fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
11 juli, 2019 / Nyheter

Livsnödvändigt stöd till världens mest utsatta kvinnor

Cox’s Bazar i Bangladesh är det största flyktinglägret i världen. De rohingyska kvinnorna i lägret är en särskilt utsatt grupp. Genom bidrag från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet under det gångna året stöttat över 25 000 kvinnor med mödravård och stöd och råd vid könsbaserat våld.

Den muslimska minoritetsgruppen Rohingyas har varit systematiskt diskriminerade i sitt hemland Myanmar under många år. Kvinnor och flickor har blivit gruppvåldtagna, hela byar har bränts ner till grunden och familjer har splittrats. Sedan 1970-talet har folkgruppen flytt över till Bangladesh i omgångar och 2017 var fler rohingyer tvungna att fly än någonsin tidigare på grund av extrema våldsamheter i landet. Flyktingvågen blev den snabbaste växande humanitära krisen i världen.

Tack vare stöd från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet kunnat bidra med 2,9 miljoner kronor som har hjälpt 25 000 kvinnor och flickor i flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh. Bidraget har gått till FN:s befolkningsfond, UNFPA, som arbetar med att ge stöd till kvinnor och flickor med bland annat mödravård, säkra förlossningar och hjälp vid könsbaserat våld i flyktinglägret.

Dereje Wordofa, UNFPA:s assisterande generalsekreterare, har pekat ut flyktinglägret och de rohingyska kvinnorna som bland de mest utsatta kvinnorna i världen.

– De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter, sa Dereje Wordofa vid ett besök i Sverige hösten 2018. UNFPA kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid.

I konflikter ökar sexuellt våld, särskilt mot kvinnor och tonåringar, vars sårbarhet förvärras i krig och katastrof. Vanliga sysslor som att hämta mat eller ved kan innebära en stor risk för att bli utsatt för våld eller våldtäkt. Kvinnor och flickor på flykt riskerar dessutom trafficking och att bli tvångsbortgifta.

Genom stödet till UNFPA har över hundra barnmorskor fått utbildning i förlossningsvård, med säkra förlossningar som följd. I lägret har kvinnocenter upprättats för att ge kvinnorna psykosocialt stöd efter trauman som sexuella trakasserier och våldtäkt. Men centren ger också kvinnorna en möjlighet att få trygghet, lugn och säkerhet. Det psykosociala stödet har fokuserat på att hjälpa överlevare från våld att återupprätta en känsla av värdighet och självuppskattning. Kvinnorna som har fått hjälp från kvinnocentren har därför själva döpt om anläggningarna till ”Shanto Khana”, Fridens hus.

Stödet från Svenska FN-förbundet och Svenska Postkodsstiftelsen har lett till att:

  • 111 barnmorskor har fått utbildning
  • 25 308 kvinnor har besökt ett kvinnocenter
  • 129 kvinnor har fått hjälp vid sin förlossning
  • 2 förlossningsläkare har arbetat dygnet runt vid livshotande förlossningar
  • 35 anställda vid kvinnocentren har fått utbildning för att kunna hjälpa besökande kvinnor
  • Cirka 1600 kvinnor har fått hjälp efter att ha upplevt sexuellt våld

Stödet gick till UNFPA under mars till december 2018.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer