Umeå FN-förening

FN-dagen

Den 24 oktober är det FN-dagen – en dag att uppmärksamma och fira allt det som FN gör i världen.

FN-dagen 2020

Umeå FN-förening firade FN-dagen och FN:s 75-års jubileum under två omgångar 2020. Firandet tjuvstartade på fredagen  23/10 på Umeå universitets campus. Där bjöd vi på fika, besvarade frågor som ställdes kring föreningen och dess arbete, samt anordnade vi en digital quiz där deltagarna hade möjligheten att vinna ett hemligt pris. 

Under lördagen fortsatte firandet tillsammans med Fredsbaskrarna Västerbotten. Vid veteranernas minnessten hölls en ceremoni med tal av ordföranden från båda föreningarna i vilka FNs arbete förr och framtida belystes. Efter ceremonin fortsatte firandet med en tipspromenad om FN och förbundets arbete. Det var en rolig och givande aktivitet, genom vi alla lärde oss något nytt och lärde känna varandra. Avslutningsvis grillade vi hamburgare ihop och såg filmer om Umeå-FN förenings samt Fredsbaskrarnas arbete och vad de gör. FN-dagen 2019

Umeå FN-föreningen firade dagen 2019 med att arrangerade en föreläsning tillsammans med Fredsbaskrarna Västerbotten för att uppmärksamma FN-dagen. Föreläsningen bestod av att svenska veteraner som deltagit i FN-ledda insatser delade med sig av sina erfarenheter och berättelser från uppdragen i konfliktzonerna. Genom att sprida dessa berättelser, och att sprida dem just på FN-dagen, så uppmärksammades hur FNs fredsbyggande arbete både gör skillnad för människor i konfliktzoner samt påverkar de soldater som eventuellt lämnar den fysiska konflikten bakom sig, men ändå genom sina erfarenheter tar konflikten med sig tillbaka till sina hemländer, hemstäder och vardagsliv. På så sätt bidrog projektet till att på FN-dagen lyfta och konkretisera både FNs fredsarbete och de gränsöverskridande konsekvenserna av konflikter.

Redigera sida

Byt till utkastFörhandsgranskaUppdateraLägg till rubrik

Human rights week 2019

I samarbete med Amnesty Umeå University arrangerades en föreläsning i samband med den samiska nationaldagen. Lena Maria, biträdande föreståndare för Vaartoe, föreläste om den samiska forskningen på Umeå universitet. Det blev en väldigt givande och lyckad föreläsning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 78624612_2455166787914073_2282279598857125888_n-2.jpg

Denna sida uppdaterades 2020-12-08.