fbpx
5 juni, 2018 / Blogg

”There is no Plan B because there is no Planet B”

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. En dag att uppmärksamma allt det fantastiska arbete som sker världen över för att bevara vår planet och vår miljö. Det är även en dag att uppmärksamma de utmaningar som finns och det arbete som kvarstår. Vårt sätt att leva idag bidrar till utrotande av djur- och växtarter, att mark förstörs som en följd av ökenspridning och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Citatet i rubriken använde den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon i samband med ett toppmöte om klimatet 2014 – och visst stämmer det? Vi har inte en andra chans när det gäller vår planet. Jag, som lever i en av de grönaste huvudstäderna i Europa, kan inte tänka mig ett liv utan en rik och välmående miljö runt omkring mig. Vad hade kvällspromenaden i skogen efter jobbet varit utan fågelkvitter? Finns det någon bättre känsla än att komma hem till västkusten och ta årets första dopp i Tylösand? Hur avslappnande är det inte att sätta sig vid en sjö en varm sommarkväll och grilla med vänner? Vi tar vår miljö, våra ekosystem och djurlivet runt omkring oss för givet idag. Men det är inte självklart att vi alltid kommer ha det så.

Runt om i världen påverkas människor dagligen av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt systerförbund i Tanzania ger bönder utbildning i hur de ska hantera den ökande havsnivån som förstör deras grödor. Vårt projekt Skolmat ser till att barn i Etiopien, som lider av den värsta torkan på tiotals år, får mat för dagen. Vårt systerförbund i Zimbabwe anordnar regelbundet städkampanjer vid olika vattendrag och sjöar för att minska föroreningar och därmed även förbättra människornas hälsa. Om inte den miljömässiga utvecklingen är hållbar så kommer vi aldrig kunna utrota fattigdom, förebygga konflikter eller skapa ett jämställt samhälle där alla har lika förutsättningar. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår miljö och vår planet, för allas vår skull.

FN är en viktig plattform för att inte bara belysa utan även sätta press på världens ledare att ta sitt ansvar för att stoppa klimatförändringar och skapa en miljömässigt hållbar utveckling. De goda nyheterna är att världens ledare enades 2015 i FN om 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att bevara en rik biologisk mångfald, stoppa klimatförändringar och säkerställa att våra hav är friska och rena. Det som är så fantastiskt med agendan är att de tre dimensionerna till hållbar utveckling – det vill säga ekonomisk, social och miljömässig – ligger till grund för målen. Det är när vi förstår hur dessa hänger ihop och hur beroende de är av varandra som vi kan skapa en bättre värld, på riktigt.

Om vi når de globala målen till 2030 kan vi skapa en hållbar utveckling som lämnar en planet även för framtida generationer. Men det är upp till oss alla att skapa den förändring vi behöver se. Det sägs att vi är den första generationen att utrota fattigdom och den sista att stoppa klimatförändringar. Så vad väntar vi på?

Vad kan du göra för att minska din miljöpåverkan?

  • Ät mer vegetarisk mat! Se över om du verkligen behöver ha kött och mejeriprodukter i alla måltider.
  • Flyg mindre! Varför inte tågluffa och utforska våra grannländer istället för att flyga på solsemester varje år?
  • Rösta i EU-, riksdags- och kommunalval! Påverka politiken på det sätt du tycker går i linje med en hållbar utveckling.
  • Spara på pappret! Undvik at skriva ut papper om du inte behöver, be om att få elektroniska fakturor och använd färre servetter.

Läs mer i vårt informationsmaterial om Agenda 2030 för fler tips på enkla saker du kan göra i vardagen och hur vi arbetar med globala målen.

Pernilla Bergström
Projektledare kommunikation och engagemang Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer