fbpx
Erika Olsson
8 september, 2019 / Intervjuer med internationella praktikanter

Intervju med Erika Olsson

Erika var praktikant på det internationella praktikantprogrammet i Armenien 2019.

Efter sin examen i Globala studier ville Erika, 25 år från Stockholm, testa på att arbeta internationellt. En utlandspraktik inom Svenska FN-förbundet var en perfekt match för Erika som länge varit intresserad av FN-frågor. Praktiken tog henne till FN-förbundet i Armenien där hon träffade engagerade ungdomar som arbetar aktivt för ett hållbart- och demokratiskt samhälle.

– Jag önskar att alla fick denna möjlighet för den överträffade alla mina förväntningar, säger Erika.

Varför sökte du praktik?
Jag hade precis tagit min kandidatexamen i globala studier och internationellt arbete och jag ville komma ut och arbeta på fältet med dessa frågor. Praktiken låg perfekt i tiden och jag såg det som ett intressant partnerskap som både var meriterande och kunde ge mig den erfarenhet som jag var ute efter.

Varför sökte du till Armenien?
När jag sökte praktik på Svenska FN-förbundet var två fokusområden utannonserade, dels att arbeta med freds- och demokratiseringsprocess, dels att arbeta med Agenda 2030. Jag ville göra en praktik där jag fick lära mig något nytt. Jag hade skrivit min c-uppsats om Agenda 2030 och mina kunskaper om Armenien var dåliga, därför föll det sig naturligt för mig att söka praktik i Armenien och arbeta med freds- och demokratiseringsprocesser.

Vad har du fått göra?
Jag har hela tiden haft ett nära samarbete med ungdomar och deltagit i flera föreläsningar för ungdomar om FN, demokrati och Agenda 2030. Praktiken var till största delen förlagd i Armeniens huvudstad Jerevan men vi åkte även runt i Armenien och träffade ungdomsgrupper som arbetar med lokala utvecklings- och demokratiseringsprocesser i sina byar, vilket var otroligt inspirerande.

Vad har du lärt dig?
Hur viktigt det faktiskt är att engagera sig! Armenien har inte samma historia av folkrörelse och ideellt engagemang som här i Sverige. Armenien har varit väldigt toppstyrt och centraliserat och det är stora skillnader i levnadsstandard och möjlighet till utbildning beroende på var i landet man är född. Därför var det väldigt inspirerande att träffa ungdomsgrupper som var så engagerade i ideellt arbete. Jag arbetade till exempel med en ungdomsgrupp som genomförde workshops med andra ungdomar från deras by, de sökte projektbidrag och hann på bara några månader etablera en NGO, Non-Governmental Organisation. FN-förbundets bidrag i det arbetet var stödet att våga genomföra idéerna och det var häftigt att se hur något sådant kan utveckla ett helt land.

Har du något råd till framtida praktikanter?
Sök! Praktiken överträffade alla mina förväntningar. En sak jag insåg tidigt var vikten av att använda sina intressen och de kontakter man knyter under konferenser och möten. Jag deltog till exempel i ett luciatåg på FN- och EU-kansliet i Armenien och det uppstod hela tiden situationer jag inte var beredd på, så mitt råd är att ta vara på varje möjlighet som ges för det har varit otroligt kul och lärorikt.

Vill du också göra internationell praktik? Läs mer om vårt internationella praktikprogram här.

Bli medlem

Som medlem kan du söka till våra internationella praktikantprogram

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer