fbpx
19 augusti, 2016 / Nyheter

Etiopiska städer fördömer barnäktenskap och könsstympning

Tack vare FN-förbundets projekt Flicka har tre städer i Afambo-distriktet i Etiopien fördömt barnäktenskap och könsstympning. Vi tackar alla som har bidragit till en bättre framtid för många flickor!

Svenska FN-förbundets projekt Flicka har sedan 2011 stött FN:s arbete för att förbättra flickors framtidsutsikter i norra Etiopien. Genom utbildning och andra insatser är siktet inställt på att minska förekomsten av barnäktenskap och könsstympning som tidigare var vanliga traditioner i området.

Nu kommer den glädjande nyheten att tre städer i distriktet Afambo har fördömer både barnäktenskap och könsstympning. Det skedde vid en ceremoni som hölls förra lördagen.

”Ett nytt kapitel startar nu för flickorna i Afambo Woreda”, sa FN:s representant på plats vid ceremonin. Projektet har bedrivits av FN:s befolkningsfond UNFPA och gjorts möjligt tack vare stöd från Svenska FN-förbundets projekt Flicka.

I projektet har FN arbetat systematiskt tillsammans med lokala företrädare, religiösa ledare och klanledare samt föräldrar och lärare i samverkan. Man har också tagit hjälp av mödravårdspersonal, sjukhuspersonal och personer som tidigare arbetade med könsstympning. Också rättsliga myndigheter har medverkat. En viktig roll i framgången spelar också de samtal och klubbar för gifta och ogifta flickor som har varit en del av programmet.

FN-förbundet har tillsammans med bland andra sina företagspartner besökt området och sett hur arbetet har gått framåt.

– Det offentliga avståndstagandet från barnäktenskap och könsstympning visar att Flicka-projektet spelar en avgörande roll för FN:s möjligheter att arbeta för flickors och unga kvinnors rättigheter. Vi tackar alla som med sina bidrag har sett till att många flickor i Afambo nu går en ljusare framtid till mötes, säger Jens Petersson, tillförordnad generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Under de senaste åtta åren beräknas omkring 10 000 flickor i Afambo-distriktet ha sluppit könsstympning tack vare FN-programmet. Programmet fortsätter sedan förra året i nya delar av den större Afar-regionen, fortfarande med stöd av FN-förbundets Flicka-projekt.

Läs mer på UNFPA:s webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer