fbpx
Trots ny lag från 2014 finns det fortfarande personer under 18 år i Sverige som betraktas som gifta av det svenska samhället
15 mars, 2018 / Världshorisont

På väg mot ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige

VÄRLDSHORISONT. Svenska FN-förbundet bedriver sedan 2012 en omfattande kampanj för att påverka den svenska lagstiftningen om barnäktenskap. Arbetet har varit framgångsrikt och den 1 juni 2014 trädde en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap i kraft. I december föreslog regeringens utredare ytterligare skärpningar i lagen.

Barnäktenskap är oförenligt med grundläggande fri- och rättigheter. Det slås fast i en rad FN-dokument, senast 2015 då Agenda 2030 med de globala målen antogs. Enligt mål 5 ska barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner runt om i världen avskaffas senast 2030.

Flickors utsatthet i Sverige började uppmärksammas efter hedersmordet på Fadime Sahindal 2002. Regeringen tillsatte då en utredning, men när dess förslag till åtgärder presenterades 2012 ansåg FN-förbundet och en rad andra organisationer att mer behövde göras. På initiativ av FN-förbundet bildades då nätverket Stoppa barnäktenskap, där företrädare för tjej- och kvinnojourer, Svenska kyrkan och andra organisationer ingår.

– Syftet med nätverket är att väcka opinion och sprida kunskap och information. Vi har skrivit otaliga debattartiklar, uppvaktat politiker, arrangerat riksdagsseminarier, medverkat i de traditionella medierna och varit aktiva i sociala medier. Att synas och höras är viktigt och vårt budskap är tydligt. Unga som bor i Sverige ska ha samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap, oavsett bakgrund, berättar Aleksander Gabelic, FN-förbundets ordförande.

– Förbundet engagerar sig också, genom vårt Flicka-projekt, i det internationella arbetet för att stärka flickors rättigheter. Vi anstränger oss att åskådliggöra flickors situation, såväl i världen som i Sverige. Vi manifesterar mot hederskultur, drar uppmärksamheten till att flickor är rädda även i vårt land och understryker att detta är en rättighetsfråga, fortsätter han.

ENDAST TVÅ DOMAR

FN-förbundet har fått gehör för flera av sina synpunkter. När lagen mot barn- och tvångsäktenskap trädde i kraft 2014 blev det bl a straffbart att förmå någon att gifta sig, men också att förbereda en resa med barnäktenskap som syfte. Men förbundet varnade redan då för att också den nya lagen har kryphål och att många unga fortfarande står utan skydd. Framför allt kan barn- och tvångsäktenskap ingångna i andra länder av personer som saknar anknytning till Sverige fortfarande erkännas av svenska myndigheter om ”synnerliga skäl föreligger”. Konsekvenserna av detta blev tydliga 2016, året efter den stora flyktingvågen till Sverige, då 132 fall av barnäktenskap rapporterades.

Det har också visat sig svårt att omsätta den nya lagen i praktiken. Hittills har endast två fall av tvångsäktenskap lett till åtal och fällande dom. Mot denna bakgrund tillsatte regeringen våren 2017 en utredning för att skärpa lagen ytterligare. Utredaren Mari Heidenborg presenterade sitt första delbetänkande i december. Hon föreslår där att lagen ska skärpas så att barnäktenskap som ingåtts i utlandet inte ska erkännas i Sverige, förutsatt att det gifta barnet inte har fyllt 18 år vid ankomsten till Sverige.

Svenska FN-förbundet välkomnade förslaget men framhåller att vissa unga fortfarande kan betraktas och erkännas som gifta. Förbundet motsätter sig också att undantagsbestämmelsen om synnerliga skäl kvarstår och dessutom utvidgas till att omfatta barnäktenskap som ingåtts i utlandet.

– Förslaget är ett steg i rätt riktning, men de föreslagna ändringarna räcker inte. Vi kräver nolltolerans mot barnäktenskap, i linje med FN:s riktlinjer, säger Aleksander Gabelic.

ENGAGERADE FÖRENINGAR

I samband med internationella dagen för flickor den 11 oktober överlämnade FN-förbundet ett upprop till utredaren Mari Heidenborg och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Det har undertecknats av 9 457 personer som ställer sig bakom kravet att ingen under 18 år ska kunna betraktas som gift i Sverige, oberoende av födelseort.

Bakom uppropet står bl a många av FN-förbundets lokalföreningar som i allt högre utsträckning har engagerat sig för att stoppa barnäktenskap .

– Man ska komma ihåg att lagstiftning är bara ett av flera verktyg för att skydda barn från utsatthet och tvång. När det gäller kunskapsspridning, engagemang och påverkansarbete i olika former är FN-föreningarnas arbete landet runt jätteviktigt, påpekar Gabelic.

Del två av regeringens utredning, som handlar om straffskärpning för brott mot lagen om barnäktenskap, presenteras under våren.

Text: Nora Weintraub, frilansjournalist
Foto: Mostphotos/Porto Sabbia

——————–

Omslag tidningen Världshorisont nr 1 2018Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2018).
Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och få tidningen Världshorisont hem i brevlådan.

Skaffa medlemskap >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer