fbpx
FN:s generalförsamling, New York. Foto: UN Photo
17 september, 2019 / Nyheter

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Hösten är som vanligt en hektisk tid i FN-högkvarteret i New York. Den 17 september startar arbetet i FN:s generalförsamling, den enda arenan där alla världens länder är representerade.

Ledare för alla FN:s medlemsländer ges tillfälle att tala under den allmänna debatten som pågår från den 24 till den 30 september. Debatten inleds enligt planen av Brasiliens president Jair Bolsonaro som följs av Donald Trump. Kinas Xi Jinping och Rysslands Putin väntas däremot inte närvara. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar preliminärt den 28 september.

Det övergripande temat för årets generalförsamling är hållbarhet. Inte mindre än fem stora konferenser arrangeras. Dessutom tillkommer en rad sidoarrangemang.

FN-chefen António Guterres har bjudit in till toppmöte den 23 september om klimatet och arbetet för att nå Parisavtalet. Inför mötet hålls också ett klimatmöte för unga som får tillfälle att presentera sina lösningar på klimatkrisen.

Den 23 september hålls också världens första högnivåmöte om universell tillgång till hälsa. Konferensen arrangeras med stöd av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den 24-25 september hålls ett toppmöte om de globala målen inom ramen för FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling, HLPF. Det följs dagen efter, den 26 september, av ett möte om utvecklingsfinansiering. Sist men inte minst hålls ett uppföljningsmöte om klimatförändringarnas konsekvenser för små östater. Mer om de fem mötena om hållbarhet finns på FN:s nyhetssajt.

På FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen den 26 september hålls dessutom ett möte med deltagande av FN-chefen, medlemsstaterna och representanter för civilsamhället.

Ny ordförande i FN:s generalförsamling inför den 74:e sessionen är Nigerias FN-ambassadör Tijjani Muhammad-Bande som efterträder María Fernanda Espinosa från Ecuador. Muhammad-Bande ger i en intervju sin syn på aktuella FN-utmaningar.

Generalförsamlingens öppnande den 17 september kan ses direkt på UN Web TV med start klockan 21.00 svensk tid. Webbadressen är http://webtv.un.org/.

Inför generalförsamlingens öppnande har Svenska FN-förbundet hållit förberedande seminarier i Malmö och Göteborg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer