fbpx
Ungdomar från lokala ungdomscenter deltar i konferens om jämställdhet i Tbilisi. Fotograf: UNAG
21 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Unga samlas för att diskutera könsbaserat våld

Min tid i Georgien och i rollen som praktikant på FN-förbundet i Georgien (UNAG) börjar närma sig sitt slut. När jag reflekterar tillbaka över de senaste fyra månaderna råder det inga tvivel om att ungas roll i samhället, social inkludering och jämställdhet har stått i fokus för min vistelse här. 

Unga personer utgör cirka 24,6 procent av Georgiens befolkning. Att driva, underlätta för och stötta ungas samhällsengagemang är därför en viktig del i att skapa en inkluderande samhällsutveckling. Inte minst då en stor andel georgier har valt att lämna landet under de senaste två decennierna i jakten på bland annat mer välbetalda jobb.

Ett av de tillfällen då jag bidragit aktivt till just ungdomsengagemang var under en konferens i huvudstaden Tbilisi som anordnades av UNAG i början av december. Konferensen samlade strax under 30 ungdomar från hela landet för att diskutera och lära sig mer om jämställdhet i landet. Mer specifikt var mäns våld mot kvinnor, det rättsliga påföljderna av könsrelaterat våld och de formella och informella samhällsinstitutioner som kan stötta våldsutsatta på agendan.

Ungdomar från lokala ungdomscenter som lyssnar på en föreläsning om jämställdhet under konferens. Fotograf: UNAG

Enligt data från UN Women och nationella undersökningar, har attityderna bland kvinnor och män gentemot våld mot kvinnor utvecklats i positiv riktning under de senaste åren. Andelen som tycker att våld i nära relation går att rättfärdiga är dock fortfarande hög (31% bland män och 22% bland kvinnor). 50 procent av de män som deltagit i den nationella undersökningen tycker även att våld i nära relation är en privatsak som andra ej borde lägga sig i. Motsvarande siffra bland kvinnor är 33 procent. 

Statistiken visar hur viktigt det är att utbilda och sprida kunskap inom jämställdhet i stort, och intimt partnervåld i synnerhet – inte minst för att bryta tystnadskulturen i frågan och stärka den unga generationen att kräva förändring. 

Material som använts under konferensen. Fotograf: UNAG

Den fullspäckade konferensen leddes av medarbetare från UNAG, men ett övergripande fokus var på de gästföreläsare och experter som var inbjudna. Även jag och min medpraktikant höll i en föreläsning och workshop inom området jämställdhetsintegrering. Bland annat pratade vi om hur Sveriges utveckling inom jämställdhet sett ut historiskt. 

Syftet med konferensen var att träna och stärka deltagarnas kunskaper i ämnet, då de i vår ska föra vidare informationen inom sina lokala nätverk och samhällen. Detta för att få så stor spridning som möjligt och bidra till att både den unga och äldre generationen ska kunna kräva förändring. 

Pauline af Ekenstam, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer