fbpx
Petra Hallebrant och medlemmar i Malmös FN-förening.
16 september, 2019 / Blogg

FN-höst med globala målen i fokus

Så här i mitten av september känns det som att hösten är i antågande på riktigt även om solen fortfarande värmer – men sommarsemester och ledighet är ett minne blott nu när både Sveriges riksdag har öppnat för hösten och FN:s generalförsamling öppnar den 17 september.

I år uppmärksammar vi det genom seminarieserien ”På FN:s agenda” där vi har besökt Malmö och Göteborg. Syftet är att informera om vad som händer i FN i år och inte minst vad Sverige har för fokus. Det är alltid lika inspirerande att träffa människor som engagerar sig i FN-frågor. Det visar att intresset för att bidra till en bättre värld är fortsatt stort.

Agenda 2030 och de globala målen får stort utrymme när generalförsamlingen startar. Inte mindre än fem möten med hållbarhetstema hålls i anslutning till generalförsamlingens öppnande. Den 24 september öppnar också den så kallade allmänna debatten då företrädare för samtliga 193 medlemsländer talar i FN. Som FN-nörd ser jag särskilt fram emot detta.

Just denna höst är det extra viktigt att vi alla hjälps åt att tala om betydelsen av det globala samarbetet i FN. En stor del av nyheterna om vår omvärld är dystra nyheter – konflikter som pågår år efter år, kärnvapenhot och bråk mellan stormakterna. Det är tyvärr en del av verkligheten men det finns också en annan del som handlar om att mycket i världen också blir bättre. Det är FN-förbundets uppgift att belysa både problemen och möjligheterna i FN-samarbetet – och att vara en samlande röst för FN-engagemanget i Sverige.

Den 25 september är det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Det var inte utan stolthet som jag för lite drygt två veckor sedan såg FN hälsa Greta Thunberg välkommen till New York med 17 båtar – var och en med ett segel i en färg som representerade ett globalt mål. Det påminner om att FN är en viktig aktör i klimatarbetet och den arena där hållbarhetsfrågorna och andra ödesfrågor måste hanteras – nu och under en lång rad år framöver. Det är FN-rörelsens mest centrala uppgift att alltid påminna om nödvändigheten att denna arena finns och fungerar – och att tala om behovet av ett starkare och bättre FN.

Stort tack till alla som kom till våra seminarier i Malmö och Göteborg! Nu fortsätter vi kämpa för en bättre värld tillsammans, även denna höst.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer