fbpx
FN:s generalförsamling, New York. Foto: UN Photo
17 september, 2019 / Nyheter

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Hösten är som vanligt en hektisk tid i FN-högkvarteret i New York. Den 17 september startar arbetet i FN:s generalförsamling, den enda arenan där alla världens länder är representerade.

Ledare för alla FN:s medlemsländer ges tillfälle att tala under den allmänna debatten som pågår från den 24 till den 30 september. Debatten inleds enligt planen av Brasiliens president Jair Bolsonaro som följs av Donald Trump. Kinas Xi Jinping och Rysslands Putin väntas däremot inte närvara. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar preliminärt den 28 september.

Det övergripande temat för årets generalförsamling är hållbarhet. Inte mindre än fem stora konferenser arrangeras. Dessutom tillkommer en rad sidoarrangemang.

FN-chefen António Guterres har bjudit in till toppmöte den 23 september om klimatet och arbetet för att nå Parisavtalet. Inför mötet hålls också ett klimatmöte för unga som får tillfälle att presentera sina lösningar på klimatkrisen.

Den 23 september hålls också världens första högnivåmöte om universell tillgång till hälsa. Konferensen arrangeras med stöd av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den 24-25 september hålls ett toppmöte om de globala målen inom ramen för FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling, HLPF. Det följs dagen efter, den 26 september, av ett möte om utvecklingsfinansiering. Sist men inte minst hålls ett uppföljningsmöte om klimatförändringarnas konsekvenser för små östater. Mer om de fem mötena om hållbarhet finns på FN:s nyhetssajt.

På FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen den 26 september hålls dessutom ett möte med deltagande av FN-chefen, medlemsstaterna och representanter för civilsamhället.

Ny ordförande i FN:s generalförsamling inför den 74:e sessionen är Nigerias FN-ambassadör Tijjani Muhammad-Bande som efterträder María Fernanda Espinosa från Ecuador. Muhammad-Bande ger i en intervju sin syn på aktuella FN-utmaningar.

Generalförsamlingens öppnande den 17 september kan ses direkt på UN Web TV med start klockan 21.00 svensk tid. Webbadressen är http://webtv.un.org/.

Inför generalförsamlingens öppnande har Svenska FN-förbundet hållit förberedande seminarier i Malmö och Göteborg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer