FN:s generalförsamling, New York. Foto: UN Photo
17 september, 2019 / Nyheter

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Hösten är som vanligt en hektisk tid i FN-högkvarteret i New York. Den 17 september startar arbetet i FN:s generalförsamling, den enda arenan där alla världens länder är representerade.

Ledare för alla FN:s medlemsländer ges tillfälle att tala under den allmänna debatten som pågår från den 24 till den 30 september. Debatten inleds enligt planen av Brasiliens president Jair Bolsonaro som följs av Donald Trump. Kinas Xi Jinping och Rysslands Putin väntas däremot inte närvara. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar preliminärt den 28 september.

Det övergripande temat för årets generalförsamling är hållbarhet. Inte mindre än fem stora konferenser arrangeras. Dessutom tillkommer en rad sidoarrangemang.

FN-chefen António Guterres har bjudit in till toppmöte den 23 september om klimatet och arbetet för att nå Parisavtalet. Inför mötet hålls också ett klimatmöte för unga som får tillfälle att presentera sina lösningar på klimatkrisen.

Den 23 september hålls också världens första högnivåmöte om universell tillgång till hälsa. Konferensen arrangeras med stöd av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den 24-25 september hålls ett toppmöte om de globala målen inom ramen för FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling, HLPF. Det följs dagen efter, den 26 september, av ett möte om utvecklingsfinansiering. Sist men inte minst hålls ett uppföljningsmöte om klimatförändringarnas konsekvenser för små östater. Mer om de fem mötena om hållbarhet finns på FN:s nyhetssajt.

På FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen den 26 september hålls dessutom ett möte med deltagande av FN-chefen, medlemsstaterna och representanter för civilsamhället.

Ny ordförande i FN:s generalförsamling inför den 74:e sessionen är Nigerias FN-ambassadör Tijjani Muhammad-Bande som efterträder María Fernanda Espinosa från Ecuador. Muhammad-Bande ger i en intervju sin syn på aktuella FN-utmaningar.

Generalförsamlingens öppnande den 17 september kan ses direkt på UN Web TV med start klockan 21.00 svensk tid. Webbadressen är http://webtv.un.org/.

Inför generalförsamlingens öppnande har Svenska FN-förbundet hållit förberedande seminarier i Malmö och Göteborg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer