fbpx
Koll & kommentar
Kadiga Ali Humed har med stöd av Svenska FN-förbundet utbildats av FN:s befolkningsfond.
13 augusti, 2020 / Nyheter

Kadiga arbetar mot spridning av covid-19 i Afambo

Med stöd av FN-förbundets projekt Flicka har Kadiga Ali Humed under lång tid arbetat för att motverka skadliga traditioner i norra Etiopien. Nu informerar hon gravida kvinnor och andra om hur de ska undvika att smittas av covid-19.

Kadiga Ali Humed är en av de unga kvinnor som arbetar för att stoppa spridning av covid-19 i Afambo som ligger i Afar-regionen i norra Etiopien där Svenska FN-förbundets projekt Flicka verkar. Tillsammans med andra volontärer sprider hon kunskap om vikten av personlig hygien och social distansering för att minska risken för smittspridning. Ett annat syfte med insatsen är att motverka ryktesspridning om att gravida kvinnor bör undvika att söka sig till vårdinrättningar på grund av covid-19. Volontärerna informerar om att social distansering är viktig men att det fortfarande är säkert att söka vård under graviditeten.

Den som har följt projektet Flicka genom åren känner kanske igen Kadiga från tidigare berättelser från Afar-regionen. Kadiga har stor erfarenhet av socialt arbete. För några år sedan ledde hon samtalsgrupper som organiserades av FN:s befolkningsfond UNFPA för att stärka flickors egenmakt och motverka barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Projektet finansierades av insamlade medel från Svenska FN-förbundet och innefattade även dialogmöten där lokala ledare bidrog till att förändra normer kring barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Det ledde till att flera städer i distriktet offentligt tog avstånd från de skadliga traditionerna.

Risken för barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar under pandemier, vilket hotar den positiva utvecklingen i områden som Afambo. Därför fortsätter Kadiga och hennes kollegor dialogen om barnäktenskap och kvinnlig könsstympning samt bevakar misstänkta fall i distriktet vid sidan av arbetet med att motverka covid-19. Dessbättre har inga nya fall av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning rapporterats i distriktet i år.

Svenska FN-förbundet har stöttat FN:s befolkningsfond och dess arbete i Afar-regionen sedan 2011. I dag går insamlade medel främst till insatser i distriktet A’bala, som är granndistrikt till Afambo, med målsättningen att stärka flickors egenmakt och att lokalsamhällena även där ska ta avstånd från barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Vill du vara med och hjälpa flickor och kvinnor i Afar? Ge en gåva till FN-förbundets projekt Flicka!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer