Örnsköldsviks FN-förening

Välkommen till Örnsköldsviks FN-förening!sfn_logopayoff_pos_right

Örnsköldsviks FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen och knuten till Svenska FN-förbundet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. All verksamhet bygger på lokala och nära krafter, vi tänker globalt men handlar nära och lokalt. Vi behöver FN! FN behöver dig!
Välkommen som medlem i vår förening!

Vårens program

21 februari
18.00 Årsmöte
19.00 temakväll: Klimatet. Thomas Nordell om ”Hållbar utveckling” i allmänhet. Vad är det? Vill vi ens ha det? Det kan handla om tre perspektiv på en hållbar framtid. Sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv.  Thomas är regionsansvarig Den globala skolan, konsult och föreläsare inom hållbar utveckling. Också verksam som gymnasielärare samhällskunskap, historia, religion och geografi och förstelärare med hållbar utveckling som huvuduppdrag. Stor erfarenhet från internationella utbyten i bland annat Tanzania, Zambia och Sri Lanka. Född i Norrbotten, bosatt i Domsjö, Örnsköldsvik. Håler på Luleå Hockey
Lokal: NBV, Bergsgatan 8B

v 12 lr 13
Visning av filmen ”Skogen”. Samtal och diskussion om hur vi hanterar den viktiga resursen skogen.  
Lokal: Info kommer

4 – 8 februari
Vi kommer attt finnas på Arkenbiblioteket med en utställning. Ett tillfälle attt träffa oss och lära mera om FN-rörelsen lokalt oc nationellt 
Lokal: Arkenbiblioteket

Maj/juni
Vandring  Övik – Umeå. Vi återkommer med förra årets succe som drog in 15280kr till Flicka projektet. Under en vecka vandrar vi mellan dessa två städer och driver en insamling till förmån för … (info om ändamålet kommer)

 

Aktiviteter juni till december 2021
Klimat och kärnvapen är uttalade fokusområden för FN-förbundet och rörelsen
12-13 juni samlades omkring 150 personer framför sina datorer för att genomföra Svenska FN-förbundets kongress 2021. Annelie Börjesson omvaldes till ordförande och inriktningen för arbetet under de kommande tre åren stakades ut.

Vi har många frågor och utmaningar som vi kan samlas kring. Under hösten laddar vi om efter en lågaktiv period som styrts av den pågående pandemin. Vi börjar så här: 

28 augusti deltar vi i en demonstration för Afghanistan. 16.00 går vi tillsammans från hamnen till Stora Torget — https://www.facebook.com/events/893977724527198/?ref=newsfeed      Kom med du också!

11 september: Vi kommer att synas på Stora Torget i samband med den nationella satsningen Demokratin 100 år. Tillsammans med kommunen och andra föreningar kommer vi att ge exempel på vad som gjorts och görs i demokratins namn. https://demokrati100.se/

26 oktober uppmärksammar vi FN-dagen. Lena Finne Jansson berättar för oss om kommunens arbete med det GLOKALA SVERIGE. https://fn.se/glokalasverige/ansokan-glokala-sverige/
Lokal: NBV, Bergsgatan 8b (OBS: Ny lokal)  Tid: 19.00   Allehanda Nära artikel

22 november  Johanna L. om sin tid i Afghanistan 2021 
Lokal: NBV, Bergsgatan 8.   19.00
”Världen och livet är komplicerat och många saker kan vara sanna samtidigt. Jag kommer därför att dela några perspektiv från min tid i Afghanistan, med fokus på händelsförloppet i augusti som går bortom rubrikerna”

25 november  12.00 – 13.00   Orange Day  Lunchseminarium.  Titta här 
Den 25:e november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day.
Göteborgs FN-förening tillsammans med över 20 andra lokala FN-föreningar bjuder in till en lunchföreläsning med syfte att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck som ett led i att uppmärksamma dagen.
Evenemanget sker i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten

Följ oss på Facebook, Instagram och vår hemsida: fn.se/ornskoldsvik

Styrelsen Örnsköldsvik FN-förening gm ordf. Sten-Ove Sundlöf

 

Tidigare aktiviteter
___________________________________2021______________________________________________________

2021-03  1 juni startar Örnsköldsviks FN-förening en insamling och uppmärksammar Projekt Flicka, FN-förbundets projekt som stärker flickors rättigheter. Insamlingen kommer att ges uppmärksamhet i sociala medier Länk till insamlingen: https://egeninsamling.fn.se/fundraisers/oviks-fn-forening-och-projekt-flicka
2021-02  22 april International Mother Earth Day (Jordens dag). Vi uppmärksammar denna FN-temadag med en digital kampanj.
2021-01  17 mars  FN-föreningen möter ungdomar i Advisory Board för att få deras idéer kring hur vi kan förnyas och göra oss mer synliga. 
__________________________________2020_______________________________________
2020-06 5 nov Föreläsning: Maria Lundberg om PALESTINA-konflikten.
Jobbat som ek. följeslagare med stationering i Hebron på Västbanken.
Israel Palestina Allehanda Nära artikel
2020-05 23 okt Vi firar FN’s 75-års jubileum fn.se/75.  Stora torget i Örnsköldsvik.
Facebookevenemanget
 Artikel Allehanda Nära
2020-04  21 sep Föreläsning med Felicia Sandin, ordf. i Umeå FN-förening. Globala målen och projekt FLICKA. Zoom digital föreläsning. Länk till Artikel i Allehanda Nära 25/9
2020-03 Sep 21 Globala målen och projekt Flicka (ÖA-reportage)
2020-02 Feb 24 Bangladesh + Årsmötet (ÖA-reportage)
2020-01 Jan 20 Kashmirkonflikten
_________________________________________________________________________
Arkiv (Äldre Temamöten i huvudsak. Här hamnar med tiden ovanstående rubriker!)

Den här sidan uppdateras löpande