fbpx
19 september, 2024 /

Lagändring i Irak kan legalisera barnäktenskap

Parlamentet i Irak överväger en lagändring som skulle ge religiösa myndigheter makt att styra över äktenskaps- och arvsfrågor i stället för att följa statliga lagar. Det kan få långtgående konsekvenser för grundläggande mänskliga rättigheter, särskilt för flickor och kvinnor. Den 4 augusti 2024 avslutades den första behandlingen av förslaget. Två ytterligare behandlingar samt en debatt väntar innan omröstning kan ske.

Om lagförslaget godkänns skulle det tillåta äktenskap för flickor så unga som nio år, något som skulle urholka det redan svaga rättsskyddet för kvinnor, särskilt inom områden som skilsmässa och arv. Oregistrerade äktenskap har länge fungerat som ett kryphål för barnäktenskap i Irak, och dessa äktenskap har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Enligt en rapport från Human Rights Watch (mars 2024) är 28 procent av flickorna i Irak gifta innan de fyller 18 år. FN:s hjälpmission i Irak (UNAMI) rapporterar att 22 procent av oregistrerade äktenskap involverar flickor under 14 år.

Motståndet mot förslaget är stort. Kvinnoaktivister och lagstiftare i Irak varnar för att förslaget skulle innebära ett katastrofalt steg tillbaka för kvinnors rättigheter. Kvinnliga parlamentsledamöter från flera partier har gått samman för att stoppa lagen och människorättsgrupper har organiserat stora protester. Liknande lagändringar föreslogs både 2014 och 2017 men stoppades då, något som ger hopp om att förslaget även denna gång kan blockeras.

Läs hela på www.hrw.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Den föreslagna lagändringen är ett allvarligt hot mot flickors rättigheter, välbefinnande och framtid. Om den föreslagna förändringen genomförs riskerar flickor att utsättas för ökat sexuellt och fysiskt våld samtidigt som deras hälsa försämras och deras tillgång till utbildning och arbetsmöjligheter begränsas.

Utvecklingen i Irak är en del av en oroande global trend där konservativa krafter försöker återinföra skadliga traditioner och sedvänjor. Ett annat exempel på detta att Gambias regering den 15 juli upphävde den lag som förbjuder könsstympning – ett beslut som stöds av vissa religiösa och politiska ledare i landet.

FN:s befolkningsfond UNFPA står i frontlinjen för att skydda flickors rättigheter och deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Sedan 2011 har Svenska FN-förbundet tillsammans med UNFPA arbetat för att motverka skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning, särskilt i Afar-regionen i norra Etiopien.

Det är mer angeläget än någonsin att stödja UNFPA:s arbete och stå upp för flickors och kvinnors rättigheter. Tillsammans kan vi kämpa mot hoten mot jämställdheten och kräva att alla flickor får möjlighet till en trygg och hoppfull framtid. Stöd UNFPA:s arbete och bli en del av förändringen! Läs mer här!

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer