fbpx
FN:s generalförsamling, New York. Foto: UN Photo
17 september, 2019 / Nyheter

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Hösten är som vanligt en hektisk tid i FN-högkvarteret i New York. Den 17 september startar arbetet i FN:s generalförsamling, den enda arenan där alla världens länder är representerade.

Ledare för alla FN:s medlemsländer ges tillfälle att tala under den allmänna debatten som pågår från den 24 till den 30 september. Debatten inleds enligt planen av Brasiliens president Jair Bolsonaro som följs av Donald Trump. Kinas Xi Jinping och Rysslands Putin väntas däremot inte närvara. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar preliminärt den 28 september.

Det övergripande temat för årets generalförsamling är hållbarhet. Inte mindre än fem stora konferenser arrangeras. Dessutom tillkommer en rad sidoarrangemang.

FN-chefen António Guterres har bjudit in till toppmöte den 23 september om klimatet och arbetet för att nå Parisavtalet. Inför mötet hålls också ett klimatmöte för unga som får tillfälle att presentera sina lösningar på klimatkrisen.

Den 23 september hålls också världens första högnivåmöte om universell tillgång till hälsa. Konferensen arrangeras med stöd av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den 24-25 september hålls ett toppmöte om de globala målen inom ramen för FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling, HLPF. Det följs dagen efter, den 26 september, av ett möte om utvecklingsfinansiering. Sist men inte minst hålls ett uppföljningsmöte om klimatförändringarnas konsekvenser för små östater. Mer om de fem mötena om hållbarhet finns på FN:s nyhetssajt.

På FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen den 26 september hålls dessutom ett möte med deltagande av FN-chefen, medlemsstaterna och representanter för civilsamhället.

Ny ordförande i FN:s generalförsamling inför den 74:e sessionen är Nigerias FN-ambassadör Tijjani Muhammad-Bande som efterträder María Fernanda Espinosa från Ecuador. Muhammad-Bande ger i en intervju sin syn på aktuella FN-utmaningar.

Generalförsamlingens öppnande den 17 september kan ses direkt på UN Web TV med start klockan 21.00 svensk tid. Webbadressen är http://webtv.un.org/.

Inför generalförsamlingens öppnande har Svenska FN-förbundet hållit förberedande seminarier i Malmö och Göteborg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer