Läs mer

”Vi har blivit som en liten familj” – intervju med Balkangruppen

22 april, 2018 / Uncategorized

I augusti kommer ungdomar från Stenungsund göra en studieresa till bland annat Srebrenica i Bosnien. Jimmy Lövgren, styrelseledamot i STO FN-förening, har träffat och intervjuat Balkangruppen på fritidsgården Hasselgården.  Vi

Läs mer

STO FN-förening uppmärksammade Internationella kvinnodagen 2018

20 mars, 2018 / Aktiviteter

  [caption id="" align="alignright" width="232"] Lea Ek pekar på foto-utställningen om flickors rättigheter.[/caption] Torsdagen 8 mars var Sylvia Wallin och Lea Ek från STO FN-förenings styrelse på plats på Kulturhuset

Läs mer

För ett demokratiskt FN – Motion till Svenska FN-förbundets kongress 2018

24 februari, 2018 / Uncategorized

(Motionen antagen av STO FN-förenings årsmöte 6 februari 2018 och skickas vidare till kongressen i Örebro 16-17 juni.) För ett demokratiskt FN Motion till Svenska FN-förbundets kongress 16-17 juni 2018

Läs mer

Alla hjärtans dag/Alla älskade barn

24 februari, 2018 / Aktiviteter

Onsdagen 14 februari arrangerade Integrationsgruppen på Tjörn, med representanter från kommunen, Svenska kyrkan, Kvinnor på Tjörn och STO FN-förening Alla hjärtans dag/Alla älskade barn, en dag med fokus på barns rättigheter.

Läs mer