I augusti kommer ungdomar från Stenungsund göra en studieresa till bland annat Srebrenica i Bosnien. Jimmy Lövgren, styrelseledamot i STO FN-förening, har träffat och intervjuat Balkangruppen på fritidsgården Hasselgården.
Vi träffas på Hasselgården en kväll i slutet av april. Det är ungdomarna i Balkangruppen och deras två fritidsledare. Det är dessa som i augusti kommer att göra en studieresa ner till Srebrenica i Bosnien i augusti. Ungdomarna brukar laga mat tillsammans en gång i veckan på fritidsgården, och även jag bjuds denna kväll på lite arabisk gryta som smakar gott. Tack!
Balkangruppen är en Vi Unga-förening och en studiecirkel genom Studieförbundet Vuxenskolan. De 6 ungdomarna inblandade i projektet är Donat Jerliu (13 år); Ala Alsheikh (17 år); Kamal Fahmee (17 år); Khalil Jezzini (17 år); och Alva Stenman-Hansson (15 år); samt ingår även Almina Brdar i gruppen, men hon är inte här denna kväll. Heidi Selland och Christoffer Ahlberg jobbar i ungdomsverksamheten. Båda har tidigare erfarenheter av att åka iväg med ungdomar på resor, (bl.a. till Auschwitz). Heidi jobbar mest på Hasselgården medan Christoffer huvudskaligen är på Kulturhuset Fregatten.
Ungdomarna är svenskar, men några av deras föräldrar kommer från olika delar av världen (Sverige, Irak, Palestina, Libanon, Syrien, Kosovo, etc.). De är glada, öppna och ambitiösa – men också väl medvetna om att ungdomar idag får ta emot mycket orättvist ovett ifrån vuxenvärlden. Även deras fritidsledare intygar att de är bra ungdomar: förutom skola och andra föreningsverksamheter så är de väldigt aktiva nere på fritidsgården, och inte minst då i allt det arbete som det innebär att vara med i Balkangruppens förberedelser. Inte mycket tid över till annat där inte.
Nu har de bestämt sig för att åka ner till Srebrenica för att se hur det är där nere nu, en del år efter det fasansfulla kriget på 1990-talet. De har alla hört historier om vad som skedde under kriget i f.d. Jugoslavien, och inte minst i Srebrenica där tusentals muslimska pojkar och män avrättades och lades i massgravar. Någon av ungdomarna har släkt som drabbades, de andra har hört historier och sett bilder. De anser att det är viktigt att detta brott mot mänskligheten inte någonsin glöms bort, precis som inte heller Auschwitz någonsin får glömmas bort.
– Det är nutidshistoria, viktigt att berätta om för eftervärlden, något alla samstämmigt intygar.
De vet att intresset dessutom är stort även bland invandrande ungdomar i Stenungsund; det finns en hel del bosnier som kom hit under Balkan-kriget här. Föräldrarna till dessa 6 ungdomar i projektet kommer om 2 veckor att bjudas in till ett informationsmöte om hela projektet.
Idén till resan kom för något år sedan då Donat diskuterade med kompisen Emmy, och även Alva som också hade en mattelärare med rötter därifrån som berättade mycket om det. Så småningom utvecklades det hela till ett seriöst projekt. Ungdomarna har blivit sponsrade av ett 15-tal organisationer och föreningar, bl.a. även STO FN-förening, men de har även jobbat ihop en del pengar själv också via olika uppdrag/arbeten. Vecka 32 flyger de ner till Tuzla, och sedan vidare transport därifrån till Srebrenica. Väl där nere måste de anmäla sig till lokala polisen inom 48 timmar för vidare uppehållstillstånd. De kommer att bo på ett slags lägenhetshotell, och förhoppningsvis kanske en lokal journalist, som även kan flytande svenska, kan hjälpa dem med guidning någon dag under veckan.
I Srebrenica har de ett schema att följa. De kommer bl.a. att besöka ett barnhem där för att se hur barnen har det – de vet att befolkningen fortfarande är väldigt drabbade. Det kommer även att bli något slags fotbollsturnering med lokala ungdomar. Förutom det så kommer de även att intervjua och fotografera människor där nere, och det kommer även att spelas in en dokumentärfilm (Khalil är regissören i detta projekt) som de vill sprida så mycket som möjligt, och även hoppas kunna få visa upp i ungdomssegmentet på Göteborgs Filmfestival nästa år. Kanske även i Stenungsund, på Kulturhuset…? Khalil vet vilket perspektiv han/de vill ha på filmen:
– Det kommer inte att fokusera på politiken, utan på människorna som lever och bor där, och vad kriget och det som skedde då har inneburit, och fortfarande innebär, för dem.
Det här ”Srebrenica-projektet” har svetsat samman gänget, de skämtar lite med varandra, men de är alla väldigt fokuserade på vilken upplevelse det här ska bli, och att kunna göra den tillsammans på det här sättet.
– Vi har blivit som en liten familj, säger Kamal.
De andra nickar instämmande. Det väntar en stor och omvälvande historielektion och upplevelse innan skolan åter börjar i höst.
Vi skiljs åt, och vi kommer överens om att hålla, och framför allt återuppta kontakten längre fram i år, när de kommit tillbaks från sin Srebrenica-resa och sammanställt sitt dokumentära material. Kanske kan det bli ett föredrag i STO FN-förenings regi, eller varför inte en utställning, eller till och med filmvisning på Kulturhuset senare i år?
STO FN-förening önskar all lycka och välgång till projektet! Ha en bra och givande resa, och ta vara på era erfarenheter, och sprid och informera andra ungdomar, och vuxna, om vad ni upplevt nere på Balkan. Så att världen aldrig glömmer.
Jimmy Lövgren, Hasselgården, 19 april 2018