FN:s generalförsamling, New York. Foto: UN Photo
17 september, 2019 / Nyheter

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Hösten är som vanligt en hektisk tid i FN-högkvarteret i New York. Den 17 september startar arbetet i FN:s generalförsamling, den enda arenan där alla världens länder är representerade.

Ledare för alla FN:s medlemsländer ges tillfälle att tala under den allmänna debatten som pågår från den 24 till den 30 september. Debatten inleds enligt planen av Brasiliens president Jair Bolsonaro som följs av Donald Trump. Kinas Xi Jinping och Rysslands Putin väntas däremot inte närvara. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar preliminärt den 28 september.

Det övergripande temat för årets generalförsamling är hållbarhet. Inte mindre än fem stora konferenser arrangeras. Dessutom tillkommer en rad sidoarrangemang.

FN-chefen António Guterres har bjudit in till toppmöte den 23 september om klimatet och arbetet för att nå Parisavtalet. Inför mötet hålls också ett klimatmöte för unga som får tillfälle att presentera sina lösningar på klimatkrisen.

Den 23 september hålls också världens första högnivåmöte om universell tillgång till hälsa. Konferensen arrangeras med stöd av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den 24-25 september hålls ett toppmöte om de globala målen inom ramen för FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling, HLPF. Det följs dagen efter, den 26 september, av ett möte om utvecklingsfinansiering. Sist men inte minst hålls ett uppföljningsmöte om klimatförändringarnas konsekvenser för små östater. Mer om de fem mötena om hållbarhet finns på FN:s nyhetssajt.

På FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen den 26 september hålls dessutom ett möte med deltagande av FN-chefen, medlemsstaterna och representanter för civilsamhället.

Ny ordförande i FN:s generalförsamling inför den 74:e sessionen är Nigerias FN-ambassadör Tijjani Muhammad-Bande som efterträder María Fernanda Espinosa från Ecuador. Muhammad-Bande ger i en intervju sin syn på aktuella FN-utmaningar.

Generalförsamlingens öppnande den 17 september kan ses direkt på UN Web TV med start klockan 21.00 svensk tid. Webbadressen är http://webtv.un.org/.

Inför generalförsamlingens öppnande har Svenska FN-förbundet hållit förberedande seminarier i Malmö och Göteborg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer