Örnsköldsviks FN-förening

Vanja och Jan Lindstedt i den storslagna naturen på centrala Sydön.

Sydön har 2 gånger de sista 6 åren drabbats av kraftiga jordbävningar, 2011 dog över 180 människor.

Kia Ora! – med de orden möttes åhörarna av Vanja och Jan Lindstedt när den 40-årsjubilerande  FN-föreningen kallat till sitt första temamöte för hösten. -Hej! på maorispråket med andra ord och sedan följde ett innehållsrik presentation av Nya Zeeland i ord och bild. Makarna hade i början av förra året besökt detta fantastiska land så långt bort från Sverige som man kan komma, landet som är lika stort som Norge med dryga 4,4 miljoner invånare på öarna Nordön och Sydön. Från Polynesien befolkades Nya Zeeland genom maorierna på 1200-talet och från Europa kom holländaren Abel Tasman år 1642, idag har runt 70 procent av

Över 30% av Nya Zeelands yta är naturreservat, man vill bl.a. värna om de särpräglade arter som utvecklats under ett långvarit, isolerat läge (= endemiska arter). Hit hör Kivin som också är Nya Zeelands nationalfågel och symbol.

befolkningen europeisk börd och maorierna utgör 14 procent med sin rika kultur. Idag är också landet en  modern välfärdsstat med parlamentarisk demokrati inom det Brittiska Samväldet.

Genom vackra bilder fick vi uppleva en fantastisk natur med vulkaner, gejsrar och fjordar och även besöka städerna Christchurch, Auckland och Queenstown, ja även huvudstaden Wellington. Vanja och Jan åkte bland annat runt med husbil och mötte en stor gästfrihet, egentligen ett fantastiskt drömresmål och idag bidrar också turismen till viktiga inkomster för landet. Även en exportinriktad jordbrukssektor bidrar till ekonomin där fårskötseln utmärker sig med sina 40 miljoner får på de både öarna. Under senare år har även handelsförbindelserna med Asien vuxit där kineserna utgör ett viktigt inslag i befolkningen.

 

Avtackningen av Vanja och Jan skedde sedvanligt genom ett fång blommor som lämnades över av ordföranden Stellan Bäcklund, föreningsmötet hölls för första gången på Bergsgatan 8 i NBVs fräscha lokaler, kommande möte i oktober kommer att belysa  valdramatiken i Kenya i Östafrika.

/ESSBE

Kvällens fotograf: Toli