fbpx
Anna Bergendahl. Foto: Magnus Ragnvid
20 juni, 2019 / Nyheter

Anna arbetar mot könsstympning

Tre frågor till artisten, läkarstudenten och goodwillambassadören Anna Bergendahl som stödjer FN-förbundets sommarkampanj mot könsstympning.

Sångerskan Anna Bergendahl har bråda dagar. Efter finalen i Melodifestivalen är hon ute på sommarturné och möter svenska folket. Anna, som studerar till läkare, är också goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet och särskilt engagerad för flickors och unga kvinnors rättigheter. Hon har ofta ställt upp till stöd för FN-förbundets projekt Flicka.

Sommaren är högsäsong för könsstympning och FN-förbundet startade nyligen en kampanj mot den brutala traditionen som drabbar 4 miljoner flickor varje år. Även flickor i Sverige utsätts – inte sällan under sommarlovet. Vi bad Anna Bergendahl att svara på några frågor.

Hur startade ditt engagemang mot könsstympning?

Jag gick på en FN-certifierad gymnasieskola och fick upp ögonen för globala frågor och internationella relationer. Efter studenten praktiserade jag på Svenska FN-förbundet. Kort därefter fick jag det ärofyllda erbjudandet att bli goodwill-ambassadör för förbundet och lite senare startades projektet Flicka. Det blev självklart för mig att engagera mig mer specifikt för flickor och unga kvinnor.

Jag har alltid haft ett starkt rättvisetänkande och det utvecklades senare till ett engagemang för feminism. Vill man göra något som får stor effekt i jämställdhetsfrågan ska lägga mest krut på flickor och kvinnor i utvecklingsländer som upplever det största könsbaserade förtrycket. Rätten till den egna kroppen är fundamental och kan för oss svenskar verka självklar, men miljoner flickor världen över åtnjuter inte den rätten. En av de tydligaste konsekvenserna av det är just könsstympning.

Är kunskapen om könsstympning tillräcklig i Sverige?

Det tror jag tyvärr inte. När jag pratar om könsstympning med vänner och familj, eller när jag talar för FN-förbundets räkning i olika sammanhang, blir folk ofta chockade. Könsstympning av flickor innebär i sin mest brutala form att både inre och yttre blygdläppar skärs bort, liksom klitoris. Det är inte ovanligt att detta ingrepp utförs på småflickor och till och med på nyfödda. Vaginaöppningen sys sen igen och ett hål litet som ett riskorn lämnas för avflöde av urin och mensblod. Det skapar naturligtvis stora problem för något så enkelt som att kissa och menstruera, vilket kan leda till infektion, njurpåverkan och blodförgiftning. Den yttersta konsekvensen är att flickan dör. Inför förlossning skärs den gravida flickan eller kvinnan upp för att efteråt åter sys igen.

Hur kommer du som läkare att arbeta mot könsstympning?

Beroende på vilken specialitet jag väljer finns det olika sätt att arbeta, men siktet är inställt på att få komma ut i fält och arbeta praktiskt. Läkare kan ju också vara viktiga opinionsbildare och folkbildare och jag hoppas kunna bidra mycket även på det sättet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer