Petra Hallebrant och medlemmar i Malmös FN-förening.
16 september, 2019 / Blogg

FN-höst med globala målen i fokus

Så här i mitten av september känns det som att hösten är i antågande på riktigt även om solen fortfarande värmer – men sommarsemester och ledighet är ett minne blott nu när både Sveriges riksdag har öppnat för hösten och FN:s generalförsamling öppnar den 17 september.

I år uppmärksammar vi det genom seminarieserien ”På FN:s agenda” där vi har besökt Malmö och Göteborg. Syftet är att informera om vad som händer i FN i år och inte minst vad Sverige har för fokus. Det är alltid lika inspirerande att träffa människor som engagerar sig i FN-frågor. Det visar att intresset för att bidra till en bättre värld är fortsatt stort.

Agenda 2030 och de globala målen får stort utrymme när generalförsamlingen startar. Inte mindre än fem möten med hållbarhetstema hålls i anslutning till generalförsamlingens öppnande. Den 24 september öppnar också den så kallade allmänna debatten då företrädare för samtliga 193 medlemsländer talar i FN. Som FN-nörd ser jag särskilt fram emot detta.

Just denna höst är det extra viktigt att vi alla hjälps åt att tala om betydelsen av det globala samarbetet i FN. En stor del av nyheterna om vår omvärld är dystra nyheter – konflikter som pågår år efter år, kärnvapenhot och bråk mellan stormakterna. Det är tyvärr en del av verkligheten men det finns också en annan del som handlar om att mycket i världen också blir bättre. Det är FN-förbundets uppgift att belysa både problemen och möjligheterna i FN-samarbetet – och att vara en samlande röst för FN-engagemanget i Sverige.

Den 25 september är det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Det var inte utan stolthet som jag för lite drygt två veckor sedan såg FN hälsa Greta Thunberg välkommen till New York med 17 båtar – var och en med ett segel i en färg som representerade ett globalt mål. Det påminner om att FN är en viktig aktör i klimatarbetet och den arena där hållbarhetsfrågorna och andra ödesfrågor måste hanteras – nu och under en lång rad år framöver. Det är FN-rörelsens mest centrala uppgift att alltid påminna om nödvändigheten att denna arena finns och fungerar – och att tala om behovet av ett starkare och bättre FN.

Stort tack till alla som kom till våra seminarier i Malmö och Göteborg! Nu fortsätter vi kämpa för en bättre värld tillsammans, även denna höst.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer