5 juni, 2018 / Blogg

”There is no Plan B because there is no Planet B”

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. En dag att uppmärksamma allt det fantastiska arbete som sker världen över för att bevara vår planet och vår miljö. Det är även en dag att uppmärksamma de utmaningar som finns och det arbete som kvarstår. Vårt sätt att leva idag bidrar till utrotande av djur- och växtarter, att mark förstörs som en följd av ökenspridning och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Citatet i rubriken använde den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon i samband med ett toppmöte om klimatet 2014 – och visst stämmer det? Vi har inte en andra chans när det gäller vår planet. Jag, som lever i en av de grönaste huvudstäderna i Europa, kan inte tänka mig ett liv utan en rik och välmående miljö runt omkring mig. Vad hade kvällspromenaden i skogen efter jobbet varit utan fågelkvitter? Finns det någon bättre känsla än att komma hem till västkusten och ta årets första dopp i Tylösand? Hur avslappnande är det inte att sätta sig vid en sjö en varm sommarkväll och grilla med vänner? Vi tar vår miljö, våra ekosystem och djurlivet runt omkring oss för givet idag. Men det är inte självklart att vi alltid kommer ha det så.

Runt om i världen påverkas människor dagligen av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt systerförbund i Tanzania ger bönder utbildning i hur de ska hantera den ökande havsnivån som förstör deras grödor. Vårt projekt Skolmat ser till att barn i Etiopien, som lider av den värsta torkan på tiotals år, får mat för dagen. Vårt systerförbund i Zimbabwe anordnar regelbundet städkampanjer vid olika vattendrag och sjöar för att minska föroreningar och därmed även förbättra människornas hälsa. Om inte den miljömässiga utvecklingen är hållbar så kommer vi aldrig kunna utrota fattigdom, förebygga konflikter eller skapa ett jämställt samhälle där alla har lika förutsättningar. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår miljö och vår planet, för allas vår skull.

FN är en viktig plattform för att inte bara belysa utan även sätta press på världens ledare att ta sitt ansvar för att stoppa klimatförändringar och skapa en miljömässigt hållbar utveckling. De goda nyheterna är att världens ledare enades 2015 i FN om 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att bevara en rik biologisk mångfald, stoppa klimatförändringar och säkerställa att våra hav är friska och rena. Det som är så fantastiskt med agendan är att de tre dimensionerna till hållbar utveckling – det vill säga ekonomisk, social och miljömässig – ligger till grund för målen. Det är när vi förstår hur dessa hänger ihop och hur beroende de är av varandra som vi kan skapa en bättre värld, på riktigt.

Om vi når de globala målen till 2030 kan vi skapa en hållbar utveckling som lämnar en planet även för framtida generationer. Men det är upp till oss alla att skapa den förändring vi behöver se. Det sägs att vi är den första generationen att utrota fattigdom och den sista att stoppa klimatförändringar. Så vad väntar vi på?

Vad kan du göra för att minska din miljöpåverkan?

  • Ät mer vegetarisk mat! Se över om du verkligen behöver ha kött och mejeriprodukter i alla måltider.
  • Flyg mindre! Varför inte tågluffa och utforska våra grannländer istället för att flyga på solsemester varje år?
  • Rösta i EU-, riksdags- och kommunalval! Påverka politiken på det sätt du tycker går i linje med en hållbar utveckling.
  • Spara på pappret! Undvik at skriva ut papper om du inte behöver, be om att få elektroniska fakturor och använd färre servetter.

Läs mer i vårt informationsmaterial om Agenda 2030 för fler tips på enkla saker du kan göra i vardagen och hur vi arbetar med globala målen.

Pernilla Bergström
Projektledare kommunikation och engagemang Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer