Örnsköldsviks FN-förening

IKF-projekten i Kenya

Internationella Kvinnoförbundet (IKF) bildades 1987  av en grupp utlandsfödda och svenska kvinnor som tillsammans ville arbeta för bland annat jämställdhet och integration . Även kampen mot rasism var förstås viktig och sedan drygt 10 år tillbaka driver föreningen också olika biståndsprojekt riktade mot barn/ungdomar i Homa Bay intill Victoriasjön i västra Kenya.

Ett område som för övrigt är hårt drabbat av Hiv/AIDS och där ett stort antal barn är föräldralösa. Homa Bay domineras förstås av fiske och fiskeindustrier, den vackra Victoriasjön delas med grannländerna Tanzania och Uganda.

Majvor Lindberg, kassör här i lokalföreningen i Övik tillsammans med Margareta och Stellan Bäcklund från FN-föreningen deltog nyligen tillsammans med tre andra deltagare i en spännande och innehållsrik uppföljningsresa till området under ledning av Gunvor Ngarambe från förbundsstyrelsen. Man ville ta del av projekten med en förskola (Shauri Yako) i ett fattigt bostadsområde utanför Homa Bay och en Yrkesskola (Kamuga Vocational Center), sedan 2014 placerad inne i centralorten. Vid förskolan får idag ett 70-tal barn näringsriktig mat med bönor och grönsaker, en gång i veckan dessutom kött och frukt. Allt för att hålla barnen friska. Dessutom förstås en utmärkt undervisning.

Vid yrkesskolan utbildas föräldralösa ungdomar till skräddare, snickare och hårfrisörskor och här kan man även få grundläggande datautbildning. Fortsatt stöd till verksamheten är viktig för IKF och ytterligare bidragsgivare är välkomna att stödja projekten, allt enligt Gunvor Ngarambe..

Tid fanns även att besöka öarna Mfangano – och Rusinga Islands i Victoriasjön, vid den senare ön finns ett maosoleum byggt till minne av den berömde politiske ledaren Tom Mboya som mördades 1969 i maktkampen som rådde i landet vid den tiden.

Resegruppens program innehöll även besök vid Nationalparken Masai Mara med inkvartering vid Ol-Moran Tented Camp strax intill gränsen mot Tanzania. Masai Mara brukar räknas till Kenyas safaristolthet med massor av djur, inte minst både leoparder och geparder. Inför hemresan hann man även med att göra olika besök i huvudstaden Nairobi och där besöktes National Museum och man kunde även beskåda Nairobis omgivningar från taket på Kenyatta International Convention Centre (KIIC). Intressant var även besöket vid Memorial Garden intill den tidigare platsen för USAs ambassad som bombades av terrorister 1998.

ESSBE