Örnsköldsviks FN-förening

Välkommen till Örnsköldsviks FN-förening!sfn_logopayoff_pos_right

Örnsköldsviks FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen och knuten till Svenska FN-förbundet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. All verksamhet bygger på lokala och nära krafter, vi tänker globalt men handlar nära och lokalt. Vi behöver FN! FN behöver dig!
Välkommen som medlem i vår förening!


VÅRA TRE PRIORITERADE OMRåden

Kärnvapen

Flickor och kvinnors villkor

Klimatet

Hoppas ni alla haft en skön sommar! Tyvärr har kriget i Ukraina fortsatt med oöverskådliga konsekvenser för Ukrainas befolkning. Det instabila läget i världen, kriget i Ukraina, hotet från kärnvapen samt FN:s arbete och dess utmaningar gör att vår verksamhet är oerhört viktig.

Våren i år blev intensiv för FN-föreningen. I februari/mars deltog FN-föreningen i två fredsdemonstrationer mot Rysslands invasion av Ukraina, varav den ena var vi ansvariga för på torget 12 Mars med stöd av kommunen och med deltagande från många olika organisationer. Drygt 200 personer var på torget och lyssnade på viktiga och intressanta anföranden. Vidare hade vi en utställning “Förbud mot Kärnvapen” under vecka 14 på biblioteket. Dessutom tre temakvällar under våren: Nelly Gidlund, FN-ambassadör, talade om Projekt Flicka, Po Tidholm mfl föreläste om Skogen i samband med filmvisning “Om skogen” samt Thomas Nordell berättade om sin syn på klimat och hållbarhet.Vi har dessutom deltagit i utbildning för unga i Stockholm, två deltagare, och i utbildning i Sundsvall anordnad av FN-förbundet.

FN-föreningen i Örnsköldsvik utnämndes i april till Månadens FN-förening i Sverige vilket vi är mycket stolta över.

I juni genomfördes fotvandringen Övik-Umeå för insamling till Projekt Flicka och den genomfördes av Sten-Ove Sundlöf och Håkan Lindgren. 15000 kr samlades in.

Nu står hösten för dörren så det gäller att ta nya tag.
Det närmaste på programmet är:

17 September 10.00 – 15.00 The High Coast International Day på torget, anordnad av kommunen. Vi deltar och kommer att ha ett tält som vi delar och där vi kan informera om vår verksamhet, dela ut broschyrer och rekrytera flera medlemmar! Kom och delta!

21 September Internationella Fredsdagen (insändare)

29/30 September Besök av FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson!
29 september
12.30 Besök på BAE/Hägglunds
13.30 Besök Nola IC-klassen m Thomas Nordell
14.30 Besök på kommunen (Per Nyhlén, Lena Finne, Robert Selling)
19.00 Temakväll 29/9 för medlemmar. 19.00 IOGT/NTO lokalen, Bergsgatan 8
30 september
09.00 Besök Hoppets Stjärna
10.00 Besök ftg alt workshop

24 Oktober, 19.00 FN-dagen visar vi filmen ”2040”.
Felicia Sandin, Umeå FN-förening, leder ett klimatsamtal.
Vi bjuder på fika från 18.30
NBV, Bergsgatan 8B
En personlig och hoppfull film om en bättre framtid.

2040 – framtidsfilmen. Australisk dokumentär från 2019

Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? Originalets titel: 2040.

21 November Temakväll – Burma/Myanmar. Axel Andersson, 28 år gammal och har tidigare arbetat som volontär och temporärt i Burma, Myanmar. Under ett år bodde jag där och har tillsammans med min nära vän startat en grisfarm i utkanten av Yangon. Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter och bilder av landet och människorna, lite om läget i landet och lite om historien av landet.

Plats: NBV, Bergsgatan 8B. 19.00

25 Mars 2023 Earth Hour! FN-föreningen stödjer kommunen med utställning och manifestationen på torget!

Under hösten har FN-förbundet tre digitala fördjupningskurser inom fred, säkerhet och nedrustning (13 oktober), hållbar utveckling (2 november) samt mänskliga rättigheter (9 november).
Höstens B-kurser ger fördjupad information om FN:s verksamhet inom respektive område med interaktiva moment. Kurserna är kostnadsfria för medlemmar och FN-skolor. Delta om Du är intresserad! Anmälan på FN-förbundets hemsida! Dessutom intressant föreläsningar!

När det gäller klimatet är det fortsatt oerhört viktigt att vända utvecklingen och rädda vår planet. Det är nu vi måste ändra beteende vad gäller resor och transporter, shopping och handel, maten och matsvinnet, handla lokalt, äta mindre kött, rädda våra skogar mm! Viktigt att vi i vår förening inspirerar till detta omtänk!
Vi vill gärna engagera våra medlemmar i deltagande i vår verksamhet i föreningen under hösten!

Följ oss på Facebook Instagram fn.se/ornskoldsvik

Välkommen till vår verksamhet!

Bästa Hälsningar/Styrelsen Örnsköldsvik FN-förening gm ordf. Håkan Lindgren

Arkiv (Äldre Temamöten i huvudsak. Här hamnar med tiden ovanstående rubriker!)

Arkiv (Äldre Temamöten i huvudsak. Här hamnar med tiden ovanstående rubriker!)

Den här sidan uppdateras löpande