fbpx
5 juni, 2018 / Blogg

”There is no Plan B because there is no Planet B”

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. En dag att uppmärksamma allt det fantastiska arbete som sker världen över för att bevara vår planet och vår miljö. Det är även en dag att uppmärksamma de utmaningar som finns och det arbete som kvarstår. Vårt sätt att leva idag bidrar till utrotande av djur- och växtarter, att mark förstörs som en följd av ökenspridning och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Citatet i rubriken använde den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon i samband med ett toppmöte om klimatet 2014 – och visst stämmer det? Vi har inte en andra chans när det gäller vår planet. Jag, som lever i en av de grönaste huvudstäderna i Europa, kan inte tänka mig ett liv utan en rik och välmående miljö runt omkring mig. Vad hade kvällspromenaden i skogen efter jobbet varit utan fågelkvitter? Finns det någon bättre känsla än att komma hem till västkusten och ta årets första dopp i Tylösand? Hur avslappnande är det inte att sätta sig vid en sjö en varm sommarkväll och grilla med vänner? Vi tar vår miljö, våra ekosystem och djurlivet runt omkring oss för givet idag. Men det är inte självklart att vi alltid kommer ha det så.

Runt om i världen påverkas människor dagligen av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt systerförbund i Tanzania ger bönder utbildning i hur de ska hantera den ökande havsnivån som förstör deras grödor. Vårt projekt Skolmat ser till att barn i Etiopien, som lider av den värsta torkan på tiotals år, får mat för dagen. Vårt systerförbund i Zimbabwe anordnar regelbundet städkampanjer vid olika vattendrag och sjöar för att minska föroreningar och därmed även förbättra människornas hälsa. Om inte den miljömässiga utvecklingen är hållbar så kommer vi aldrig kunna utrota fattigdom, förebygga konflikter eller skapa ett jämställt samhälle där alla har lika förutsättningar. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår miljö och vår planet, för allas vår skull.

FN är en viktig plattform för att inte bara belysa utan även sätta press på världens ledare att ta sitt ansvar för att stoppa klimatförändringar och skapa en miljömässigt hållbar utveckling. De goda nyheterna är att världens ledare enades 2015 i FN om 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att bevara en rik biologisk mångfald, stoppa klimatförändringar och säkerställa att våra hav är friska och rena. Det som är så fantastiskt med agendan är att de tre dimensionerna till hållbar utveckling – det vill säga ekonomisk, social och miljömässig – ligger till grund för målen. Det är när vi förstår hur dessa hänger ihop och hur beroende de är av varandra som vi kan skapa en bättre värld, på riktigt.

Om vi når de globala målen till 2030 kan vi skapa en hållbar utveckling som lämnar en planet även för framtida generationer. Men det är upp till oss alla att skapa den förändring vi behöver se. Det sägs att vi är den första generationen att utrota fattigdom och den sista att stoppa klimatförändringar. Så vad väntar vi på?

Vad kan du göra för att minska din miljöpåverkan?

  • Ät mer vegetarisk mat! Se över om du verkligen behöver ha kött och mejeriprodukter i alla måltider.
  • Flyg mindre! Varför inte tågluffa och utforska våra grannländer istället för att flyga på solsemester varje år?
  • Rösta i EU-, riksdags- och kommunalval! Påverka politiken på det sätt du tycker går i linje med en hållbar utveckling.
  • Spara på pappret! Undvik at skriva ut papper om du inte behöver, be om att få elektroniska fakturor och använd färre servetter.

Läs mer i vårt informationsmaterial om Agenda 2030 för fler tips på enkla saker du kan göra i vardagen och hur vi arbetar med globala målen.

Pernilla Bergström
Projektledare kommunikation och engagemang Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer