fbpx
Norra Irak är ett område där många minor finns kvar. Foto: UN Photo/Eric Falt
11 april, 2019 / Ambassadörernas blogg

Ett viktigt första steg

“Vi hörde bomber falla runt om staden och sedan sirener från ambulanser. Vi hade inte sovit på flera dagar när det äntligen blev tillfällig vapenvila. När vi väl vågade gå ut såg staden inte ut som jag mindes den. 200 meter bort på gatan såg jag en pojke ta upp ett metallföremål och låtsas som att det var ett flygplan att leka med. Några sekunder senare exploderade föremålet och vi förstod att det var en mina. Vad som hände pojken sedan vet jag inte”. Detta är en av många historier jag har hört genom åren av personer som har indirekt eller direkt blivit drabbade av krig och konflikter.

De senaste veckorna har det pratats mycket om Syrien och Irak i samband med att kontrollen över stora landområden återtagits från terroristgruppen IS. Båda länderna är mintäta områden och nu krävs det stora insatser för att röja landminor så att internflyktingar kan återvända hem. Som tur är finns FN:s minröjnings service Unmas, som stöds genom FN-förbundets Projekt Minor, på plats i Syrien och Irak. Deras närvaro är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling i länderna.

Minröjning är ett första steg för fredliga och inkluderade samhällen, vilket är ett av målen i Agenda 2030 – hela världens ambitiösa utvecklingsagenda. Den ekonomiska och sociala utvecklingen i ett land bygger på fred och trygghet för befolkningen. Där det finns minor är ingen människa trygg. Minor är tysta vapen som kan döda och skada även efter krigets slut.

Listan kan göras lång över hur minröjning är ett viktigt första steg och en förutsättning för att människor ska kunna leva i säkerhet. Vi har en generation av barn som har levt större delen av sina liv på flykt eller i flyktingläger med begränsad tillgång till utbildning. Genom att röja minor kan barn få en säker gångväg till skolan.

Vad som kommer hända i Syrien och Irak återstår att se. Mellanöstern har varit konfliktdrabbat i decennier och situationen är komplex med flera oppositionsgrupper och politiska intressen som fördröjer fredsprocesserna. Stora områden i både Irak och Syrien är i spillror och befolkningen måste bygga upp sina samhällen på nytt. Minröjning är en förutsättning för en trygg region där handel och jordbruk främjas och leder på sikt till ekonomisk tillväxt och utveckling.

År 2004, efter att Saddam Husseins regim fallit, besökte jag Irak och Syrien. Jag såg effekterna av vad krig gör med befolkningen och samhället. Men jag såg även en kämpaglöd och en vilja hos folket om att bygga upp sina liv och städer igen. Fredliga och inkluderande samhällen är det som driver mig i arbetet som ambassadör för Svenska FN-förbundet och på sikt i mitt yrkesliv. Det går inte att uppnå hållbar utveckling utan fred. Genom att stödja FN-förbundets Projekt Minor ger du människor möjlighet till ett tryggt liv fritt från våld.

Sana Pirot
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld genom en gåva.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer