fbpx
18 augusti, 2022 / Debattartiklar

Fråga dina politiker om FN!

Kriget i Ukraina, pandemin och klimathotet gör omvärldsfrågorna viktigare än någonsin. Riksdagens partier måste hålla sina löften om fortsatt svenskt stöd till FN, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson inför valet.

Svenska valrörelser domineras ofta av inrikespolitik och plånboksfrågor men inför årets val måste partier och politiker höja blicken och även förhålla sig till krig och konflikter, pandemi och klimathot. Höjda livsmedelspriser, dyrare bensin och brist på vissa varor och råvaror påminner om att omvärldsfrågorna har flyttat in i de svenska vardagsrummen. Sommarens värmerekord i Europa och extremväder med orkaner, översvämningar, värmeböljor och skogsbränder världen över manar samtidigt till eftertanke om klimatkrisens konsekvenser.

Inför valet den 11 september har Svenska FN-förbundet frågat riksdagspartierna dels om de är beredda att stärka FN och det globala samarbetet, dels hur de ser på det svenska biståndet. Svaren visar att sex av åtta partier står bakom enprocentsmålet för biståndet. Partierna framhåller FN:s roll samt behovet av reformering av FN-arbetet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning bland partierna. 

FN bidrar till en säkrare, mer trygg och rättvis värld. Bistånd som kanaliseras genom världsorganisationen bidrar till mat, vaccin, utbildning samt bättre villkor för världens flickor och kvinnor. Genom FN-arbetet förebyggs nya konflikter och ytterligare flyktingkatastrofer – och FN är den enda platsen där nästan alla världens länder möts för att hantera gemensamma problem.

Sverige har länge varit ett aktivt FN-land och en stor humanitär givare. Svenska regeringar har genom åren verkat för konfliktförebyggande, nedrustning, jämställdhet och kontakter med civilsamhället. Tillsammans med andra små och medelstora länder har Sverige försvarat grundläggande FN-värderingar om fred och rättvisa. Det multilaterala samarbetet blir ännu viktigare när totalitära ledare hotar fredliga grannar, när kärnvapenhotet åter gör sig påmint och när hunger och fattigdom breder ut sig.

Sverige är i kraft av stort engagemang och konstruktivt arbete en kraft att räkna med i FN. Så måste det förbli. Just nu pågår en spännande diskussion om FN:s framtid inför ett stort möte som hålls nästa år. Där har Sveriges regering och invånare mycket att bidra med. Inför valet uppmuntrar vi alla väljare att på torg och i valstugor påminna partier och politiker om deras löften om stöd till FN-samarbetet – och att kräva att löftena hålls även efter valet. 

De globala utmaningarna är fler och större än på länge och det är avgörande att världens länder har en plattform för dialog och lösningar. FN och den regelbaserade världsordningen är avgörande för alla världens människor. När vår gemensamma säkerhet hotas krävs ett samtal om det multilaterala samarbetets betydelse också för människor i Sverige. Därför måste årets valrörelse handla också om fortsatt ekonomiskt och politiskt stöd för FN-arbetet.

Bli medlem!

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Blir medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer