fbpx
1 februari, 2022 / Pressmeddelanden

Minskat stöd för FN

Förtroendet för FN minskar i Sverige visar en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska FN-förbundet. Undersökningen pekar på en signifikant nedgång från 54 procent 2020 till 47 procent i december 2021. 

– Det här är oroande siffror som visar att vi måste arbeta ännu hårdare för att visa betydelsen av FN:s arbete i det svenska samhället. Det gäller naturligtvis oss som FN-förbund, men det gäller också riksdag, regering och andra beslutsfattare. Nu är inte en tid för att bromsa det internationella samarbetet, säger Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Novus frågade 1003 personer hur FN sköter sitt arbete och vilken roll Sverige ska ha i FN. Sju av tio (71%) tycker att Sverige ska ha en aktiv och pådrivande roll som FN-medlem.

– Även om siffrorna om minskat förtroende är oroande, så ser vi trots allt att en stor majoritet anser att Sverige ska ha en pådrivande roll i FN. Det är en viktig signal, inte minst i en tid med en orolig omvärld och en alarmerande klimatkris. Det kommer vi ta fasta på i vårt arbete framöver, avslutar Cecilia Tengroth.

Svenska FN-förbundet kommer under året att arbeta aktivt med klimatfrågan, bland annat genom att skapa engagemang i civilsamhället inför den internationella klimatkonferensen Stockholm +50 i juni.  

Ta del av Novus opinionsundersökning i sin helhet här.

Ta del av Novus opinionsundersökning 2020 här.

Pressbild på Cecilia Tengroth 1

foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Pressbild på Cecilia Tengroth 2
foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet

Kontakt:
Cecilia Tengroth
Generalsekreterare Svenska FN-förbundet
0730404768
cecilia.tengroth@fn.se

Mathias Leveborn
Opinionsstrateg & pressekreterare
0736897296
mathias.leveborn@fn.se

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer