fbpx
Mere Ali är en förebild för flickor i Afarregionen. Foto: UNFPA
6 mars, 2020 / Nyheter

“Jag vill gifta mig med någon som jag själv har valt”

Tjugoåriga Mere Ali är en förebild i sin hemby i Afar, norra Etiopien. Trots motstånd från sin egen familj har hon vägrat att gifta sig. Nu driver hon en samtalsgrupp för ogifta flickor med fokus på att öka medvetenheten om barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

— Vi informerar flickorna om att inte gifta sig förrän de är myndiga och att de inte måste gifta sig med någon som de inte själva gillar, säger Mere Ali.

Meres föräldrar började pressa Mere att gifta sig och hoppa av skolan redan för fem år sedan, då Mere bara var tonåring. Hon lyckades undvika tvångsäktenskap men hoppade av skolan. Något hon ångrar idag när hon förstått hur viktig utbildning är för att kunna fatta rätt beslut.

Ungefär samtidigt som Mere hoppade av skolan startade FN:s befolkningsfond UNFPA ett program mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Abala-distriktet där Mere bor. Mere blev snabbt engagerad i projektets samtalsgrupper. Där träffas ogifta flickor varannan vecka för att prata om problemen med barnäktenskap och kvinnlig könsstympning, farorna med HIV, samt vikten av att förlossningar sker på riktiga sjukhus.

— När vi ser hur de äldre kvinnorna i våra samhällen drabbats av könsstympning och barnäktenskap förstår vi att mycket faktiskt har förändrats. Flickor gifts inte längre bort mot sin vilja, säger Mere stolt.

Kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är förbjudet i Etiopien. Trots det har dessa grymma sedvänjor kunnat leva kvar i delar av landet. I den konservativa Afarrregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas och gifts bort som unga blir vilda, har sex utanför äktenskapet och riskerar att våldtas. Denna syn börjar nu förändras med hjälp av kunskapsspridning.

På bara några år har UNFPA:s utbildningsprogram haft stor framgång när det kommer till att förändra attityder. Svenska FN-förbundet stödjer programmet genom projekt Flicka.

Mere Ali känner sig stärkt genom sitt arbete med samtalsgrupperna och hoppas kunna återuppta sin utbildning. Hon drömmer om att få leva ett liv som hon själv kan påverka.

— Även om det fortfarande inte är självklart i min kultur så hoppas jag kunna gifta mig med någon som jag själv har valt, säger Mere.

Stöd Projekt Flicka

Stå upp för flickor, ge en gåva som förändrra liv!

Ge en gåva >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer