fbpx
Petra Hallebrant och medlemmar i Malmös FN-förening.
16 september, 2019 / Blogg

FN-höst med globala målen i fokus

Så här i mitten av september känns det som att hösten är i antågande på riktigt även om solen fortfarande värmer – men sommarsemester och ledighet är ett minne blott nu när både Sveriges riksdag har öppnat för hösten och FN:s generalförsamling öppnar den 17 september.

I år uppmärksammar vi det genom seminarieserien ”På FN:s agenda” där vi har besökt Malmö och Göteborg. Syftet är att informera om vad som händer i FN i år och inte minst vad Sverige har för fokus. Det är alltid lika inspirerande att träffa människor som engagerar sig i FN-frågor. Det visar att intresset för att bidra till en bättre värld är fortsatt stort.

Agenda 2030 och de globala målen får stort utrymme när generalförsamlingen startar. Inte mindre än fem möten med hållbarhetstema hålls i anslutning till generalförsamlingens öppnande. Den 24 september öppnar också den så kallade allmänna debatten då företrädare för samtliga 193 medlemsländer talar i FN. Som FN-nörd ser jag särskilt fram emot detta.

Just denna höst är det extra viktigt att vi alla hjälps åt att tala om betydelsen av det globala samarbetet i FN. En stor del av nyheterna om vår omvärld är dystra nyheter – konflikter som pågår år efter år, kärnvapenhot och bråk mellan stormakterna. Det är tyvärr en del av verkligheten men det finns också en annan del som handlar om att mycket i världen också blir bättre. Det är FN-förbundets uppgift att belysa både problemen och möjligheterna i FN-samarbetet – och att vara en samlande röst för FN-engagemanget i Sverige.

Den 25 september är det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Det var inte utan stolthet som jag för lite drygt två veckor sedan såg FN hälsa Greta Thunberg välkommen till New York med 17 båtar – var och en med ett segel i en färg som representerade ett globalt mål. Det påminner om att FN är en viktig aktör i klimatarbetet och den arena där hållbarhetsfrågorna och andra ödesfrågor måste hanteras – nu och under en lång rad år framöver. Det är FN-rörelsens mest centrala uppgift att alltid påminna om nödvändigheten att denna arena finns och fungerar – och att tala om behovet av ett starkare och bättre FN.

Stort tack till alla som kom till våra seminarier i Malmö och Göteborg! Nu fortsätter vi kämpa för en bättre värld tillsammans, även denna höst.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer