fbpx
Anna Bergendahl. Foto: Magnus Ragnvid
20 juni, 2019 / Nyheter

Anna arbetar mot könsstympning

Tre frågor till artisten, läkarstudenten och goodwillambassadören Anna Bergendahl som stödjer FN-förbundets sommarkampanj mot könsstympning.

Sångerskan Anna Bergendahl har bråda dagar. Efter finalen i Melodifestivalen är hon ute på sommarturné och möter svenska folket. Anna, som studerar till läkare, är också goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet och särskilt engagerad för flickors och unga kvinnors rättigheter. Hon har ofta ställt upp till stöd för FN-förbundets projekt Flicka.

Sommaren är högsäsong för könsstympning och FN-förbundet startade nyligen en kampanj mot den brutala traditionen som drabbar 4 miljoner flickor varje år. Även flickor i Sverige utsätts – inte sällan under sommarlovet. Vi bad Anna Bergendahl att svara på några frågor.

Hur startade ditt engagemang mot könsstympning?

Jag gick på en FN-certifierad gymnasieskola och fick upp ögonen för globala frågor och internationella relationer. Efter studenten praktiserade jag på Svenska FN-förbundet. Kort därefter fick jag det ärofyllda erbjudandet att bli goodwill-ambassadör för förbundet och lite senare startades projektet Flicka. Det blev självklart för mig att engagera mig mer specifikt för flickor och unga kvinnor.

Jag har alltid haft ett starkt rättvisetänkande och det utvecklades senare till ett engagemang för feminism. Vill man göra något som får stor effekt i jämställdhetsfrågan ska lägga mest krut på flickor och kvinnor i utvecklingsländer som upplever det största könsbaserade förtrycket. Rätten till den egna kroppen är fundamental och kan för oss svenskar verka självklar, men miljoner flickor världen över åtnjuter inte den rätten. En av de tydligaste konsekvenserna av det är just könsstympning.

Är kunskapen om könsstympning tillräcklig i Sverige?

Det tror jag tyvärr inte. När jag pratar om könsstympning med vänner och familj, eller när jag talar för FN-förbundets räkning i olika sammanhang, blir folk ofta chockade. Könsstympning av flickor innebär i sin mest brutala form att både inre och yttre blygdläppar skärs bort, liksom klitoris. Det är inte ovanligt att detta ingrepp utförs på småflickor och till och med på nyfödda. Vaginaöppningen sys sen igen och ett hål litet som ett riskorn lämnas för avflöde av urin och mensblod. Det skapar naturligtvis stora problem för något så enkelt som att kissa och menstruera, vilket kan leda till infektion, njurpåverkan och blodförgiftning. Den yttersta konsekvensen är att flickan dör. Inför förlossning skärs den gravida flickan eller kvinnan upp för att efteråt åter sys igen.

Hur kommer du som läkare att arbeta mot könsstympning?

Beroende på vilken specialitet jag väljer finns det olika sätt att arbeta, men siktet är inställt på att få komma ut i fält och arbeta praktiskt. Läkare kan ju också vara viktiga opinionsbildare och folkbildare och jag hoppas kunna bidra mycket även på det sättet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer