fbpx
Erika Olsson
8 september, 2019 / Intervjuer med internationella praktikanter

Intervju med Erika Olsson

Erika var praktikant på det internationella praktikantprogrammet i Armenien 2019.

Efter sin examen i Globala studier ville Erika, 25 år från Stockholm, testa på att arbeta internationellt. En utlandspraktik inom Svenska FN-förbundet var en perfekt match för Erika som länge varit intresserad av FN-frågor. Praktiken tog henne till FN-förbundet i Armenien där hon träffade engagerade ungdomar som arbetar aktivt för ett hållbart- och demokratiskt samhälle.

– Jag önskar att alla fick denna möjlighet för den överträffade alla mina förväntningar, säger Erika.

Varför sökte du praktik?
Jag hade precis tagit min kandidatexamen i globala studier och internationellt arbete och jag ville komma ut och arbeta på fältet med dessa frågor. Praktiken låg perfekt i tiden och jag såg det som ett intressant partnerskap som både var meriterande och kunde ge mig den erfarenhet som jag var ute efter.

Varför sökte du till Armenien?
När jag sökte praktik på Svenska FN-förbundet var två fokusområden utannonserade, dels att arbeta med freds- och demokratiseringsprocess, dels att arbeta med Agenda 2030. Jag ville göra en praktik där jag fick lära mig något nytt. Jag hade skrivit min c-uppsats om Agenda 2030 och mina kunskaper om Armenien var dåliga, därför föll det sig naturligt för mig att söka praktik i Armenien och arbeta med freds- och demokratiseringsprocesser.

Vad har du fått göra?
Jag har hela tiden haft ett nära samarbete med ungdomar och deltagit i flera föreläsningar för ungdomar om FN, demokrati och Agenda 2030. Praktiken var till största delen förlagd i Armeniens huvudstad Jerevan men vi åkte även runt i Armenien och träffade ungdomsgrupper som arbetar med lokala utvecklings- och demokratiseringsprocesser i sina byar, vilket var otroligt inspirerande.

Vad har du lärt dig?
Hur viktigt det faktiskt är att engagera sig! Armenien har inte samma historia av folkrörelse och ideellt engagemang som här i Sverige. Armenien har varit väldigt toppstyrt och centraliserat och det är stora skillnader i levnadsstandard och möjlighet till utbildning beroende på var i landet man är född. Därför var det väldigt inspirerande att träffa ungdomsgrupper som var så engagerade i ideellt arbete. Jag arbetade till exempel med en ungdomsgrupp som genomförde workshops med andra ungdomar från deras by, de sökte projektbidrag och hann på bara några månader etablera en NGO, Non-Governmental Organisation. FN-förbundets bidrag i det arbetet var stödet att våga genomföra idéerna och det var häftigt att se hur något sådant kan utveckla ett helt land.

Har du något råd till framtida praktikanter?
Sök! Praktiken överträffade alla mina förväntningar. En sak jag insåg tidigt var vikten av att använda sina intressen och de kontakter man knyter under konferenser och möten. Jag deltog till exempel i ett luciatåg på FN- och EU-kansliet i Armenien och det uppstod hela tiden situationer jag inte var beredd på, så mitt råd är att ta vara på varje möjlighet som ges för det har varit otroligt kul och lärorikt.

Vill du också göra internationell praktik? Läs mer om vårt internationella praktikprogram här.

Bli medlem

Som medlem kan du söka till våra internationella praktikantprogram

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer