Världens länder uppmanas att infria sina klimatlöften. Foto: Unsplash
5 november, 2021 / Nyheter

COP 26: Många löften och fortsatta utsläpp

FN:s klimatmöte COP 26 pågår för fullt. Under mötets första dagar varvades brandtal och varningar med utökade löften och optimism. Nästa vecka fortsätter förhandlingarna med ländernas ministrar på plats.

Med cirka 39 000 registrerade deltagare, över 200 sidoarrangemang och fem olika dagordningar drog klimatmötet COP 26 i gång i Glasgow den 31 oktober. Mötet inleddes med två dagar där presidenter, statsministrar och andra makthavare manade till och manifesterade stärkta åtaganden för att uppfylla Parisavtalet.

FN:s generalsekreterare António Guterres var en av de första talarna. Han talade om klimatkatastrof och en snabb färd mot en värld med över två grader ökad medeltemperatur samtidigt som vetenskapen är tydlig med att vi behöver hålla oss under 1,5 grads ökning. Särskilt G20-ländernas ansvar lyftes eftersom de står för 80 procent av utsläppen.

– Antingen stoppar vi vårt fossilberoende eller så stoppar det oss. Det är dags att säga stopp för rovdrift på biologisk mångfald. Det är dags att sluta behandla jorden som en toalett, var några av de många vassa kommentarer som FN-chefen levererade under sitt tal.

Några av de små önationerna uttryckte besvikelse över bristande stöd från de rika länderna. Klimatförändringarna har drabbat många små önationer hårt. Samhällen har gång på gång blivit förstörda av översvämningar och andra naturkatastrofer. Barbados statsminister, Mia Mottley, kritiserade bland annat att klimatfinansieringen är otillräcklig och sa att två grader är en dödsdom för folk i länder som Samoa och Barbados.

Förutom löftena från enskilda länder har det under veckan även levererats flera framförhandlade deklarationer och löften. Först ut var The Glasgow Leaders Declaration on Forests and Land Uses som bland annat handlar om att stärka ländernas ansträngningar att skydda skog och landområden och underlätta för handel som bidrar till hållbar konsumtion och produktion som inte ökar avskogning och markförstöring. Efter det presenterades The Breakthrough Agenda som innebär att ett antal länder skrivit under på att samverka för att inom olika samhällsområden bidra till minskad klimatpåverkan. Områdena det handlar om är energi, vägtransporter, stål och vätgas.

Ett tredje initiativ kom i form av the Global Methane Pledge som bland annat handlar om att länderna som skrivit under lovar att till 2030 minska utsläppen av metangas med 30 procent.

Under torsdagen, som hade temat energi, duggade löftena tätt. Bland annat kom löften om att sluta investera i kol, löften om att fasa ut kolanvändningen till 2030 från vissa länder och även löften från några länder om att sluta att offentligt finansiera satsningar i fossil energi utomlands.

Förhandlingarna fortsätter under den kommande veckan. Det handlar bland mycket annat om att specificera regelverk med koppling till artikel 6 i Parisavtalet, men också om att driva på arbetet med klimatfinansieringen med särskilt fokus på mer finansiering till klimatanpassning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer