fbpx
1 februari, 2022 / Pressmeddelanden

Minskat stöd för FN

Förtroendet för FN minskar i Sverige visar en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska FN-förbundet. Undersökningen pekar på en signifikant nedgång från 54 procent 2020 till 47 procent i december 2021. 

– Det här är oroande siffror som visar att vi måste arbeta ännu hårdare för att visa betydelsen av FN:s arbete i det svenska samhället. Det gäller naturligtvis oss som FN-förbund, men det gäller också riksdag, regering och andra beslutsfattare. Nu är inte en tid för att bromsa det internationella samarbetet, säger Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Novus frågade 1003 personer hur FN sköter sitt arbete och vilken roll Sverige ska ha i FN. Sju av tio (71%) tycker att Sverige ska ha en aktiv och pådrivande roll som FN-medlem.

– Även om siffrorna om minskat förtroende är oroande, så ser vi trots allt att en stor majoritet anser att Sverige ska ha en pådrivande roll i FN. Det är en viktig signal, inte minst i en tid med en orolig omvärld och en alarmerande klimatkris. Det kommer vi ta fasta på i vårt arbete framöver, avslutar Cecilia Tengroth.

Svenska FN-förbundet kommer under året att arbeta aktivt med klimatfrågan, bland annat genom att skapa engagemang i civilsamhället inför den internationella klimatkonferensen Stockholm +50 i juni.  

Ta del av Novus opinionsundersökning i sin helhet här.

Ta del av Novus opinionsundersökning 2020 här.

Pressbild på Cecilia Tengroth 1

foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Pressbild på Cecilia Tengroth 2
foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Kontakt:
Cecilia Tengroth
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet
0730404768
cecilia.tengroth@fn.se

Mathias Leveborn
Opinionsstrateg & pressekreterare
0736897296
mathias.leveborn@fn.se

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer