Örnsköldsviks FN-förening

Välkommen till Örnsköldsviks FN-förening!sfn_logopayoff_pos_right

Örnsköldsviks FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen och knuten till Svenska FN-förbundet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. All verksamhet bygger på lokala och nära krafter, vi tänker globalt men handlar nära och lokalt. Vi behöver FN! FN behöver dig!
Välkommen som medlem i vår förening!

Nu har en sommar passerat och den allomfattande pandemin har släppt något på taget om oss. Vi har kunnat träffa familj, släkt och vänner i något större och normal omfattning. Men det är på inget sätt över. Deltavarianten lurar om hörnet och tar större och större plats i rapporteringarna. Sen har vi klimatet och den senaste rapporten från IPCC som verkligen satte en skarp knivsegg mot oss och tydliggjorde att det är nu det gäller om vi ska kunna stoppa, vända och rädda vår planet. Det  är nu i måste ändra beteende vad gäller resor och transporter, shopping och handel, maten och matsvinnet, handla lokalt, ät midre kött, rädda våra skogar…listan kan göras lång på vad vi som individ, samhällsmedborgare och global medborgare kan göra. Gör vi det tillsammans kan vi vända den oycksaliga trenden och där kommer vår förening in i bilden. Tillsammans kan vi inspirera, ge hopp och vara varandras  förebilder. 

Klimat och kärnvapen är uttalade fokusområden för FN-förbundet och rörelsen
12-13 juni samlades omkring 150 personer framför sina datorer för att genomföra Svenska FN-förbundets kongress 2021. Annelie Börjesson omvaldes till ordförande och inriktningen för arbetet under de kommande tre åren stakades ut.

Vi har många frågor och utmaningar som vi kan samlas kring. Under hösten laddar vi om efter en lågaktiv period som styrts av den pågående pandemin. Vi börjar så här: 

28 augusti deltar vi i en demonstration för Afghanistan. 16.00 går vi tillsammans från hamnen till Stora Torget — https://www.facebook.com/events/893977724527198/?ref=newsfeed      Kom med du också!

11 september: Vi kommer att synas på Stora Torget i samband med den nationella satsningen Demokratin 100 år. Tillsammans med kommunen och andra föreningar kommer vi att ge exempel på vad som gjorts och görs i demokratins namn. https://demokrati100.se/

26 oktober uppmärksammar vi FN-dagen. Lena Finne Jansson berättar för oss om kommunens arbete med det GLOKALA SVERIGE. https://fn.se/glokalasverige/ansokan-glokala-sverige/
Lokal: Sliperiet  Tid: 19.00 

Kom ihåg att FN-förbundet erbjuder digitala föreläsningar och utbildningar som är gratis/billiga för medlemmar

  • 7/9      Meet the president of ICC (Internationa Criminal Court)
  • 3/11    Digital A-kurs om FN 
  • 12/11  Digital B-kurs om fred och frihet
  • 23/11  Digital B-kurs om hållbar utveckling
    Dessa möten sker på Zoom

    Info och anmälan: https://fn.se/engagera-dig/kalender/

Följ oss på Facebook, Instagram och vår hemsida: fn.se/ornskoldsvik

Styrelsen Örnsköldsvik FN-förening gm ordf. Sten-Ove Sundlöf

 

Tidigare aktiviteter
___________________________________2021______________________________________________________

2021-01  17 mars  FN-föreningen möter ungdomar i Advisory Board för att få deras idéer kring hur vi kan förnyas och göra oss mer synliga.   
2021-02  22 april. International Mother Earth Day (Jordens dag). Vi uppmärksammar denna FN-temadag med en digital kampanj. 
2021-03  1 juni startar Örnsköldsviks FN-förening en insamling och uppmärksammar Projekt Flicka, FN-förbundets projekt som stärker flickors rättigheter. Insamlingen kommer att ges uppmärksamhet i sociala medier Länk till insamlingen: https://egeninsamling.fn.se/fundraisers/oviks-fn-forening-och-projekt-flicka
__________________________________2020_______________________________________
2020-09 5 nov Föreläsning: Maria Lundberg om PALESTINA-konflikten.
Jobbat som ek. följeslagare med stationering i Hebron på Västbanken.
Israel Palestina Allehanda Nära artikel
2020-08 23 okt Vi firar FN’s 75-års jubileum.  Stora torget i Örnsköldsvik.
Facebookevenemanget
 Artikel Allehanda Nära
2020-07  21 sep Föreläsning med Felicia Sandin, ordf. i Umeå FN-förening. Globala målen och projekt FLICKA. Zoom digital föreläsning. Länk till Artikel i Allehanda Nära 25/9
2020-06  nov 5 Föreläsning med Maria Lundberg – PALESTINA-konflikten.
Israel Palestina Allehanda Nära artikel
2020-05 okt 23 Vi firar FN’s 75-års jubileum. Artikel Allehanda Nära
2020-04 okt 21 Svenska FN-förbundets program inför FN-dagen visas på fn.se/75 samt i våra sociala medier
2020-03 Sep 21 Globala målen och projekt Flicka (ÖA-reportage)
2020-02 Feb 24 Bangladesh + Årsmötet (ÖA-reportage)
2020-01 Jan 20 Kashmirkonflikten
_________________________________________________________________________
Arkiv (Äldre Temamöten i huvudsak. Här hamnar med tiden ovanstående rubriker!)

Den här sidan uppdateras löpande