fbpx
1 februari, 2022 / Pressmeddelanden

Minskat stöd för FN

Förtroendet för FN minskar i Sverige visar en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska FN-förbundet. Undersökningen pekar på en signifikant nedgång från 54 procent 2020 till 47 procent i december 2021. 

– Det här är oroande siffror som visar att vi måste arbeta ännu hårdare för att visa betydelsen av FN:s arbete i det svenska samhället. Det gäller naturligtvis oss som FN-förbund, men det gäller också riksdag, regering och andra beslutsfattare. Nu är inte en tid för att bromsa det internationella samarbetet, säger Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Novus frågade 1003 personer hur FN sköter sitt arbete och vilken roll Sverige ska ha i FN. Sju av tio (71%) tycker att Sverige ska ha en aktiv och pådrivande roll som FN-medlem.

– Även om siffrorna om minskat förtroende är oroande, så ser vi trots allt att en stor majoritet anser att Sverige ska ha en pådrivande roll i FN. Det är en viktig signal, inte minst i en tid med en orolig omvärld och en alarmerande klimatkris. Det kommer vi ta fasta på i vårt arbete framöver, avslutar Cecilia Tengroth.

Svenska FN-förbundet kommer under året att arbeta aktivt med klimatfrågan, bland annat genom att skapa engagemang i civilsamhället inför den internationella klimatkonferensen Stockholm +50 i juni.  

Ta del av Novus opinionsundersökning i sin helhet här.

Ta del av Novus opinionsundersökning 2020 här.

Pressbild på Cecilia Tengroth 1

foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Pressbild på Cecilia Tengroth 2
foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Kontakt:
Cecilia Tengroth
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet
0730404768
cecilia.tengroth@fn.se

Mathias Leveborn
Opinionsstrateg & pressekreterare
0736897296
mathias.leveborn@fn.se

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer