fbpx
Koll & kommentar
Norra Irak är ett område där många minor finns kvar. Foto: UN Photo/Eric Falt
11 april, 2019 / Ambassadörernas blogg

Ett viktigt första steg

“Vi hörde bomber falla runt om staden och sedan sirener från ambulanser. Vi hade inte sovit på flera dagar när det äntligen blev tillfällig vapenvila. När vi väl vågade gå ut såg staden inte ut som jag mindes den. 200 meter bort på gatan såg jag en pojke ta upp ett metallföremål och låtsas som att det var ett flygplan att leka med. Några sekunder senare exploderade föremålet och vi förstod att det var en mina. Vad som hände pojken sedan vet jag inte”. Detta är en av många historier jag har hört genom åren av personer som har indirekt eller direkt blivit drabbade av krig och konflikter.

De senaste veckorna har det pratats mycket om Syrien och Irak i samband med att kontrollen över stora landområden återtagits från terroristgruppen IS. Båda länderna är mintäta områden och nu krävs det stora insatser för att röja landminor så att internflyktingar kan återvända hem. Som tur är finns FN:s minröjnings service Unmas, som stöds genom FN-förbundets Projekt Minor, på plats i Syrien och Irak. Deras närvaro är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling i länderna.

Minröjning är ett första steg för fredliga och inkluderade samhällen, vilket är ett av målen i Agenda 2030 – hela världens ambitiösa utvecklingsagenda. Den ekonomiska och sociala utvecklingen i ett land bygger på fred och trygghet för befolkningen. Där det finns minor är ingen människa trygg. Minor är tysta vapen som kan döda och skada även efter krigets slut.

Listan kan göras lång över hur minröjning är ett viktigt första steg och en förutsättning för att människor ska kunna leva i säkerhet. Vi har en generation av barn som har levt större delen av sina liv på flykt eller i flyktingläger med begränsad tillgång till utbildning. Genom att röja minor kan barn få en säker gångväg till skolan.

Vad som kommer hända i Syrien och Irak återstår att se. Mellanöstern har varit konfliktdrabbat i decennier och situationen är komplex med flera oppositionsgrupper och politiska intressen som fördröjer fredsprocesserna. Stora områden i både Irak och Syrien är i spillror och befolkningen måste bygga upp sina samhällen på nytt. Minröjning är en förutsättning för en trygg region där handel och jordbruk främjas och leder på sikt till ekonomisk tillväxt och utveckling.

År 2004, efter att Saddam Husseins regim fallit, besökte jag Irak och Syrien. Jag såg effekterna av vad krig gör med befolkningen och samhället. Men jag såg även en kämpaglöd och en vilja hos folket om att bygga upp sina liv och städer igen. Fredliga och inkluderande samhällen är det som driver mig i arbetet som ambassadör för Svenska FN-förbundet och på sikt i mitt yrkesliv. Det går inte att uppnå hållbar utveckling utan fred. Genom att stödja FN-förbundets Projekt Minor ger du människor möjlighet till ett tryggt liv fritt från våld.

Sana Pirot
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld genom en gåva.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer