Örnsköldsviks FN-förening

Välkommen till Örnsköldsviks FN-förening!sfn_logopayoff_pos_right

Örnsköldsviks FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen och knuten till Svenska FN-förbundet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. All verksamhet bygger på lokala och nära krafter, vi tänker globalt men handlar nära och lokalt. Vi behöver FN! FN behöver dig!
Välkommen som medlem i vår förening!

AKTUELLT
Juni
11 – 17 juni – vandring  Övik – Umeå. Vi återkommer med förra årets succeprojekt som drog in 15 280kr till projekt Flicka. Under en vecka vandrar vi mellan dessa två städer och driver en insamling till förmån för projekt FLICKA. Samma som förra årets projekt. Start på stora torget 11.00 och målgång i Umeå sju dagar senare.

Se HÄR om start och stopp platser, tider, kontaktuppgifter mm

Länk till insamlinngen
https://egeninsamling.fn.se/fundraisers/oviks-fn-forening-vi-gar-upp-till-umea-och-projekt-flicka

Quizz – Agenda 2030 och de gloala målen
https://framtidsjorden.se/quiz-agenda-2030/
https://www.globalamalen.se/bli-malmedveten/#/
Spel
Mission 1.5
Mission 1.5 har utvecklats av UNDP och partners som en online-plattform där människor utbildas inom klimatåtgärder och kopplar dem samman med sina regeringar och beslutsfattare. Kampanjen heter Mission 1.5 eftersom vi måste agera nu för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader.
Utbildning – Rösta
https://blirvarldenbattre.se/

Program våren 2022

21 februari 19.00 Årsmöte
Lokal: NBV, Bergsgatan 8B

26 februari
Deltar i demonstration på torget vid Oskargallerian.

Talare: Håkan Lindgren, ordförande FN-föreningen, Camilla Larsson, demokratisamordnare
August Lundin, SSU, Anna-Lena Lindberg, gruppledare Centerpartiet, Olga Back, Socialdemokraterna
Lena Näslund, ordförande Rädda Barnen, Johnny Eriksson, vice ordförande Vänsterpartiet
Medarrangörer och samverkan:
FN-föreningen Örnsköldsvik, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Ung Vänster, ABF Örnsköldsvik, SSU, Kvinnojouren, Centerpartiet, Fredrika Bremer förbundet, Mikael Johansson, ljud/teknik, Rädda Barnen
IOGT-NTO, Svenska Kyrkan, Norra Pastorat

12 mars
FREDSDEMONSTRATION FÖR UKRAINA
12.00 på Stora torget i Örnsköldsvik

I samverkan medpolitiska partier och organisationer och med stöd av företag och Örnsköldsviks kommun genomför Örnsköldsvik FN-förening en fredsdemonstration för Ukraina

Talordning
Per Nyhlén (S), Håkan Lindgren (FN-föreningen), Nelson Rivera (V), Jeanette Karlsson (M)
Axel Melbin (SSU), Torbjörn Vårsaga (Hoppets stjärna), Frat Kandemir (Rädda Barnen)
Anita Harning (läs Anitas fina tal), Magnus Lundberg (Försvarsutbildarna),
Stellan Bäcklund, Karin Sivertsson (Norra pastoratet)

”Vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina och kräver ett
omedelbart tillbakadragande av ryska trupper!
Vi stödjer det ukrainska folket!”

Möt upp!

31 mars
Visning av filmen ”Om skogen”. Efter filmen blir det ett samtal och diskussion om hur vi hanterar den, för alla, så viktiga resursen skogen och hotet mot den biologiska mångfalden och klimatet. 
Po Tidholm och Maria Danvind deltar i det efterföljande samtalet. Läs mer här
Lokal: Örnsköldsviks Folkhögskola, Aulan 18.00

4 – 8 april
Vi kommer att finnas på Arkenbiblioteket med en utställning – Förbud mot kärnvapen, Ett bra tillfälle attt träffa oss och lära mera om kampen mot kärnvapen, FN-rörelsen lokalt och nationellt. 
Lokal: Arkenbiblioteket, entrèn

11 april
Temakväll: Klimatet. Thomas Nordell om ”Hållbar utveckling” i allmänhet. Vad är det? Vill vi ens ha det? Det kan handla om tre perspektiv på en hållbar framtid. Sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv.  Thomas är regionsansvarig Den globala skolan, konsult och föreläsare inom hållbar utveckling. Också verksam som gymnasielärare samhällskunskap, historia, religion och geografi och förstelärare med hållbar utveckling som huvuduppdrag. Stor erfarenhet från internationella utbyten i bland annat Tanzania, Zambia och Sri Lanka. Född i Norrbotten, bosatt i Domsjö, Örnsköldsvik. Håller på Luleå Hockey
Lokal: NBV, Bergsgatan 8B 19.00

Nelly Gidlund

11 maj
Temakväll på NBV. ”Vår” FN-ambassadör Nelly Gidund delar med sig av sitt ambassadörsuppdrag och Projekt FLICKA. Så här presenterar hon sin workshop: ”Goddagens! Jag heter Nelly Gidlund, är 18 år gammal, bor i Örnsköldsvik och kommer den 11 maj, 19.00 på NBV hålla i en workshop som utgår från Projekt Flicka. Vi kommer bland annat gå en gemensam privilegiumpromenad och göra ett Globala målen bingo. Efter Workshopen tror och hoppas jag att alla deltagare lärt sig mer om Projekt Flicka, jämställdhet och er själva!
Hoppas vi syns:) 

Vi kommer också att informera om vandringen till Umeå i juni. Start å stopp, utrustning, rutt mm. Hör av dig om du vill vandra med oss?

Juni
11 – 17 juni – vandring  Övik – Umeå. Vi återkommer med förra årets succeprojekt som drog in 15 280kr till projekt Flicka. Under en vecka vandrar vi mellan dessa två städer och driver en insamling till förmån för projekt FLICKA. Samma som förra årets projekt. Start på stora torget 11.00 och målgång i Umeå sju dagar senare.

Länk till insamlinngen
https://egeninsamling.fn.se/fundraisers/oviks-fn-forening-vi-gar-upp-till-umea-och-projekt-flicka


Aktiviteter 2021 – juni – december
2021   1 juni startar Örnsköldsviks FN-förening en insamling och uppmärksammar Projekt Flicka, FN-förbundets projekt som stärker flickors rättigheter. Insamlingen kommer att ges uppmärksamhet i sociala medier Länk till insamlingen: https://egeninsamling.fn.se/fundraisers/oviks-fn-forening-och-projekt-flicka
Klimat och kärnvapen är uttalade fokusområden för FN-förbundet och rörelsen

2021 12-13 juni
samlades omkring 150 personer
framför sina datorer för att genomföra Svenska FN-förbundets kongress 2021. Annelie Börjesson omvaldes till ordförande och inriktningen för arbetet under de kommande tre åren stakades ut.

Vi har många frågor och utmaningar som vi kan samlas kring. Under hösten laddar vi om efter en lågaktiv period som styrts av den pågående pandemin. Vi börjar så här: 

2021 28 augusti deltar vi i en demonstration för Afghanistan. 16.00 går vi tillsammans från hamnen till Stora Torget — https://www.facebook.com/events/893977724527198/?ref=newsfeed      Kom med du också!

2021 11 september: Vi kommer att synas på Stora Torget i samband med den nationella satsningen Demokratin 100 år. Tillsammans med kommunen och andra föreningar kommer vi att ge exempel på vad som gjorts och görs i demokratins namn. https://demokrati100.se/

2021 26 oktober uppmärksammar vi FN-dagen. Lena Finne Jansson berättar för oss om kommunens arbete med det GLOKALA SVERIGE. https://fn.se/glokalasverige/ansokan-glokala-sverige/
Lokal: NBV, Bergsgatan 8b (OBS: Ny lokal)
  Tid: 19.00   Allehanda Nära artikel

2021 22 november  Johanna L. om sin tid i Afghanistan 2021 
Lokal: NBV, Bergsgatan 8.   19.00
”Världen och livet är komplicerat och många saker kan vara sanna samtidigt. Jag kommer därför att dela några perspektiv från min tid i Afghanistan, med fokus på händelsförloppet i augusti som går bortom rubrikerna”

2021 25 november  12.00 – 13.00   Orange Day  Lunchseminarium.  Titta här 
Den 25:e november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day.
Göteborgs FN-förening tillsammans med över 20 andra lokala FN-föreningar bjuder in till en lunchföreläsning med syfte att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck som ett led i att uppmärksamma dagen.
Evenemanget sker i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten

Följ oss på Facebook, Instagram och vår hemsida: fn.se/ornskoldsvik

Styrelsen Örnsköldsvik FN-förening gm vice ordf Sten-Ove Sundlöf

Arkiv (Äldre Temamöten i huvudsak. Här hamnar med tiden ovanstående rubriker!)

Den här sidan uppdateras löpande