fbpx
5 juni, 2018 / Blogg

”There is no Plan B because there is no Planet B”

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. En dag att uppmärksamma allt det fantastiska arbete som sker världen över för att bevara vår planet och vår miljö. Det är även en dag att uppmärksamma de utmaningar som finns och det arbete som kvarstår. Vårt sätt att leva idag bidrar till utrotande av djur- och växtarter, att mark förstörs som en följd av ökenspridning och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Citatet i rubriken använde den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon i samband med ett toppmöte om klimatet 2014 – och visst stämmer det? Vi har inte en andra chans när det gäller vår planet. Jag, som lever i en av de grönaste huvudstäderna i Europa, kan inte tänka mig ett liv utan en rik och välmående miljö runt omkring mig. Vad hade kvällspromenaden i skogen efter jobbet varit utan fågelkvitter? Finns det någon bättre känsla än att komma hem till västkusten och ta årets första dopp i Tylösand? Hur avslappnande är det inte att sätta sig vid en sjö en varm sommarkväll och grilla med vänner? Vi tar vår miljö, våra ekosystem och djurlivet runt omkring oss för givet idag. Men det är inte självklart att vi alltid kommer ha det så.

Runt om i världen påverkas människor dagligen av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt systerförbund i Tanzania ger bönder utbildning i hur de ska hantera den ökande havsnivån som förstör deras grödor. Vårt projekt Skolmat ser till att barn i Etiopien, som lider av den värsta torkan på tiotals år, får mat för dagen. Vårt systerförbund i Zimbabwe anordnar regelbundet städkampanjer vid olika vattendrag och sjöar för att minska föroreningar och därmed även förbättra människornas hälsa. Om inte den miljömässiga utvecklingen är hållbar så kommer vi aldrig kunna utrota fattigdom, förebygga konflikter eller skapa ett jämställt samhälle där alla har lika förutsättningar. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår miljö och vår planet, för allas vår skull.

FN är en viktig plattform för att inte bara belysa utan även sätta press på världens ledare att ta sitt ansvar för att stoppa klimatförändringar och skapa en miljömässigt hållbar utveckling. De goda nyheterna är att världens ledare enades 2015 i FN om 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att bevara en rik biologisk mångfald, stoppa klimatförändringar och säkerställa att våra hav är friska och rena. Det som är så fantastiskt med agendan är att de tre dimensionerna till hållbar utveckling – det vill säga ekonomisk, social och miljömässig – ligger till grund för målen. Det är när vi förstår hur dessa hänger ihop och hur beroende de är av varandra som vi kan skapa en bättre värld, på riktigt.

Om vi når de globala målen till 2030 kan vi skapa en hållbar utveckling som lämnar en planet även för framtida generationer. Men det är upp till oss alla att skapa den förändring vi behöver se. Det sägs att vi är den första generationen att utrota fattigdom och den sista att stoppa klimatförändringar. Så vad väntar vi på?

Vad kan du göra för att minska din miljöpåverkan?

  • Ät mer vegetarisk mat! Se över om du verkligen behöver ha kött och mejeriprodukter i alla måltider.
  • Flyg mindre! Varför inte tågluffa och utforska våra grannländer istället för att flyga på solsemester varje år?
  • Rösta i EU-, riksdags- och kommunalval! Påverka politiken på det sätt du tycker går i linje med en hållbar utveckling.
  • Spara på pappret! Undvik at skriva ut papper om du inte behöver, be om att få elektroniska fakturor och använd färre servetter.

Läs mer i vårt informationsmaterial om Agenda 2030 för fler tips på enkla saker du kan göra i vardagen och hur vi arbetar med globala målen.

Pernilla Bergström
Projektledare kommunikation och engagemang Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer