fbpx
Anna Bergendahl. Foto: Magnus Ragnvid
20 juni, 2019 / Nyheter

Anna arbetar mot könsstympning

Tre frågor till artisten, läkarstudenten och goodwillambassadören Anna Bergendahl som stödjer FN-förbundets sommarkampanj mot könsstympning.

Sångerskan Anna Bergendahl har bråda dagar. Efter finalen i Melodifestivalen är hon ute på sommarturné och möter svenska folket. Anna, som studerar till läkare, är också goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet och särskilt engagerad för flickors och unga kvinnors rättigheter. Hon har ofta ställt upp till stöd för FN-förbundets projekt Flicka.

Sommaren är högsäsong för könsstympning och FN-förbundet startade nyligen en kampanj mot den brutala traditionen som drabbar 4 miljoner flickor varje år. Även flickor i Sverige utsätts – inte sällan under sommarlovet. Vi bad Anna Bergendahl att svara på några frågor.

Hur startade ditt engagemang mot könsstympning?

Jag gick på en FN-certifierad gymnasieskola och fick upp ögonen för globala frågor och internationella relationer. Efter studenten praktiserade jag på Svenska FN-förbundet. Kort därefter fick jag det ärofyllda erbjudandet att bli goodwill-ambassadör för förbundet och lite senare startades projektet Flicka. Det blev självklart för mig att engagera mig mer specifikt för flickor och unga kvinnor.

Jag har alltid haft ett starkt rättvisetänkande och det utvecklades senare till ett engagemang för feminism. Vill man göra något som får stor effekt i jämställdhetsfrågan ska lägga mest krut på flickor och kvinnor i utvecklingsländer som upplever det största könsbaserade förtrycket. Rätten till den egna kroppen är fundamental och kan för oss svenskar verka självklar, men miljoner flickor världen över åtnjuter inte den rätten. En av de tydligaste konsekvenserna av det är just könsstympning.

Är kunskapen om könsstympning tillräcklig i Sverige?

Det tror jag tyvärr inte. När jag pratar om könsstympning med vänner och familj, eller när jag talar för FN-förbundets räkning i olika sammanhang, blir folk ofta chockade. Könsstympning av flickor innebär i sin mest brutala form att både inre och yttre blygdläppar skärs bort, liksom klitoris. Det är inte ovanligt att detta ingrepp utförs på småflickor och till och med på nyfödda. Vaginaöppningen sys sen igen och ett hål litet som ett riskorn lämnas för avflöde av urin och mensblod. Det skapar naturligtvis stora problem för något så enkelt som att kissa och menstruera, vilket kan leda till infektion, njurpåverkan och blodförgiftning. Den yttersta konsekvensen är att flickan dör. Inför förlossning skärs den gravida flickan eller kvinnan upp för att efteråt åter sys igen.

Hur kommer du som läkare att arbeta mot könsstympning?

Beroende på vilken specialitet jag väljer finns det olika sätt att arbeta, men siktet är inställt på att få komma ut i fält och arbeta praktiskt. Läkare kan ju också vara viktiga opinionsbildare och folkbildare och jag hoppas kunna bidra mycket även på det sättet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer