Petra Hallebrant och medlemmar i Malmös FN-förening.
16 september, 2019 / Blogg

FN-höst med globala målen i fokus

Så här i mitten av september känns det som att hösten är i antågande på riktigt även om solen fortfarande värmer – men sommarsemester och ledighet är ett minne blott nu när både Sveriges riksdag har öppnat för hösten och FN:s generalförsamling öppnar den 17 september.

I år uppmärksammar vi det genom seminarieserien ”På FN:s agenda” där vi har besökt Malmö och Göteborg. Syftet är att informera om vad som händer i FN i år och inte minst vad Sverige har för fokus. Det är alltid lika inspirerande att träffa människor som engagerar sig i FN-frågor. Det visar att intresset för att bidra till en bättre värld är fortsatt stort.

Agenda 2030 och de globala målen får stort utrymme när generalförsamlingen startar. Inte mindre än fem möten med hållbarhetstema hålls i anslutning till generalförsamlingens öppnande. Den 24 september öppnar också den så kallade allmänna debatten då företrädare för samtliga 193 medlemsländer talar i FN. Som FN-nörd ser jag särskilt fram emot detta.

Just denna höst är det extra viktigt att vi alla hjälps åt att tala om betydelsen av det globala samarbetet i FN. En stor del av nyheterna om vår omvärld är dystra nyheter – konflikter som pågår år efter år, kärnvapenhot och bråk mellan stormakterna. Det är tyvärr en del av verkligheten men det finns också en annan del som handlar om att mycket i världen också blir bättre. Det är FN-förbundets uppgift att belysa både problemen och möjligheterna i FN-samarbetet – och att vara en samlande röst för FN-engagemanget i Sverige.

Den 25 september är det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Det var inte utan stolthet som jag för lite drygt två veckor sedan såg FN hälsa Greta Thunberg välkommen till New York med 17 båtar – var och en med ett segel i en färg som representerade ett globalt mål. Det påminner om att FN är en viktig aktör i klimatarbetet och den arena där hållbarhetsfrågorna och andra ödesfrågor måste hanteras – nu och under en lång rad år framöver. Det är FN-rörelsens mest centrala uppgift att alltid påminna om nödvändigheten att denna arena finns och fungerar – och att tala om behovet av ett starkare och bättre FN.

Stort tack till alla som kom till våra seminarier i Malmö och Göteborg! Nu fortsätter vi kämpa för en bättre värld tillsammans, även denna höst.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer