fbpx
Emelie, Anna, Nairi och Helge är årets praktikanter.
11 september, 2018 / Nyheter

Våra internationella praktikanter är på plats

Årets internationella praktikanter har nu kommit på plats i Armenien, Georgien och Tanzania. Under hösten ska de bidra till våra systerorganisationers arbete för bland annat demokrati och de globala målen. 

Varje år erbjuder Svenska FN-förbundet internationell praktik för unga medlemmar med intresse för utvecklingsfrågor. Fältpraktiken görs hos våra systerförbund i Armenien, Georgien och Tanzania. FN-förbunden i Armenien och Georgien har inkluderande demokratisering i fokus för sitt arbete. FN-förbundet i Tanzania jobbar med de globala målen som sitt huvudfokus.

Årets praktikanter gör sin fältpraktik nu under hösten och har precis anlänt till sina nya hem för de närmsta månaderna. Är du nyfiken på vilka årets praktikanter är? Lär känna dem nedan! Och håll utkik i vår blogg och på sociala medier där de kommer att rapportera från sin vistelse.

Nairi Moosakhanian är på plats i Armenien
Nairi är 23 år, läser till vardags på socionomprogrammet och brinner lite extra för frågor som rör mänskliga rättigheter.

– Med inriktning på demokratisering och med ungdomar i fokus var det en praktik som passade mig väldigt bra. Praktiken blir en perfekt balans mellan mina intressen och vad jag ville lära mig mer om. Jag ser fram emot att lära mig hur lokalt och nationellt arbete inom ett FN-förbund kan se ut i ett annat land. Jag vill se hur arbetet för demokratisering fungerar och utförs. Självklart ser jag också fram emot den resa som mina medpraktikanter och jag får chansen att göra.

Anna Foucard är på plats i Georgien
Anna är 24 år och har en pol.kand med statsvetenskaplig inriktning från Lunds universitet. Hennes hjärtefrågor är global rättvisa och miljöfrågor.

– Georgien är ett land med rik kultur och en mycket intressant historia. Att Georgien blev självständigt från Sovjetunionen så pass nyligen gör att det är intressant att följa landets demokratiseringsprocess och hur FN-förbundet arbetar för att stärka civilsamhället. Jag ser dels fram emot själva praktikuppgifterna, dels att få ta del av UNAG:s arbete för demokratiutveckling och att träffa unga som är aktiva inom civilsamhället. Dessutom ser jag jättemycket fram emot den georgiska maten och naturen!

Emelie Wendesten är på plats i Georgien
Emelie är 23 år och har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap från Lunds universitet. Hon brinner lite extra för identitetskonstruktioner och skapandet av ”vi och dom”. Även fredsbyggande och demokratiutveckling i post-konfliktuella samhällen ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag har länge haft ett stort intresse för postsovjetiska stater och spenderade förra hösten i Ryssland där det pratades mer om Georgien än hemma i Sverige. Det ledde till ett ökat intresse för Georgien och i synnerhet för landets demokratiseringsprocess och geopolitik. Efter flera år på universitetet ser jag verkligen fram emot praktisk erfarenhet och givande lärdomar från att vara i fält. Det ska även bli otroligt intressant att få lära känna landet och lära mig mer om Georgiens politik, historia och kultur.

Helge Drebold är på plats i Tanzania
Helge är 28 år och läser till vardags en pågående master i Global Health vid Uppsala universitet. Helge brinner särskilt för hälsofrågor.

Brist på praktiskt erfarenhet och törst efter nya äventyr fick mig att söka praktik i Tanzania. Jag ser verkligen fram emot att få vara delaktig i arbetet med att uppnå Agenda 2030 i Tanzania… och evig sommar!

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera
dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer